MTV:n toimittaja palasi Ukrainaan: "Kyllästyminen sotaan on selkeää – oletus on, että Kiovaan voidaan yhä hyökätä"

5:29img
MTV:n Niko Nurminen Kiovassa: "Kaduilla puhutaan, että Valko-Venäjän suunnasta voi tulla seuraava hyökkäys ihan maata myöten".
Julkaistu 01.06.2022 20:23
Toimittajan kuva

Niko Nurminen

niko.nurminen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen palasi tänään keskiviikkona sotaa käyvään Ukrainaan kuukauden tauon jälkeen. Pääkaupungin asukkaiden laukut ovat pakattuina vaikka normaali elämä jossain määrin on palautunut, Nurminen kertoo.

Ukrainan sodan alkupäivinä helmikuun lopulla uskottiin laajalti, että on vain ajan kysymys, milloin Venäjän lippu liehuu Kiovassa. Asiantuntijat spekuloivat laajalti sillä, mitä Kreml on keksinyt Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin varalle.

Ennakko-odotusten vastaisesti Ukrainan puolustus kesti, Venäjä veti kaikki joukkonsa pois Kiovan ympäristöstä ja ryhmitti hyökkäysvoimansa Itä-Ukrainaan.

MTV:n toimittaja Niko Nurminen vieraili tuolloin muun muassa Butshassa, jonka venäläismiehityksen jäljet jäävät historiaan.

Lue myös: Venäjä päätti keskittyä Severodonetskiin – Ukraina haistoi tilaisuuden ja hyökkäsi: "Hyödyntää Putinin päätösten luomia heikkouksia"

Nyt Nurminen on palannut Kiovaan, jossa yksittäisten kuvien perusteella sodasta ei ole tietoakaan.

– Melkoisen normaalilta kesäpäivältä näyttää, mutta se on vain pintahumua. Kadut ovat täynnä autoja ja liikkeitä on avattu paljon. Jotkut koulutkin ovat auenneet, Nurminen kertoo.

Kiovaan on palannut paljon sodan ensiviikkoina kaupungista paenneita. Samaan tapaan kuin Venäjän hyökkäyksen ensipäivinä, on bussit ja junat nytkin myyty loppuun. Helmikuussa Kiovasta paettiin, nyt sinne palataan.

– Kyllästyminen sotaan on selkeää. Ihmiset eivät halua luovuttaa asemiaan pääkaupungissa, mutta laukut ovat pakattuina, eivätkä he tee investointeja kotiinsa tai yrityksiinsä. Oletusarvo on, että hyökkäys voi yhä tulla, Nurminen sanoo.

– Se mitä kaduilla puhutaan, on että Valko-Venäjän suunnasta voi tulla seuraava hyökkäys ihan maata myöten. Sitä pidetään hyvin realistisena, että hyökkääjät olisivat valkovenäläisiä sotilaita, Nurminen jatkaa.

Inflaatio laukkaa, bensa kortilla

Viime viikolla latvialainen Meduza-media uutisoi nimettömiin Kreml-lähteisiinsä vedoten, että Venäjä ei ole luopunut ajatuksesta valloittaa  Kiova.

Kiovassa hyökkäysuhkaa akuutimpi ongelma on inflaatio, joka on purrut ruoan lisäksi ennen kaikkea polttoaineeseen. Bensan hinta on käytännössä kaksinkertaistunut, Nurminen sanoo.

– Bensaa saa lisäksi vain 20 litraa kerralla. Kun menee jonottomaan, niin siinä voi mennä puoli päivää tai koko päivä.

Lue myös: Ukraina on ollut hyvin vaitonainen omista tappioistaan – nyt Zelenskyi kertoi lukuja: "Joka päivä jopa 100 kuolee ja 500 haavoittuu"

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Videolla venäläinen miehistönkuljetusvaunu räjähtää osuttuaan ilmeisesti miinaan.

Kreml: Presidenttien tapaaminen ei ole poissuljettua

Jotta Kiovassa vallitsevasta verrattain rauhallisesta tunnelmasta tulisi pysyvä, täytyy Venäjän ja Ukrainan solmia rauha.

Keskiviikkona Reuters kertoi, että Kreml on antanut ymmärtää, että se ei sulje pois Ukrainan Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välisiä keskusteluita.

– Jo aiemmin Zelenskyi on sanonut, että ainoat konkreettiset rauhanneuvottelut, joilta jotain voidaan odottaa, käydään presidenttien välillä, Nurminen muistuttaa.

– Ukrainassa neuvotteluiden reunaehtojen suhteen varmasti tullaan olemaan hyvin epäilevällä kannalla. Ne eivät voi sisältää minkäänlaisia alueluovutuksia, mikä taas Venäjälle tuntuu olevan se avainkohta, Nurminen jatkaa.

Ukrainan ja Venäjän väliset rauhanneuvottelut ovat jo pitkään olleen käytännössä täysin jumissa. Osapuolet ovat syyttäneet asiasta toisiaan.

2:06img

Miten toimittajan työ onnistuu sodan keskellä? Näin Niko Nurminen kommentoi huhtikuussa.

Lue myös: Maanalaisen miinan räjähdys tallentui ilmakuvaan – venäläispanssari tuhoutui

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota