Suomessa hukkui 157 ihmistä vuonna 2021, tiedottaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH).
Suurin osa hukkumisista tapahtui SUH:n mediatietojen pohjalta kerättyjen ennakkotilastojen mukaan tuntemattomasta syystä. Toiseksi yleisin hukkuminen oli vesiliikenteessä, kolmanneksi yleisin uidessa ja neljänneksi yleisin jäihin vajoamisen seurauksena.
SUH:n koulutussuunnittelijan Anne Hiltusen mukaan suuri hukkuneiden määrä selittyy paljolti lämpimän kesän aikana hukkuneiden määrällä. Erittäin lämpimänä kesänä hukkui ennakkotilastojen mukaan 87 ihmistä, eli 37 enemmän kuin edelliskesänä ja eniten sitten vuoden 2010. Tuolloin kesällä hukkui 90 ihmistä.
Hukkuneet ovat ikääntyneitä miehiä
Kahdenkymmenen vuoden aikana ikääntyneiden osuus hukkuneista on kasvanut.
– Ennen puhuttiin, että keski-ikäiset miehet hukkuvat, mutta kyllä se nykyään taitaa olla 60+, Hiltunen sanoo.
Taustalla voivat olla sukupolvierot uimaopetuksessa.
– Meillä on 70-luvulla rakentunut uimahalliverkosto ja uimataitohan on siitä kehittynyt, Hiltunen kertoo. Tällä hetkellä tutkitaan, onko korona-ajasta kärsinyt koulujen uimaopetus vaikuttanut lasten uimataitoon.
Vuonna 2021 hukkuneista 99 oli miehiä, 25 naisia ja 33 tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Viime vuosina alkoholi on Hiltusen mukaan ollut mukana noin joka toisessa hukkumistapauksessa.
– Joskus on ollut 60 prosenttia, mutta se on jopa vähän vähentynyt.
Lumi vaikeuttaa jään arviointia
Osakseen hukkuneiden määrään voi vaikuttaa myös korona-aikana lisääntynyt ihmisten liikkuminen luonnossa. Vaikka viime talvena oli Hiltusen mukaan melko hyvä jäätilanne, niin jäihin tippuneiden määrä on noussut jonkin verran vuosina 2020 ja 2021.
Joulukuussa hukkui yhdeksän ihmistä. Heistä kahdeksan hukkui vajottuaan jäihin ja yksi ollessaan uimassa. Jäihin vajonneista seitsemän oli ollut liikkeellä moottoriajoneuvolla. SUH:n mukaan jään päälle satanut lumi tekee jääolosuhteista paikoittain hyvin vaaralliset. Jääolot saattavat muuttua ratkaisevasti jopa muutaman kymmenen metrin matkalla.
– Lumikertymät toimivat jään päällä eristeenä ja hidastavat jäiden paksuuskasvua sekä piilottavat silmälle näkyvät vaaranpaikat, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.
Jäälle lähtiessä tulisi aina varustautua turvavälinein. Vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit siltä varalta, että jää pettää.
Jäälle ei tule lähteä yksin. Mukaan tulisi mielellään ottaa kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä. Myös kuivapuku tuo lisäturvaa usein jäällä liikkuvalle.