Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi palasi sunnuntaina alkuillasta Venäjälle. Mies otettiin kiinni passintarkastuksessa ja hänet on siirretty yön aikana Himkin poliisiasemalle.
MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki ja Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen pitävät todennäköisenä sitä, että Navalnyi päätyy vankilaan.
Entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen uskoo, että Navalnyi saa ehdottoman tuomion ehdonalaisen tuomion sääntöjen rikkomisesta.
– Muutamista kuukausista ylöspäin, vuosi kaksi, Himanen arvioi.
Paluu Venäjälle oli selkeä
Kivimäki pitää luonnollisena sitä, että Navalnyi palasi Venäjälle suurista uhista huolimatta.
– Hän on jo tehnyt sen valinnan, että hän on oppositiojohtaja. Hän on käyttänyt suurimman osan aikuisiästään tähän prosessiin, miksi hän luopuisi tässä kohtaa?
Parosen mukaan Navalnyin pitää esiintyä pelottomana oppositiojohtajana. Himanen on samaa mieltä, sillä oppositiojohtaja kykenee liikuttamaan ihmisiä, mutta se onnistuu vain paikan päällä.
Lue myös: BBC: Navalnyin olinpaikka selvillä - poliisiaseman sellissä lähellä Moskovaa
Mahdollisesti vankilassa vaalien yli
Syyskuussa on luvassa duuman vaalit.
– Eilinen teatteri osoitti sen, että viranomaiset ovat hyvin hermostuneita.
Himasen mukaan vaalit vaikuttavat siihen, kuinka kauan Navalnyi pidetään vangittuna.
– On mahdollista, että hän on vankilassa yli vaalien. Hän on joka tapauksessa tuomittuna siten, että siitä tulee hyvä peruste estää hänen ehdokkuutensa.
Tällä hetkellä Navalnyin veli on pidätettynä. Kivimäen mukaan riski on olemassa kaikilla miehen lähipiiriin kuuluvilla, myös hänen vaimollaan.
Lue myös: "Hän on henkilö, jota presidentti ei mainitse nimeltä" – UPI:n tutkija, miten Putinin pitäisi hoitaa tilanne? "Näemmä myrkyttämällä"
Suomi vaitonainen
Kivimäen mukaan EU:ssa etsitään tällä hetkellä yhteistä linjaa kannanottamiselle. Monet EU-maat ovat erikseen tai pienissä ryhmissä tuominneet pidätyksen. Osa on myös vaatinut Navalnyin välitöntä vapautusta.
–Kiinnitin huomiota siihen, että ulkoministeri Haavisto toivoi eilen illalla EU:lta yhteistä kannanottoa, mutta ei sanonut omaa kantaansa tähän asiaan, Himanen sanoo.
Paronen uskoo, että tilanteessa yritetään myös laittaa jäitä hattuun ja katsoa ensin, kuinka kauan Navalnyin kiinniotto kestää.
Tänään aamulla pääministeri Marin tviittasi Navalnyin tapauksesta. Marin vaati oppositiojohtajan välitöntä vapautusta sekä myrkytyksen tutkimista.