Mitä olisi tapahtunut, jos Neuvostoliitto olisi valloittanut Suomen vuonna 1944? Tällaista kuvaa maalataan Jari Tervon tuoreessa Eeva ja Aatami -romaanissa.
Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa Tervo avasi romaaninsa taustaa sekä suomalaisten pelkoa historian toistumisesta ja huumorin merkitystä kirjallisessa ilmaisussaan.
Suomalaisten historialliset pelot Venäjää kohtaan ovat keskeisiä Tervon uudessa romaanissa. Kirjassa hän käsittelee skenaariota, jossa Suomi olisi joutunut Neuvostoliiton miehittämäksi.
– Halusin kirjoittaa kirjan suomen kansan tai suomalaisten ikiaikaisesta vuosisataisesta painajaisesta, joka on tietenkin se, että Venäjä, Neuvostoliitto, millä nimellä se nyt kulkeekaan, hyökkää, valloittaa maan, orjuuttaa kansan ja tappaa ennen pitkää, Tervo kuvaa.
Lue myös: Kirjailija Jari Tervo syöpädiagnoosinsa jälkeen: "Olenkohan koskaan ollut näin hyvässä fyysisessä kunnossa?"
Vaikka kirja on vaihtoehtohistoriaa, sen taustalla kummittelee nykymaailman tapahtumat, erityisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan.
Tervo huomauttaa, kuinka tämä pelko on jälleen ajankohtainen ja realistinen.
– Nyt alkaa hieman vaikuttaa siltä, kun on seurannut Venäjän viimeaikaisia toimintoja, että se on ehkä lähempänä kuin koskaan viimeisten vuosikymmenien aikana.
Tervo oli myös pohtinut kirjoittavansa Ukrainan sodasta, mutta ei lopulta kokenut sitä omaksi tehtäväkseen.
– Se ei olisi kerta kaikkiaan onnistunut. Se on ukrainalaisen miehen tai naisen tehtävä kirjoittaa siitä, ja siitä ei olisi tullut hyvä.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Huumori kirjallisuuden keinona
Vaikka Eeva ja Aatami käsittelee synkkiä ja pelottavia teemoja, Tervo tuo kirjalliseen kerrontaansa mukaan huumoria, joka toimii tärkeänä keinona vaikeiden asioiden käsittelyssä.
– Vain vakaville asioille kannattaa nauraa, hän totesi.
Lue myös: Loiri-kirjan kirjoittanut Jari Tervo hämmästyi viihdeikonin valinnasta: "En uskaltaisi itse"
Huumori on hänelle keino lähestyä vakavia aiheita kevyemmällä otteella, ja hänen uusin romaaninsa sisältääkin mustaa huumoria.
Hän kuvaa tätä erityisesti Venäjän naapurivaltioiden tavaksi käsitellä historiallisia haasteita.
– Baltiassa, Puolassa, miksei Suomessakin, ironian taju on aika vahvasti kehittynyt ja mustan huumorin. Mä sanoisin, että siinä on aika paljon mustaa naurua tässä romaanissa.
"Luojan lykky"
Tervo avasi erikoishaastattelussa myös henkilökohtaista elämäänsä ja kertoo, kuinka hänen terveydentilansa on vaikuttanut hänen ja hänen vaimonsa Kati Tervon elämään.
Tervo sairastui eturauhassyöpään pari vuotta sitten.
– En siirrä tulevia kirjahankkeita kauas tulevaisuuteen. Elämän arvoja se ei muuttanut, koska olen kyllä miettinyt ne aikalailla valmiiksi.
Lue myös: Vaihtuvia kapteeneja, tulevia presidenttejä ja yksi sairauskohtaus – muistatko nämä Uutisvuodon unohtumattomat hetket?
Uusimman romaanin myötä Tervo on myös tullut usein ajatelleeksi, mitä jos asiat hänen omassa elämässään olisivat menneet toisin.
– Olen vakaasti sitä mieltä, että minä olisin kuollut katuojaan juovuksissa, ellen olisi kohdannut Katia ja mennyt hänen kanssaan naimisiin. Se oli luojan lykky, Tervo tiivistää.