Minne juuresi ulottuvat? Sukupuun ja geenien salat kiinnostavat monia – näin asiantuntija selvittää sukujuuria

7:39img
Videolla Suomen sukututkimusseuran jäsenneuvoja Juha Vuorela antaa vinkkejä siihen, mistä hyödyllisiä tietoja esivanhemmista voi löytää.
Julkaistu 18.03.2021 20:25

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Medianäkyvyys ja uudet palvelut ovat kasvattaneet sukututkimuksen suosiota.

Uutisaamussa pureuduttiin sukututkimuksen saloihin. Tv-ohjelmat, kuten Sukuni salat, joissa etsitään ihmisten sukujuuria, ovat herättäneet suomalaisten kiinnostuksen omien sukujuurten selvittämiseen. Apua oman suvun historian tutkimukseen voi saada esimerkiksi Suomen sukututkimusseuralta.  

– Etsin kaikenlaisista arkistoista ihan perustietoja, päivämääriä ja paikkoja, Suomen sukututkimusseuran jäsenneuvoja Juha Vuorela kertoo työstään sukututkimuksen parissa.

Vuorela on ollut myös mukana Sukuni salat -ohjelman teossa.

"Palapelin kokoamista"

Vuorelan mukaan kirkon arkistoista on yleensä hyvä lähteä hakemaan ihmisten perustietoja. Myös oikeuspöytäkirjoista voi löytyä hyödyllistä tietoa.

– Vanhoista sanomalehdistä löytyy tosi paljon mukavaa materiaalia, Vuorela vinkkaa.

Sukujuurien selvittely on vähän kuin salapoliisin työtä.

– Se on sellaista palapelin kokoamista. Yksi pala sieltä, toinen täältä, Vuorela kertoo.

Paloja yhdistelemällä voi selvitä mielenkiintoisia ihmisten tarinoita. On tärkeää, että jokaisen tiedon lähde merkataan ylös ja tarkistetaan moneen kertaan, ettei vahingossakaan keksi itse mitään omasta päästään tai ylitulkitse saatavilla olevia tietoja.

Lue myös: Sukuni salat -ohjelman tuottaja paljastaa, miten Pete Parkkosen isoisä löytyi: "Oli uskomaton yhteensattuma, että myös tuntematon sukulainen oli päättänyt etsiä juuriaan"

Ovatko kaikki suomalaiset kaukaista sukua keskenään?

Suomi on loppupeleissä varsin pieni kansa.

–  Kyllä me olemme niin monin tavoin kietouduttu toisiimme, Vuorela toteaa.

Hänen mukaansa sukupuita tutkiessa ei kovin kauas menneeseen tarvitse mennä, että yhteisiä sukulaisia alkaa löytyä kahden suomalaisen välillä.

– Se olisi ennemmin ihme kuin kumma, ettei sieltä löytyisi yhteistä sukulaista, Vuorelta kertoo.

Suhteellisen edullisia geenitestejä voi kuka tahansa tilata tänä päivänä. Verkko on erilaisia testejä pullollaan. Vuorelan mukaan suku- ja geenitutkimukset auttavat toinen toistaan täydentäen. Geenitutkimuksella voidaan vahvistaa perinteisillä tutkimusmetodeilla löydettyjä tietoja.

Valtakunnalliset sukututkimuspäivät järjestetään viikonloppuna 20.–21.3.2021. Suku 2021 -tapahtuma toteutetaan kokonaisuudessaan etänä verkossa.

Yllä olevalla videolla Vuorela kertoo sukututkimuksesta. Hän myös paljastaa sen, miksi sukututkimuksessa vuodesta 1540 taaksepäin on lähes mahdotonta päästä.

Lue myös: Nainen kävi kuusi vuotta samalla kampaajalla – olikin hänen kadoksissa ollut velipuolensa: "Niskakarvani nousivat pystyyn"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Historia