Mitä tapahtui helsinkiläisasunnossa? Myöhään illalla yksin jätetyt pikkulapset ilmoittivat tulipalosta – "Lapsen toimintakyky voi jäädä hätääntymisen alle"

Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja muistuttaa, että hätä voi lamaannuttaa pahimmassa tapauksessa lapsen toimintakyvyn. 

Uutisoimme viikonloppuna siitä, kuinka kolme 4-8-vuotiasta lasta oli jätetty Helsingin keskustassa sijaitsevassa asunnossa yksin kotiin myöhään illalla.  Kello 23 aikaan lapset soittivat äidilleen, ja sanoivat, että asunnossa oli tulipalo.

Hätääntynyt äiti soitti hätäkeskukseen ja paikalle kiidätettiin 16 pelastuslaitoksen yksikköä. Asunnossa ei pelastuslaitoksen mukaan ollut tulipaloa.

Pelastuslaitos teki tapauksesta lastensuojeluilmoituksen.

"Huolestuttava tapaus"

Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Miia Pitkänen pitää viikonloppuna tapahtunutta tapausta harvinaisena, mutta myös huolestuttavana.

"Ajattelin ensin, että kylläpä on melko pienet lapset olleet poikkeavaan aikaan keskenään ilman aikuista asunnossa kotona."

Hän kiinnittää tapauksessa huomiota erityisesti lasten ikään ja poikkeukselliseen kellon aikaan.

– Ajattelin ensin, että kylläpä ovat melko pienet lapset olleet kotona poikkeavaan aikaan keskenään ilman aikuista. Sitten on tullut tilanne, että he ovat hätääntyneet ja ilmoittaneet tulipalosta, Pitkänen kertoo.

Tuli voi lamaannuttaa lapsen

Mutta mitä Helsingin Kampissa sijaitsevassa Malminkadun asunnossa sitten oikein tapahtui? Tutkinnanjohtaja Kirsi Kanth Helsingin poliisista arvioi MTV Uutisille, että lapset saattoivat leikkiä keskenään tulella.

Lastensuojelun keskusliiton Pitkänen ei vähäisten tietojen vuoksi osaa kantaa siihen, missä vanhemmat tapahtumahetkellä oikein olivat. Hän kuitenkin muistuttaa, että kun lapsi kohtaa tulipalon kaltaisen uhan kotonaan ja vieläpä ilman vanhempia, voi sillä olla dramaattisia vaikutuksia esimerkiksi toimintakykyyn.

"Jos lapsi hätääntyy, kuten esillä olleessa tapauksessa on käynyt, lapsen toimintakyky voi  jäädä hätääntymisen alle."

Tuli pelottaa ja se voi lamaannuttaa.

– Jos lapsi hätääntyy, kuten esillä olleessa tapauksessa on käynyt, lapsen toimintakyky voi jäädä hätääntymisen alle. Lapsi ei osaakaan toimia rationaalisesti, ei osaa soittaa apua, eikä pysty auttamaan itseään.

Pitkäsen mukaan pelon ja turvattomuuden kokemus on niin ikään vakava riski.

– Jos lapsi kokee turvattomuutta tai pelkoa, se on vahingollista siinä tilanteessa. Lapsi tarvitsisi vanhemman rinnalleen säätelemään syntynyttä tunnetta ja käsittelemään sitä.

Tapausten tutkiminen äärimmäisen tärkeää

Pitkäsen mukaan on äärimmäisen tärkeää, että helsinkiläisasunnon kaltaisia tapauksia tutkitaan ja niistä tehdään lastensuojeluilmoitus. 

– Lastensuojeluilmoituksen tarkoitus on kartoittaa, onko tilanteesta ollut lapselle vaaraa ja jos on, miten sellainen tilanne on päässyt syntymään. Lähdetään tutkimaan ja järjestämään mahdollisia tukitoimia perheeseen, että jatkossa ei näin käy, Pitkänen selittää.

Kuuntele Miia Pitkäsen haastattelu kokonaisuudessaan MTV Uutiset Liven lähetyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat