Juttusarjassa naiset vastaavat joka viikko kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!
"Mistä johtuu monien naisten omaama kontrollin tarve? Kotona tai perheen asioissa asioiden pitää just naisen oman halun mukaan, tai sitten ne on varmasti hoidettu väärin", kysyy nimimerkki Jepajee.
Näin naiset vastasivat
"Itse ainakin huomaan nipottavani asioista, jotka olen tottunut tekemään 'hyvin' – siis tavalla, joka on nopea ja tehokas ja lisäksi toimii. Olen luonteeltani nopea ihminen ja minua ottaa helposti aivoon se, että jokin kestää kauemmin kuin se 'voisi' kestää. Olen kyllä yrittänyt opetella puremaan kieleeni, kun neuvomistarve yllättää, sillä inhoan itsekin sitä, kun joku seisoo vieressä neuvomassa."
– 33, avoliitossa
"Uskon, että kyse on monien osien summasta, esimerkiksi pinttyneistä rutiineista, periaatteista, kotona saadusta kasvatuksesta ja persoonasta. Meillä kotona oli vanhoillinen asetelma: äiti hoiti kodin ja lapset ja isä toi leivän pöytään. Kaiketi se, että haluaa pitää kotinsa tiptop-järjestyksessä, on jollain asteella peruja naisen mallista, jonka olen lapsena saanut. Lisäksi olen aina ollut suorittajaihminen, joka haluaa saada kympit kokeista ja pyrkiä täydellisyyteen. Kaikki tämä näkyy pikkutarkkuutena myös niissä kaikkein turhamaisimmissakin asioissa, kuten siinä, miten lipaston kansi tulee pyyhkiä pölystä oikein.
Myös opiskelija- ja työelämässä on tullut törmättyä lukemattomiin tilanteisiin, joissa ryhmän jäsenet eivät ole hoitaneet vastuualueitaan, vaan niiden tekeminen on jätetty muille, eli minulle. Kenties tuollaisista tilanteista on syntynyt luottamuspula ihmisiin: 'Parempi tehdä itse, niin ei tarvitse pettyä'. Mielestäni liiallisesta suorittamisesta ja kontrollin pitämisestä tulisi sanoa asianomaiselle. Voin kokemuksesta sanoa, että kun asennoituu asioihin hieman rennommalla otteella, elämästä saattaa jopa nauttiakin ihan eri tavalla. "
– 27, sinkku
"Itse en näe tässä sukupuolikysymystä vaan kontrollin tarve riippunee enemmän ihmisen luonteesta ja asian laadusta. Esimerkiksi meillä kotona mies haluaa neuroottisesti, että huonekasvit hoidetaan juuri hänen itsensä parhaaksi kokemalla tavalla. Itse taas koen haluavani kontrolloida enemmän esimerkiksi sitä, millaista ruokaa laitetaan.
Siinä tapauksessa, että tämä kysymyksen kontrolloiva naistyyppi on esimerkiksi kotiäiti tai muuten enemmän vastuuta kodin ja lasten hoidosta ottava, ymmärtäisin stereotypian taustan niin, että kotona paljon oleva haluaa pitää asiat itselleen sopivassa järjestyksessä, mikä tekee arjesta selviytymisestä helpompaa."
– 26, avoliitossa
Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!
"Kulttuurissamme naisten katsotaan yhä olevan päävastuussa kodista ja perheestä. Kotitaloudessa nainen on siis usein 'esimiesasemassa', ja saattaa ottaa tämän vastuun (liiankin) vakavasti. Jos asiat eivät kotona tai perheen piirissä suju, nainen pitää sitä herkästi omana alisuorituksenaan. Kontrollin tarve ei synny siitä, etteivätkö muut perheenjäsenet hoitaisi tehtäviään, vaan siitä, etteivät muut perheenjäsenet varmista, että kaikki kotitalouden tehtävät hoituvat.
Nykypäivänä naisen tulisi kuitenkin jo osata luovuttaa päätösvaltaa kotiasioissa myös miehelle. Usein nainen ei luota miehen kykyyn hahmottaa perhearjen monimutkaisia kokonaisuuksia. Tietenkin demokratia vaatii myös sitä, että mies ymmärtää, mitä merkitsee vastuun ottaminen päätöksistä: ei riitä, että suorittaa 'pomolta' saamiaan työtehtäviä – kuten ostaa, mitä käsketään, tai siivoaa, miten käsketään – vaan myös miehen on itse osattava manageroida perheen arkielämää. Silloin mieskin tietää, milloin lapsi tarvitsee uudet kumisaappaat, onko kaapissa tarpeeksi riisiä ensi viikoksi ja milloin mikäkin pyykkilaji on viimeistään pestävä. Päätösvastuu voidaan tasapuolisesti, mutta se vaatii molemmilta osapuolilta rohkeutta ja avoimuutta kasvaa ulos perinteisistä rooleista."
– 40, avoliitossa
Mitä itse haluaisit kysyä naisilta?
UPOTUS TÄHÄN