Shellin yli 100-vuotinen historia Suomessa päättyy tämän vuoden loppuun mennessä.
Kilpailu huoltoasemabisneksessä on kovaa, ja Shellin poistuminen on jatkumoa monen muun tutun huoltamoketjun katoamiselle.
Vantaan Ruskeasannan Shellin hintapyloni nostettiin pois paikaltaan, tilalle vaihdettiin St1:n tolppa. Mittarikentän katoksen valomainokset uusittiin ja polttoainepumppujen tarrat korvattiin, näin Shellin tutusta simpukkalogosta tuli asemalla historiaa.
Sama työ on edessä yli 170 muulla Shell-asemalla, ja ketju katoaa Suomen katukuvasta vuoden loppuun mennessä. St1:n myynti- ja verkostojohtaja Juha Vanninen toteaa, että edessä on valtava työ.
– Kymmeniä kilometrejä tehdään valomainoksia ja tuhansia logoja sekä toista tuhatta hintanäyttökylttiä vaihdetaan. Tätä on pitkään suunniteltu, ja tehdään isolla joukolla.
Vannisen mukaan haastatteluhetkellä uusittiin samanaikaisesti 24 aseman tunnuksia.
Shell-fanit eivät valitettavasti pääse kartuttamaan kokoelmiaan vaihtotöiden yhteydessä. St1 on saanut tavaroiden kohtalosta jo paljon kyselyitä.
– Kaikki brändätty tavara romutetaan, ja toimitamme ne asianmukaiseen kierrätykseen. Mitään ei myydä tai jaella.
Kilpailu huoltoasemabisneksessä on kovaa
Öljy-yhtiö Shell jätti Suomen markkinat jo vuonna 2010, minkä jälkeen sen liiketoiminnot ostanut ST1 jatkoi asemien ylläpitämistä lisenssisopimuksella.
Nyt sopimuksen päättyessä Shellin yli 100-vuotias historia Suomessa päättyy lopullisesti. Helsingin Sanomien mukaan Shellin ensimmäinen bensiininmyyntikioski avattiin Suomeen vuonna 1923.
Suurista kansainvälisistä toimijoista Suomen markkinoilla on käynyt kääntymässä muun muassa British Petroleum ja Esso, jonka asemat myytiin vuonna 2006.
Liikennepalvelukauppaat ry:n toimitusjohtaja Jari Salonen toteaa, että ala on ollut jatkuvassa murroksessa 1960-luvun lopulta lähtien.
– Täällä on ollut huikea määrä eri öljy-yhtiönimiä ja brändinimiä. Se, että kansainväliset jätit eivät ole olleet niin pitkäaikaisesti mukana, kertoo ehkä siitä, että Suomessa osataan tehdä jotain oikein ja hyvin suomalaisille.
Salosen mukaan Suomi on pieni markkina-alue suurten toimijoiden näkökulmasta. Kansalliset ketjut ovat ottaneet ajan myötä hallinnan massiivisilta kansainvälisiltä toimijoilta.
Vielä 1990-luvun alussa Shell ja Esso olivat Suomen markkinoiden suurimmat toimijat. Tämän päivän huoltoasemamarkkinat jakautuvat pääasiassa kotimaisten ABC:n, Nesteen, St1:n, Suomalaisen Energiaosuuskunnan Seon sekä venäläisen Teboilin kesken.
– Suuresta maailmasta katsottuna olemme kaukainen saari. Olemme aina meren takana, eikä kansan koko ole suuri.
Myös polttoaineiden asemakohtainen myynti on esimerkiksi Keski-Eurooppaa pienempää, vaikka Suomessa etäisyydet ovatkin pitkiä.
– Yhtiöt laskevat, että mistä saadaan sijoitetulle eurolle paras tuotto. Näppituntumalta suomalaisella ja amerikkalaisella huoltoasemalla myydään samansuuruisia numeroita polttoainetta, Amerikassa se tosin mitataan gallonoissa ja Suomessa litroissa.
Yhdysvaltalainen gallona vastaa vajaata 3,8 litraa.
Salosen mukaan Suomen markkinan jakautuminen nykytoimijoiden kesken ei ole muuttumassa lähiaikoina. Niiden käyttämät brändit ja konseptit voivat toki muuttua.
– Pitkän aikajanan kehityksessä näyttää siltä, että muutos on ollut ainoa varma asia.
Esimerkiksi vuosi sitten Kesko ilmoitti luopuvansa huoltoasematoiminnasta, jonka myötä Neste K -asemat muuttuivat Neste-asemiksi. Neste aikoo jatkaa myymälä- ja ravintolayhteystyötä Restelin kanssa.
St1 päätyi yhden brändin strategiaan
St1:n Juha Vannisen mukaan yhtiö kävi Shellin kanssa neuvotteluita lisenssisopimuksen jatkamisesta, mutta se päätyi syyskuussa 2023 ratkaisuun olla uusimatta sopimusta. Lisenssisopimuksen hinta oli vain yksi tekijä neuvotteluissa.
– Haluamme keskittyä yhden brändin strategiaan ja saada koko liiketoiminnan sen alle.
Tähän saakka muutamia Shell-asemia on vaihdettu ST1-asemiksi peruskorjausten yhteydessä. Vannisen mukaan muutoksesta on toistaiseksi tullut asiakkailta vain neuraalia tai positiivista palautetta.
– Huolta on ollut joidenkin brändättyjen tuotteiden poistumisesta, mutta mitään negatiivista ei ole varsinaisesti tullut.
Shellin tuotemerkit poistuvat asemilta. Esimerkiksi Shell V-Powerin tilalla myydään ST1-asemilla jatkossa St1 Star 98 -polttoainetta.
Vanninen uskoo, että asiakkaat löytävät asemille brändimuutoksesta huolimatta.
– Meillä ei ole minkäänlaisia todisteita aikaisempien muutostöiden perusteella, että asiakkaat olisivat kadonneet. Paikat ja henkilökunnat säilyvät brändistä riippumatta.
St1 omistaa myös Norjan ja Ruotsin Shell-asemat, jotka vaihtuvat niin ikään St1:n lipun alle vuoden loppuun mennessä.