Tänään on tällä erää viimeinen kunta-alan lakkopäivä, huomenna odotetaan sovintoesitystä.
Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n väistyvä puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo järjestön tavoittelevan vähintään viisivuotista palkkaohjelmaa kunta-alan riitaantuneissa työehtosopimusneuvotteluissa. OAJ kuuluu Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestöön Jukoon, jota Luukkainen myös johtaa.
– Huippuosaavan opetus-, koulutus-, kasvatus- ja tutkimushenkilöstön on aika saada jatkuvasta hyvästä työstään tulospalkkiona palkkatasoonsa kunnon nousu. Samalla on oikaistava palkkausjärjestelmiin liittyviä epäoikeudenmukaisuuksia. Siksi nyt tarvitaan vähintään 5-vuotinen palkkaohjelma, Luukkainen sanoi puheessaan OAJ:n uudelle valtuustolle maanantaina alkaneessa kevätkokouksessa.
OAJ:ssä vaihtuu valta huomenna, kun järjestö valitsee uuden puheenjohtajan seuraavalle nelivuotiskaudelle. Vuodesta 2010 järjestöä vetänyt Luukkainen ei enää asettunut ehdolle.
Uusi puheenjohtaja aloittaa työt OAJ:ssä heti. Luukkainen jatkaa Jukon hallituksen puheenjohtajana ja yhtenä kunta-alan pääneuvottelijoista tämän vuoden loppuun. Hän on sen aikaa työsuhteessa myös OAJ:hin.
Kunta-alan viimeinen lakkopäivä on tällä erää tänään. Työriitaa ratkova sovittelulautakunta on kertonut antavansa sovintoehdotuksen kiistaan huomenna tiistaina.
Viime viikon tiistaina alkanut lakko on sulkenut muun muassa kouluja ja päiväkoteja eri puolilla Suomea. Kunta-alan ja yksityisen opetusalan lakoissa on mukana noin 20 000 OAJ:n jäsentä.
Korjausliikkeen aika
Luukkainen nosti puheessaan jälleen esiin, että kunta-ala on jäänyt jälkeen yleisestä palkkakehityksestä.
– Vaikka sopimuspöydissä olemme neuvotelleet samaa tasoa olevat palkankorotukset kuin yleensä työmarkkinoilla, maksetuissa palkoissa jäädään koko ajan jälkeen yleisestä palkkakehityksestä. Näin ei voi jatkua. Nyt on korjausliikkeen aika.
Hän sanoi, että se vasta yhteiskunnalle maksaakin, jos ei ole osaavia tekijöitä eikä heidän kouluttajiaan.
– Opettajat kouluttavat niin hoitajat, lääkärit, taloustieteilijät, juristit kuin työmarkkinajohtajatkin. Myös työnantajien edustajat ja kuntapäättäjät, Luukkainen sanoi.
Hän myös totesi, että asioista on parempi keskustella ja joskus kiihkoillakin järjestössä sisällä kuin mitellä niitä julkisuudessa pöydän eri puolilla.