Valkovenäläinen Valery Samalazau kertoo MTV Uutisille, kuinka hänet pidätettiin Minskin rautatieaseman lähellä, kun hän oli menossa tapaamaan ystäväänsä. Sitä, mitä sen jälkeen tapahtui, hän ei unohda koskaan.
Elokuun toisena viikonloppuna Valko-Venäjältä alkoi kantautua huolestuttavia uutisia. Maan presidentti Aljaksandr Lukashenka ilmoitti voittaneensa presidentinvaalit ylivoimaisin kannatuslukemin, ja vaalivilpistä tuohtunut kansa vyöryi kaduille.
Valkovenäläisten viranomaisten uutisoitiin vaaliviikonloppuna käyttäneen tainnutuskranaatteja. Lisäksi poliisin kerrottiin 9. elokuuta ajaneen pakettiautolla päin mielenosoittajia Minskin keskustassa.
Laajamittaiset pidätykset ympäri Valko-Venäjää ovat jatkuneet aina näihin päiviin asti. Viime sunnuntaina Valko-Venäjän poliisi pidätti ainakin 400 mielenosoittajaa Minskissä. Mielenosoituksiin osallistui arviolta satatuhatta ihmistä, kuten neljänä edellisenäkin sunnuntaina.
Tilastojen mukaan ihmisiä on pidätetty tuhansia, mutta todellisten lukujen pelätään olevan paljon suurempia. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Valko-Venäjän viranomaiset ovat syyllistyneet kidutukseen ja muuhun kaltoinkohteluun pidätyskeskuksissa. Myös ulkomaisia toimittajia on pidätetty.
Lue myös: Valko-Venäjällä kiinni otettu ruotsalaisvalokuvaaja vapautettiin – Ruotsi vaatii selvitystä asiasta
Lukashenka ei suostu väistymään tai järjestämään uusia vaaleja laajamittaisista mellakoista huolimatta. Vaikka presidentinvaalit on tuomittu länsimaissa ja opposition toimesta vilpillisiksi, Venäjä seisoo edelleen naapurimaansa takana. Viime maanantaina Lukashenka tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin, joka lupasi Venäjän myöntävän Valko-Venäjälle 1,5 miljardin dollarin suuruisen lainan ja auttavan tarvittaessa mellakoiden kukistamisessa.
Lontoossa asuva valkovenäläinen Valery Samalazau, 32, kertoo, kuinka joutui synnyinmaassaan vieraillessaan pidätetyksi keskellä kirkasta päivää. Hän vietti pidätettynä yhteensä neljä vuorokautta, jonka jälkeen hänet vietiin sairaalahoitoon. Hän kertoo MTV Uutisille pidätyksen aikana tapahtuneesta rajusta kohtelusta ja väkivallasta.
MTV Uutiset on nähnyt todisteet sekä vammoista että pidätettynä olemista, mutta tapahtumat perustuvat miehen kertomukseen.
Matka tuntemattomaan
Kylmä, likainen bussin lattia. Potkuja ja lyöntejä. Valery Samalazau muistaa edelleen, kuinka mustiin pukeutuneen miehen ääni kaikui jostain yläpuolelta.
– Joudut vankilaan ja pääset vapauteen vasta, kun lapsesi ovat jo vanhoja, jos silloinkaan. Laitetaanko pamppu takapuoleen, Samalazau kertaa miehen huutaneen.
Lattialla maatessaan Samalazau kertoo pohtineensa, kuinka tällaista voi tapahtua hänelle. Hän ei ole aiemmin joutunut tekemisiin virkavallan kanssa tai saanut edes ylinopeussakkoja. Ei lainkuuliaisia kansalaisia pidätetä ja pahoinpidellä ilman syytä.
Paitsi vaalienjälkeisessä Minskissä.
Lue myös: Putin lupasi Lukashenkalle Sotshissa puolentoista miljardin lainan
Pidätys keskellä kirkasta päivää
Lontoossa työskentelevä Samalazau saapui Valko-Venäjälle tapaamaan siellä asuvaa perhettään 2. elokuuta. Hän ei vielä tuolloin osannut aavistaa, että alle viikon sisällä tilanne muuttuisi täysin, ja reissusta tulisi täysin erilainen kuin aiemmista vierailuista kotimaahan.
8.–9. elokuuta Samalazau oli perheineen metsässä retkeilemässä. He olivat kyllä käyneet äänestämässä aiemmin oppositioehdokasta Svjatlana Tsihanouskajaa, mutta huonon nettiyhteyden vuoksi he olivat autuaan tietämättömiä siitä, että 26 vuotta vallassa ollut diktaattori Lukashenka oli julistanut voittaneensa vilpillisiksi länsimaissa tuomitut presidentinvaalit yli 80 prosentin kannatuslukemin, ja maassa oli puhjennut laajoja mielenosoituksia.
– Kun lähestyimme Minskiä, ihmettelimme, miksi joka paikassa oli niin paljon poliiseja ja sotilaita. Päätimme vaimoni kanssa viedä varmuuden vuoksi lapsemme turvaan maaseudulle mummolaan, Samalazau muistelee.
Lentolippu Lontoosta Minskiin. Samalazau tuli tapaamaan perhettään.
Tietoa siitä, mitä todella tapahtuu, oli vaikea saada, koska netti oli pois päältä käytännössä koko Valko-Venäjällä. Vaaleja seuraavana päivänä, 10. elokuuta, insinöörinä työskentelevä Samalazau päätti kuitenkin mennä normaalisti käymään Minskin toimistollaan. Töiden jälkeen hän oli menossa tapaamaan ystäväänsä.
Rautatieaseman liepeillä hän huomasi nurkan takana olevat naamioituneet miehet, jotka hän tunnisti virkavallaksi. Sellaisia oli näkynyt aiemminkin kaupungilla pidättämässä ihmisiä.
– Siinä vaiheessa en osannut vielä pelätä, koska enhän minä ollut tehnyt mitään lainvastaista tai edes osallistunut opposition mielenosoituksiin.
Miehet kysyivät Samalazaulta henkilöpapereita ja tiedustelivat, mihin hän oli menossa. He kiinnittivät huomionsa Samalazaun paitaan, jossa oli valkoinen pääkallo mustalla taustalla. Oliko se kenties jonkinlainen opposition merkki?
Samalazau kertoo vakuuttaneensa miehille olevansa ainoastaan tavallinen perheenisä. Tästä huolimatta hänet vietiin minibussiin, jossa oli myös muita ihmisiä. Hetken kuluttua autoon tuli lisää naamioitunutta virkavaltaa.
– He kysyivät, kenet tuotiin tänne viimeiseksi. Sanoin, että minut. Arvelin, että pian he pahoittelevat erehtyneensä henkilöstä ja vapauttavat minut. Myöhemmin tajusin, että oli virhe sanoa mitään.
Samalazau kertoo, kuinka hänet vietiin ulos autosta ja käskettiin riisua kengät. Hän muistaa, kuinka seisoi paljain jaloin kasvot seinää vasten samalla, kun hänen tavaroitaan pengottiin.
– Minulla oli lompakossani Englannin puntia sekä ulkomaisia pankkikortteja. Lisäksi he huomasivat, että puhelimeni sim-kortti oli brittiläinen. Kaikki nämä viitteet ulkomaalaisuudesta ilmeisesti olivat minun kannaltani huono juttu, koska he ehkä epäilivät minua jonkinlaiseksi brittiagentiksi, Samalazau pohtii.
Lue myös: Minskissä asuva Natalja MTV Uutisille: 26-vuotias sukulaispoika hakattiin niin, että selkänikamia murtui – vietti vuorokausia 40 ihmisen kanssa samassa pidätyssellissä
"Pelkäsin, että käteni joudutaan amputoimaan"
Pian Samalazau makasi jälleen bussin lattialla. Hän oli omien sanojensa mukaan jonkinlaisessa shokkitilassa. Jossain vaiheessa bussi pysähtyi. Samalazau ja bussissa olleet muut ihmiset työnnettiin ulos ja laitettiin nurmikolle mahalleen makaamaan.
– Jos joku pyysi vettä tai luvan päästä vessaan, seurasi lisää lyöntejä. Makasimme nurmikolla koko yön umpijäässä. Ulkona oli ehkä 10 astetta ja kaikilla oli kesäiset vaatteet päällä, koska päivällä oli ollut kuumaa. Emme suunnitelleet kotoa lähtiessämme, että vietämme yön ulkona tällaisissa olosuhteissa, Samalazau kertoo.
Hänen käsityksensä mukaan lähes kaikki nurmikolla makaavat ihmiset oli pidätetty samalla tavalla kuin hänetkin, keskellä katua ilman syytä.
– Emme edes olleet mielenosoittajia. Vieressäni makaavalla miehellä oli jalkapallovarusteet päällä. Yksi mies kertoi olleensa matkalla apteekkiin ostamaan lääkkeitä sairaalle lapselleen, kun hänet yhtäkkiä pysäytettiin ja työnnettiin bussiin, Samalazau sanoo.
Lue myös: Borrell: EU ei tunnusta Lukashenkaa Valko-Venäjän lailliseksi presidentiksi
Aamulla ihmiset pakattiin jälleen bussiin ja kädet sidottiin niin tiukasti selän taakse, ettei veri kiertänyt.
– Meidät käskettiin seisomaan polvillamme kasvot seinää kohti ja kädet sidottuina. Jos joku pyysi vapauttamaan kädet tai huusi kivusta, häntä pahoinpideltiin. Laskin minuutteja ja pelkäsin, että käteni joudutaan amputoimaan.
Käsirautojen jättämät jäljet.
Matkalaukullinen lääkkeitä
Matkan päätteeksi Samalazau vietiin pidätysselliin. Siellä oli hänen mukaansa noin 30 ihmistä, vaikka selli oli kuulopuheiden mukaan suunniteltu kymmenelle ihmiselle.
– Ruoka oli loppunut jo aikoja sitten, mutta onneksi saimme sentään vettä, Samalazau sanoo.
Hän oli pidätettynä yhteensä neljä vuorokautta. MTV Uutiset on myös tutustunut asiakirjaan, jonka mukaan Samalazau oli pidätettynä poliisiasemalla 10.–14. elokuuta välisenä aikana. Dokumentissa ei lue pidätyksen syytä.
Samalazaun vaimo sai kuulla miehensä pidätyksestä vasta kolmantena pidätyspäivänä. Sitä ennen sukulaiset olivat siinä uskossa, että Samalazau on kadonnut.
– Vaimoni oli soittanut jokaiseen Minskistä löytyvään sairaalaan, ruumishuoneelle ja vankilaan, mutta missään ei tiedetty minusta mistään.
Päästyään pidätyssellistä Samalazau oli hyvin heikossa kunnossa ja hänet vietiin suoraan sairaalaan. MTV Uutiset on nähnyt lääkärintodistuksen, jonka mukaan Samalazaulla todettiin aivotärähdys sekä mustelmia ja ruhjeita ympäri vartaloa.
Pidätyksestä on kulunut nyt yli kuukausi, mutta Samalazau kertoo kärsivänsä edelleen niin fyysisesti kuin henkisestikin. Hän on palannut takaisin Lontooseen, koska ei koe olevansa turvassa kotimaassaan Valko-Venäjällä.
– En vieläkään tunne sormiani kunnolla. Muistini reistailee ja nukun huonosti. Sain mukaani Lontooseen matkalaukullisen erilaisia lääkkeitä. Syön nyt myös masennuslääkkeitä.
Samalazau on tehnyt rikosilmoituksen kohtelustaan ja palkannut asianajajan, joka hoitaa hänen asioitaan Minskissä. Ennen kuin Lukashenkan hallitus väistyy, Samalazau ei kuitenkaan usko saavansa oikeutta.
– Kun luin aiemmin lehdistä, että ihmisiä pidätettiin Valko-Venäjällä, ajattelin, että he olivat varmaan tehneet jotakin pahaa. Nyt ymmärrän, että kotimaassani kenet vain voidaan pidättää milloin vain. Mitään oikeutta ei ole olemassakaan. Koko maailmani meni rikki.
Lapset olivat katsomassa isäänsä sairaalassa elokuussa.