Kouluvuoden alku lähestyy: OAJ:lle "EK:n vientivetoinen palkkamalli ei ole ratkaisu työmarkkinamalliksi”

1:02:22img
Näin OAJ kommentoi oppilaiden tukitarvetta ja opettajien palkkausongelmia.
Julkaistu 03.08.2022 08:55

MTV UUTISET – JOONAS MUSTONEN – STT

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n uusi lukuvuosi alkaa tänään. MTV Uutiset seurasi paikan päällä Itä-Pasilassa järjestön infotilaisuutta. 

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kaipaa palkansaajajärjestöiltä yhteistä keskustelua työmarkkinajärjestelmän kehittämisestä.

Murto esittää, että keskeiset ammattiliitot käynnistävät keskustelun työmarkkinajärjestelmän toimivuudesta ja tulevaisuudesta syksyn palkkakierroksen jälkeen.

Hän sanoo, että työmarkkinoilla on kyettävä ratkaisemaan toimialakohtaisia ongelmia. Murto puolustaa kesäkuussa syntynyttä, kiisteltyä kunta-alan sopimusratkaisua.

– EK:n vientivetoinen palkkamalli ei ole ratkaisu tulevaisuuden työmarkkinamalliksi, hän sanoo.

Kunta-alalle sovittiin kesäkuussa vientialat ylittävistä palkankorotuksista. Alalle sovittiin palkkaohjelma, jonka myötä palkat nousevat viiden vuoden aikana 5,1 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Elinkeinoelämä on kritisoinut sovittelulautakunnassa syntynyttä ratkaisua.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies on arvioinut, että järjestelyllä on erittäin vakava vaikutus syksyllä alkavalle yksityisen alan työmarkkinakierrokselle.

Ei uusia jättiuudistuksia

OAJ lisäksi toivoo, että ensi lukuvuonna ei laitettaisi liikkeelle uusia isoja uudistuksia.

Järjestö toivoo opettajille sekä koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten esihenkilöille työrauhaa keskittyä perustehtäviin.

Murron mukaan esimerkiksi lukiouudistus ja oppivelvollisuuden laajentamisen toimeenpano teettävät yhä työtä alalla.

– Opetusala on ollut monien mullistusten kohteena viime vuodet. Lisäksi pandemia ja Ukrainan sodan heijastukset ovat kuormittaneet opetushenkilöstöä ja johtoa. Alkavana lukuvuonna on annettava oppijoille, opettajille ja esihenkilöille aikaa keskittyä perusasioihin, hän sanoo.

Lähestyvästä budjettiriihestä OAJ vaatii rahoitusta varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärien lisäämiseksi sekä opettajarekisterille, jotta sen perustaminen voidaan aloittaa 2023. Lisäksi OAJ haluaa sisällyttää opetusalan mentoroinnin osaksi lainsäädäntöä.

OAJ toivoo lisäksi varautumista koronatilanteen pahenemiseen. Järjestö on huolissaan esimerkiksi henkilöstön poissaolojen mahdollisuudesta sekä opetuksen erityisjärjestelyistä, kuten etäopetuksesta.

– Kuntien ja muiden koulutuksen järjestäjien saamat koronarahat tarvitaan edelleen tänä lukuvuonna opetusryhmien pienentämiseen sekä tuen ja ohjauksen lisäämiseen, Murto sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Koulu