Mitä, jos Elon Musk ei suostu ostamaan Twitteriä? – tuomioistuin listasi kolme kallista ja ikävää vaihtoehtoa

Musk, Twitter, OMA
Uutistoimisto Bloomberg listasi tuomioistuimen vaihtoehtoja siltä varalta, että Musk kieltäytyisi ostamasta Twitterin, vaikka oikeus määräisi hänet viemään kaupan loppuun.
Julkaistu 16.07.2022 09:25

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Musk kertoi viime viikon perjantaina vetäytyvänsä aikeestaan ostaa Twitterin 44 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla.

Miljardööri Elon Musk, monenlaisten ideoiden ihminen, joutuu oikeuteen, koska hän haluaisikin perua lupaamansa Twitterin oston. Twitter sen sijaan haluaa pitää lupauksesta kiinni.

Uutistoimisto Bloomberg listasi tuomioistuimen vaihtoehtoja siltä varalta, että Musk kieltäytyisi, vaikka oikeus määräisi hänet viemään kaupan loppuun.

Oikeutta käydään Delawaren osavaltiossa ja samaisessa tuomioistuimessa Musk väänsi viime kesänä SolarCity-aurinkopaneelifirmaan liittyvässä tapauksessa.

Musk kertoi tuolloin kunnioittavansa tuomioistuinta, mutta ei häntä kuulustellutta vastapuolen juristia. Tuon väännön Musk lopulta voitti.

Sakkoja siihen asti, kunnes kaupat on tehty

Twitteriä edustavien lakimiesten mukaan he pystyvät vain muutamassa päivässä osoittamaan, että Musk pitäisi määrätä tekemään Twitter-kaupat. Mikäli näin kävisi ja oikeus käskisi Muskia ostamaan someyhtiön, hänelle voitaisiin määrätä päiväkohtainen sakko.

Maksettavaa kertyisi joka päivä lisää siihen asti, että hän kauppoihin suostuisi. Ihmiselle, jonka omaisuuden arvo on yli 200 miljardia euroa, tuon sakon täytyisi olla melkoisen suuri, että sillä olisi toivottu vaikutus.

Velka, jota kuitattaisiin Teslan osakkeilla

Toinen vaihtoehto olisivat Muskin omistukset, käytännössä Teslan osakkeet.

Bloombergin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ratkaisu olisi poikkeuksellinen, mutta täysin mahdollinen. Jos Musk määrättäisiin viemään kauppa loppuun, eikä hän suostuisi, siitä syntyisi käytännössä aivan tavallinen velka, jota sitten ryhdyttäisiin kuittaamaan tuomitun omaisuudella.

Tie olisi pitkä ja mutkainen, mutta mahdollinen.

Vankilaan kaltereiden taakse

Kolmas vaihtoehto on putka- tai vankilavisiitti.

Delawaren Court of Chancery -tuomioistuin on erikoistunut yritysriitoihin, eikä sieltä yleensä kukaan lähde käsiraudoissa, mutta tarvittaessa sekin voi tuomioidensa täytäntöönpanoa edistää määräämällä niskuroivalle vastaajalle sakon tai pidätyksen.

Näin Musk pääsisi ainakin hetkeksi kaltereiden taakse ratkaisuaan miettimään.

Bloombergin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Delawaren tuomioistuin nauttii suurta arvostusta yrityslainsäädännön ongelmien ratkojana, eikä se aio mainettaan pilata sillä, että jonkun annettaisiin vain näyttää sille pitkää nenää ilman seuraamuksia.

Lue lisää: Twitter haastoi Elon Muskin oikeuteen peruuntuneista 44 miljardin dollarin yrityskaupoista – Musk vastasi: "Oi ironiaa lol"

Lue lisää: Elon Musk ilmoitti perjantaina peruvansa Twitter-kaupan – Twitterin kurssi pakkasella

Tuoreimmat aiheesta

Kauppalehti