Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sanoi sote-uudistusta käsittelevässä tilaisuudessa tiistaina, että tavoitteena on, että vuodenvaihteessa ihmiset eivät huomaisi sote-uudistuksen tuomaa muutosta. Ministeriöstä kuitenkin kerrotaan MTV Uutisille, että häiriöt alkuvuodesta ovat todennäköisiä.
Asiantuntija kertoo myös, että erot siinä, kuinka valmiita alueet ovat muutoksen, ovat kasvaneet syksyn myötä.
– Jännän äärellä eletään tässä kohtaa. On se todella iso muutos nykyiseen, toteaa asiantuntija Krista Björkroth sosiaali- ja terveysministeriöstä.
– Varmastikaan missään uudistuksessa ei häiriöiltä voida välttyä. Sen takia me olemme hyvin vahvasti pyrinneet painottamaan ministeriöstä, että niitä todennäköisesti tulee esiintymään ja niihin varaudutaan myös, Björkroth jatkaa.
6:16
Millaisia häiriöitä?
– Esimerkiksi ne voivat liittyä talous- ja henkilöstöhallinnon kokonaisuuteen ja mahdollisesti palvelutuotannon häiriöihin.
Ministeriössä on havaittu kasvavaa eritahtisuutta uudistuksen toimeenpanon suhteen. Erot siinä, kuinka valmiita alueet ovat muutoksen, ovat kasvaneet syksyn myötä, toteaa asiantuntija.
– Syksyn aikana toimeenpanon tilannekuvassa on ollut nähtävissä, että erot alueiden välillä ovat kasvaneet. Aikataulu- ja resurssisyistä alueet pyrkivät keskittymään kriittisiin ja välttämättömiin kokonaisuuksiin, jotka pitää saada valmiiksi vuodenvaihteeseen mennessä.
Lue myös: Hyvinvointialueet valmistautuvat aloittamaan toimintansa sumuisissa talousnäkymissä – "Kuin heittäisi tikkaa silmät kiinni"
Palkanmaksu kriittinen palanen
Mitkä nämä kriittiset asiat ovat?
– Talous- ja henkilöstöhallinnon kokonaisuudet. Se linkittyy esimerkiksi siihen, että työntekijöille maksetaan palkat, Björkroth sanoo.
Eniten laahaa ICT.
– Osalla alueista ei ole johtoryhmät vielä kasassa, mutta suurimmalla osalla on. Kaikista eniten keskeneräisyyttä on ICT-valmistelun puolella. Siellä keskeisiä riskejä liittyy talous- ja henkilöstöhallinnon siirtoon ja myös ITC-infraan kuten verkkoihin ja työasemiin.
– Tiukka aikataulu ja resurssitilanne, niin alueiden omat resurssit, mutta myös toimittajaresurssit, niissä on ollut haastetta koko toimeenpanon ajan.
"Joillakin alueilla se voi koskea satoja järjestelmiä"
Tietojärjestelmien yhteensovittaminen on vaativa projekti. Yhteensovittaminen ei lopu vuodenvaihteeseen.
– Joillakin alueilla se voi koskea satoja järjestelmiä. On todella isosta työstä ja kokonaisuudesta kyse. Ei ole mikään ihan helppo homma yhdistää ne yhdeksi järjestelmäksi. Ja osittain tämän takia osa tulee tukeutumaan edelleen kuntien nykyisiin järjestelmiin ja ICT-infraan ja jatkavat yhteensovittamisen työtä ensi vuoden puolella.