Miten exästä pääsee yli? Kaikista helpoin keino on myös se kaikista vaikein

Älä kiduta itseäsi roikkumalla entisessäsi.
Älä kiduta itseäsi roikkumalla entisessäsi.Shutterstock
Julkaistu 04.10.2015 16:03
Toimittajan kuva

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Paras ja toimivin keino päästä yli entisestä on usein myös se kaikista haastavin, jota vain harva eronnut onnistuu heti ensitöikseen noudattamaan.

Ero on aina kriisin paikka, joka vavisuttaa elämän peruspilareita.

Onko olemassa mitään keinoa, miten voisi päästä yli entisestä kumppanista edes vähän nopeammin?

–  Pidä mahdollisimman vähän yhteyttä toiseen, sen neuvon allekirjoitan. Ei voi kasvaa irti toisesta, jos on koko ajan yhteydessä häneen, erokirjailija Heli Thorén kannustaa.

"Puhelin hälyttää pitkään. Loppujen lopuksi Niklas ei vastaa eikä soita takaisin. Puoli tuntia myöhemmin hän laittaa viestin. Tiedän heti, ettei hän ole kotona. Tunnen ahdistuksen nousevan. Itkettää. Heilastelu muiden naisten kanssa tuntuu edelleen pettämiseltä, vaikka järjellä ymmärrän, ettei välillämme ole enää sellaisia siteitä. Silti en haluaisi päästää hänestä irti. En halua, että hän kuuluu jollekin toiselle. Koskettaa ja pitää sylissään jotakuta."

Ote teoksesta Ehjäksi – Kertomus hyvästä erosta

Eikä ihme, onhan entinen kumppani ollut juuri se, jonka kanssa on jaettu surut ja ilot, arkiset keskustelut ja kauppalistat. Ja yhtäkkiä ei olekaan häntä, joka astuu ovesta sisään tai kenelle voisi tottuneeseen tapaan soittaa tai tekstata.

"Moi, mitä kuuluu?" -viestittely ei kuitenkaan tee hyvää.

Poissa silmistä, poissa mielestä.

On myös totta, että mustasukkaisuuden tai turvattomuuden tunteet saattavat ajaa meidät ottamaan yhteyttä entiseen.  Missä hän menee, ketä hän näkee? Mitä hän puuhaa, ajatteleeko hän minua? Mitäs jos hänellä onkin jo joku toinen?

tekstaaminen

"Moi, mitä kuuluu? Huvikseni ajattelin vaan laittaa viestiä..."

Yksinäisyys voi myös pelottaa ja ahdistaa. Thorén myöntää itsekin yksinäisyyden hetkinä kokeneensa eniten tarvetta laittaa viestiä entiselle aviomiehelleen.

– Itsensä kiduttaminen toisen läheisyydessä roikkumalla ei kuitenkaan kannata, kirjailija toteaa.

Thorén muistuttaa, että vain harvoin käy niin, että suoraan eron jälkeen ex-kumppanin kanssa hivuttaudutaan ystävyyssuhteeseen.

– Toki niinkin voi käydä, jos entinen pariskunta on elänyt jo pitkään liitossa, jossa on ainoastaan kaverillisia tunteita.

Eli eron jälkeen ei heti kannata edes pyrkiä olemaan kavereita, vaan siihen päätyminen vaatii oman aikansa. Keskity sen sijaan itseesi ja tee niitä asioita – sekä pieniä että suuria – jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Kuinka kauan erosta toipumiseen menee?

Eroprosessi vaatii aikaa. Ja aika tunnetusti parantaa haavat.

– Jotkut sanovat, että erosta toipumiseen menee puolet siitä ajasta, mitä itse suhde kesti. Jos itse olen ollut 14 vuotta yhdessä toisen kanssa, on tässä vielä aika paljon taivallettavaa, jos sillä kaavalla mentäisiin, Thorén virnistää.

Heli Thorén

Ehjäksi – Kertomus hyvästä erosta -kirjan kirjoittanut Heli Thorén kannustaa eron jälkeen tekemään sellaisia asioita, jotka tuottavat itselle mielihyvää ja tekevät onnelliseksi.

– Muutama eronnut ystäväni neuvoi, että ole ainakin kaksi vuotta itseksesi. Ajattelin, että ”hei haloo, enkä ole” – mutta nyt huomaan, että se on aika totta.

Ajatus vuosienkin yksinolosta voi tuntua karulta – varsinkin jos takana on pitkä suhde ja toiveena olisi vielä esimerkiksi perustaa perhe. Tuliko entiseen kumppaniin vain tuhlattua aikaa?

– Ymmärrän tuon toki, jos eroaa 35-vuotiaana, ja haluaisi vielä lapsia. Mutta uskon, että vanhempana suhteet etenevät nopeammin kuin teini-iässä: ei vain ajella autolla ja käydä leffassa, vaan tehdään suuriakin päätöksiä, Thorén kuvaa.

– Sitähän voi olla, että kun tapaakin uuden tyypin, jopa vuodessa voi tapahtua paljon – suuria harppauksia voi tulla aika nopeastikin.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ero