Suomalaistutkijat ennustavat Navalnyille yli 10 vuoden tuomiota: "Ei mikään rivivanki, vaan maailmanluokan mielipidevanki" – mielenosoituksista sukupolvikokemus

9:00imgAsiantuntijat arvioivat Aleksei Navalnyin tulevaisuutta Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Julkaistu 28.01.2021 19:51
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Ulkopoliittisen instutuutin vanhempi tutkija Jussi Lassila ja emeritusprofessori Markku Kivinen uskovat, että Aleksei Navalnyille on luvassa pitkä vankeusrangaistus.

Maailma seurasi silmä kovana kun venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi palasi myrkytyksensä jälkeen Venäjälle. Passintarkastuksessa Venäjän viranomaiset ottivat hänet kiinni.

– On hyvin mahdollista, että hän saa yli 10 vuoden tuomion. Hän ei kuitenkaan ole mikään rivivanki, vaan maailmanluokan mielipidevanki. Se on iso ongelma Venäjän poliittiselle johdolle, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila totesi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lue myös: Navalnyi pysyy vankilassa: "Tämä on julkeaa laittomuutta, jolla pyritään pelottelemaan minua ja muita"

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut emeritusprofessori, Aleksanteri-instituutin Markku Kivinen on samoilla linjoilla. Kivinen muistuttaa, että aika monelle Putinin vastustajalle on käynyt samoin.

– Pitkä tuomio on todennäköisempi kuin lähiaikoina vapautuminen. Navalnyi pelaa rohkeaa peliä, Kivinen arvioi. 

Navalnyi pystyisi ainakin jossain määrin olemaan myös vankilassa poliittinen toimija, Kivinen uskoo.

– Totta kai se horjuttaisi hänen asemaansa. (Mikael) Hodorkovskin tapaus on verrannollinen siten, että hänellä oli koko ajan olemassa Avoin Venäjä -säätiö, mutta lähinnä se oli kamppailua hengissä pysymisestä, Kivinen muistuttaa.

Hodorkovski lukeutui pitkään Venäjän vaikutusvaltaisimpiin oligarkeihin ja oli maailman rikkaimpia ihmisiä. Hänet pidätettiin vuonna 2003 ja tuomittiin 2005. Hodorkovski armahdettiin 2013, jonka jälkeen hän lähti Venäjältä.

"Jos hän tämän pystyy voittamaan..."

Navalnyi on useaan kertaan haastettu oikeuteen poliittisin motiiveihin. Tuleeko koskaan sitä hetkeä, jolloin oppositiojohtaja voisi todella haastaa Putinin vallan?

– Hän on alusta alkaen tavoitellut suoraan valtaa, eikä vain kritisoinut sitä. Venäjällä tietynlaiset sallitun rajat menevät siinä. Valtaa voi kritisoida, mutta sen tavoittelu hyvin näkyvästi on kiellettyä, Lassila sanoo.

– Venäläisillä on ehkä heikosta demokraattisesta perinteestä johtuen ajatus, että jos joku näkyvästi tavoittelee valtaa, niin se ei koskaan ole vilpitöntä. Nähdään, että takana on omat korruptoituneet intressit. Jos hän tämän pystyy voittamaan, niin ihmiset voivat aika äkkiä kääntää mielipiteensä, Lassila jatkaa.

Navalnyista nostetaan toistuvasti esille lähinnä se, että hän vastustaa presidentti Vladimir Putinia. Siitä puhutaan kuitenkin huomattavasti vähemmän, millaista politiikkaa hän ajaisi valtaan päästessään.

Navalnyi on aina ollut ristiriitainen hahmo, jopa omiensa keskuudessa. Hänet potkaistiin ulos liberaalista Jabloko-puolueesta äärikansallismielisyyden vuoksi. Etnistä venäläisyyttä ja tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa korostaneet lausunnot ovat peittyneet Putinin vastustamiseen.

Millaista on Navalnyin todellinen kannatus Venäjällä?

– Yleensä poliitikkojen kannatuslukemat ovat Putin ja sitten jotkut muut. Navalnyi on ollut näiden muiden joukossa. Myrkytystapauksen johdosta hän on kaikkien venäläisten huulilla, Lassila toteaa.

Lue myös: Tutkija: Viikonlopun Navalnyi-protestit olivat merkittävimpiä koko Putinin valtakauden aikana

Sukupolvikokemus? "Nyt alkaa riittämään"

Putin kommentoi äärimmäisen harvoin Navalnyin tekemisiä. Nyt Putin on kuitenkin pitänyt huuhaana tuoretta videota, jolla väitetään, että presidentille on rakennettu hulppea 17 000 neliön palatsi Mustan meren rannalle. 

– En usko, että Putinin tarvitsee olla konkreettisisti huolissaan, että vallankumous huomenna tapahtuisi. Mutta pitkän tähtäimen perspektiiviin vaikuttaa olennaisesti voimakas oppositio, Kivinen sanoo.

Viime viikonloppuna Navalnyin vapauttamista vaadittiin mielenosoituksin. Tukeaan Navalnyille osoitti arviolta 40 000 ihmistä. Ensi viikonlopuksi on suunnitteilla lisää mielenosoituksia. Selvää on, että Navalnyi on saanut kansan liikkeelle.

– Hän on löytänyt poliittisen sanoman, joka isossa kuvassa puree venäläisiin. Hän vastustaa aika suoraviivaisesti korruptiota ja eliittiä. Ne ovat Venäjällä isoja kysymyksiä, Lassila kertoo.

Kivinen näkee mielenosoitusten olevan jopa sukupolvikokemus.

– Nuori sukupolvi on elänyt koko ikänsä Putinin aikaa. He kokevat, että nyt alkaa riittämään. Siitä voi muodostua voimakas sukupolvikokemus Navalnyista riippumatta. "Me uhmaamme valtaa", joka on niinkin häikäilemätön, että se käyttää hermomyrkkyä vastustajiinsa. Se varmasti vaikuttaa Venäjän politiikassa pitkään, Kivinen arvelee.

Lue myös: Poliisi potkaisi naista vatsaan, lumipalloja heittäneitä lyötiin pampulla, tuhansia pidätettiin – video näyttää väkivallan poliisin ja mielenosoittajien välillä Venäjällä

LK 28.1.2021 Navalnyi läppärilläMedia seurasi ruudun välityksellä kun Navalnyi valitti 30 päivän vangitsemistuomiostaan. Tuomio pysyi voimassa.AFP / Lehtikuva

Lue myös: Poliisi teki koti- ja työpaikkaetsintöjä: Useita Navalnyin tukijoita pidätetty Venäjällä

Tuoreimmat aiheesta

Aleksei Navalnyi