Espoo valitsee tänään uuden kaupunginjohtajan – nämä ehdokkaat ovat vahvoilla

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) saattaa tänään siirtyä uudelle uralle.

Espoon kaupunginvaltuusto äänestää tänään illalla uuden kaupunginjohtajan valinnasta, ja Mykkästä on pidetty kisan kärkiehdokkaana.

Äänestys suoritetaan suljettuna lippuäänestyksenä, joten yllätykset ovat mahdollisia.

Loppusuoralle on noussut Mykkäsen lisäksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mervi Katainen (kok.).

Muissa puolueissa kannatusta on ollut myös muun muassa koulutuskuntayhtymä Omnian johtajalle Tuula Antolalle.

Espoon kaupunginvaltuustossa on 75 jäsentä, ja kokoomus on valtuuston suurin ryhmä 29 valtuutetun voimin.

Jos kukaan loppusuoralle päässeistä ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella enemmistöä taakseen, järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken toinen kierros.

Markkula: Mykkäsellä vahvin kannatus

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Markku Markkulan (kok.) mukaan äänestyksestä on tulossa mielenkiintoinen.

–  Ryhmissä ei ole tehty ryhmäpäätöksiä, emmekä erityisesti mekään halunneet tehdä niin sanottua sitovaa ryhmäpäätöstä, koska tämä menee lippuäänestykseen, kommentoi Markkula STT:lle sunnuntai-iltana.

Markkulan mukaan valtuustoryhmä aikoo tehdä kuitenkin "vahvan suosituksen". Tätä varten ryhmä kokoontuu vielä tänään kello 17 ennen valtuuston kokousta.

HS:n tietojen mukaan kokoomuksen sunnuntaisessa kokouksessa olisi kehotettu ryhmäläisiä asettumaan Kai Mykkäsen taakse.

Markkula kuitenkin kiisti väitteen.

–  Emme ole vielä kehottaneet Mykkäsen taakse asettumaan, joskin hänellä on ollut vahvin kannatus, kun katsoo hänen taustaprofiiliaan johtamisessa.

Ennen nykyistä tehtäväänsä ympäristö- ja ilmastoministerinä Mykkänen on toiminut muun muassa sisäministerinä ja ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa sekä kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

–  Mutta olemme halunneet ja haluamme edelleen korostaa, että Katainen ja Mykkänen ovat molemmat hyvin mitat täyttäviä henkilöitä ja molempia tarvitaan Espoossa. Toinen toivottavasti on sitten se, joka on kaupunginjohtaja, Markkula summasi.

Ei ryhmäpäätöksiä

Toiseksi suurin valtuustoryhmä ovat Espoon vihreät 14 valtuutetulla. Ryhmäpäätöstä ei tehdä, vaikka yhteisymmärrystä haetaan valtuutettujen kesken, kertoi ryhmän puheenjohtaja Mikki KausteYlelle sunnuntaina.

Ylen mukaan Kausten käsitys on, että ainakin neljä ehdokasta, Mykkänen, Katainen, Antola ja Espoon elinvoimajohtaja Mervi Heinaro, ovat saamassa ääniä eri valtuustoryhmissä.

Myös RKP, kristillisdemokraatit, keskusta ja vasemmisto äänestävät ilman ryhmäpäätöstä, valtuustoryhmien puheenjohtajat kertoivat Ylelle.

Lue myös:

    Uusimmat