Miten käy paikallisten, jos Venäjä valtaa Kiovan? Moldovaan paennut suomalainen EU-operaation johtaja: "Puheet ja sympatiat eivät auta"

8:17img
Millainen sota on tavallisen ukrainalaisen kannalta? Moldovaan paennut suomalainen EU-operaation johtaja kertoo
Julkaistu 26.02.2022 16:08

Noora Knapp

noora.knapp@mtv.fi

Kiovan toissapäivänä jättänyt suomalainen EU-operaation johtaja seuraa Ukrainan tilannetta nyt Moldovasta. Kiovan menettäminen venäläisille tietäisi suomalaisen mukaan kaaosta.

Venäjän sotilaallinen hyökkäys on saanut suuren määrän ihmisiä jättämään kotinsa Ukrainassa. Muun muassa pääkaupungista Kiovasta tiet ulos ovat ruuhkautuneet voimakkaasti, kun kaupunkilaiset ovat jättäneet kotinsa.

– Kävelyvauhtia edettiin autolla todella pitkiä aikoja. Matka eteni todella hitaasti ja monesti jouduttiin vaihtamaan reittiä, Kiovan toissapäivänä taakseen jättänyt EU:n Ukrainan siviilikriisinhallintaoperaation päällikkö Antti Hartikainen kertoo puhelimitse lauantaina.

Hartikaisen alkuperäinen suunnitelma oli suunnata läntisessä Ukrainassa sijaitsevaan Lviviin. Auton nokka kääntyi kesken matkan kuitenkin Moldovaan.

– Invaasion laatu ja massiivisuus on niin suuri, että oli järkevintä lähteä kokonaan pois Ukrainasta.

Hartikainen johtaa Ukrainassa operaatiota, jonka tarkoituksena on tukea Ukrainan siviiliturvallisuussektorin uudistamista. Operaatiossa on mukana noin 350 työntekijää, joista puolet ovat kansainvälisiä. Paikallinen henkilökunta on jäänyt pääosin Ukrainaan, mutta kaikki kansainväliset työntekijät ovat poistuneet maasta.

Pääosa kansainvälisistä työntekijöistä seuraa Ukrainan tilanteen kehittymistä nyt kotimaassaan. Moldovassa Hartikaisen tapaan työskentelyä jatkaa alle 20 hengen kokoinen joukko.

– Hommia jatketaan ja seuraamme, kuinka tilanne Ukrainassa etenee. Jos ukrainalaiset onnistuvat päihittämään venäläiset niin siinä tapauksessa meillä on erinomaiset mahdollisuudet palata takaisin Kiovaan ja jatkaa työtämme.

Hartikaisen mukaan myös Moldovan tilannetta seurataan herkällä korvalla.

– Venäläisillä saattaa olla pyrkimys ratkaista Moldovan tilanne tässä samalla. Jos venäläiset olisivat nopealla aikataululla menestyksellisiä Ukrainassa, heillä saattaisi olla intressiä kohdistaa toimia myös tänne. Mutta toistaiseksi näyttöä tällaisesta ei ole.

– Katselemme mitä ensi viikolla tapahtuu ja arvioimme tilannetta sitten uudelleen.

Lue myös: "Hyvää huomenta" – Ukrainan presidentti Zelenskyi julkaisi Kiovan kadulta kuvatun videon

"Eivät ole antaneet periksi"

Sotatoimien etenemisestä ja taisteluiden tilanteesta liikkuu monenlaista tietoa. 

– Jos ukrainalaisten asevoimien raportit pitävät paikkansa ukrainalaiset ovat onnistuneet taistelemaan venäläisiä vastaan ja se on varmasti ollut venäläisille yllätys. Täytyy hattua nostaa, että eivät ole antaneet periksi.

Sotatoimet kohdistuvat muun muassa pääkaupunkiin Kiovaan. Ukrainan armeija kertoi lauantaina aamuyöllä Venäjän hyökänneen ukrainalaisjoukkoja vastaan yhdellä Kiovan pääväylistä.

Paikallisten näkökulmasta tilanne on sekava ja hankala. Hartikainen ennustaa pääkaupunkiin sekasortoa, jos venäläiset saavat alueen haltuunsa.

– Siinä tapauksessa Ukrainaan tulee kaaos. On valmistauduttava merkittävään pakolaistulvaan, sillä on vaikea uskoa, että kovinkaan suuri osa ukrainalaisista olisi innostunut jäämään venäjän vallan alle.

Lue myös: "Onko Venäjä aliarvioinut Ukrainan?" – Putinin joukot eivät ole pystyneet tai halunneet käyttää vahvuuksiaan

Puheet ja sympatiat eivät auta

Hartikainen peräänkuuluttaa konkreettisia tuki- ja aputoimia Ukrainalle.

– Toivon, että Ukrainaa tuetaan maksimaalisesti. Puheet ja sympatiat eivät auta, nyt tarvitaan tekoja ja nopeasti. Teot saattavat pahimmassa tapauksessa olla jo myöhässä, mutta periksi ei kannata antaa. Ukrainalaisetkaan eivät anna periksi.

Jos avunpyyntöihin vastataan, tilanne voi Hartikaisen mukaan Ukrainan kannalta päättyä vielä hyvin.

– Tilanne saattaa vielä kääntyä Ukrainan eduksi, jos länsimaat jaksavat aktiivisesti tukea heitä.

Lue myös: Asiantuntija arvioi Venäjän seuraavia liikkeitä Ukrainassa: "Kiovan haltuunotto on enemmänkin päivien kuin viikkojen asia"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota