Ministerin tehtävät jättävä Kai Mykkänen: Nyt en ole enää puoluepoliittisten kiistojen osapuoli

Ministerin pestin pian jättävä Kai Mykkänen (kok.) sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että pääsee tulevassa työssään olemasta puoluepoliittisten kiistojen osapuoli.

Espoon kaupunginvaltuusto valitsi ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen tänään Espoon uudeksi kaupunginjohtajaksi 44 äänellä 75:stä.

Mykkänen perustelee MTV Uutisille lähtemistään ministerin tehtävistä kaupunginjohtajaksi paitsi rakkaudella kotikaupunkiaan Espoota kohtaan myös vaihtelun halulla.

– Aikansa kutakin. Olen kymmenen vuotta poliitikon roolissa koittanut viedä Suomea siihen suuntaan, johon uskon, ja myös oppinut aivan valtavasti, Mykkänen totesi Seitsemän uutisten haastattelussa.

– Nyt oli kiehtovaa päästä [tekemään töitä] astetta operatiivisemmin ja pitkäjänteisemmin ja puolueista riippumattomassa roolissa. Se on minulle taas uusi vaihe elämässä.

Mykkänen on toiminut eduskunnassa paitsi ympäristöministerinä myös sisä-, ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä. Ennen kansanedustajauraansa Mykkänen työskenteli johtajana Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa.

– Rakkaus kotikaupunkiin ja havainto siitä, että Espoo on valtavan merkittävä lasten ja nuorten pärjäämisen kannalta koko Suomelle [vaikuttivat tehtävään hakemiseen]. Kansainvälistymisen haaste on meille sellainen, että me voimme yrittää taklata paremmin kuin muut ja näyttää esimerkkiä, Mykkänen sanoi.

Mykkänen otti MTV:n haastattelussa esiin myös ilmastoasiat.

– Ilmastonmuutoksen ja luontokadon vastaiset toimet ovat sellaisia, joissa Espoo voi mennä edellä järkevin keinoin. 

Mykkänen ei sen sijaan suoraan ottanut kantaa siihen, vaikuttiko hallitustaival perussuomalaisten kanssa hänen päätökseensä hakea kaupunginjohtajan pestiä.

– Luulen, että väännöt eivät tähän lopu, mutta en ehkä ole [enää] puoluepoliittisesti kiistojen osapuoli. Ja kieltämättä puolueiden välisissä kiistoissa ja keskustelukulttuurissa on aika rajuja piirteitä, ja se vaatii omanlaistaan persoonaa.

– Mutta katson niin, että kaikki ne väännöt, joista olen vuosien varrella niin ympäristö-, energia- ja ilmastoasioista käynyt keskustelua, ovat olleet vääntämisen väärtejä, ja niissä on kannattanutkin välillä hermojansa raastaa.

Katainen putosi toiselta kierrokselta

Mykkästä oli etukäteen pidetty kisan kärkiehdokkaana. Toisena ennakkosuosikkina pidetty kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mervi Katainen (kok.) ei edennyt toiselle kierrokselle.

Kaupunginjohtajan virkaan tuli 46 hakemusta, joista neljätoista täytti kelpoisuuskriteerit. Myöhemmin kaksi heistä perui hakemuksensa, joten kelpoisuuskriteerit täyttäviä hakijoita oli kaksitoista. Äänestys suoritettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

Espoon kaupunginjohtajan virka on seitsemän vuoden määräaikainen tehtävä. Mykkänen aloittaa tehtävässään helmikuussa 2025. Nykyinen kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä eläköityy tehtävästä tammikuussa 2025.

Lue myös:

    Uusimmat