Kuolemasta voi puhua lapselle esimerkiksi leikin tai sadun välityksellä.
Tänään vietetään pyhäinpäivää, jolloin muistellaan menneitä sukupolvia ja kunnioitetaan vainajien muistoa. Päivä voi herättää myös lapsessa useita kysymyksiä sekä nostaa surun pintaan.
Malmin seurakunnan pastori Petri Jukasen mukaan kuolemasta voi jutella esimerkiksi leikin tai sadun välityksellä.
– Kuolema on kuitenkin aika abstrakti asia.
– Jokaisella lapsella on oma aikansa, milloin on hyvä jutella.
Lue myös: 9-vuotiaan tytön kuolema Espoossa järkyttää – miten vanhempi voi auttaa lasta? "On pelottavaa nähdä, että toinen lapsi kuolee"
Jukanen uskoo, että jokainen vanhempi tuntee lapsensa siten, että ymmärtää lopulta tilanteen, milloin asiasta kannattaa puhua.
– Sellainen hetki, että lapsi saa rauhassa miettiä asiaa.
Se, miten lapsesta näkee surun, vaihtelee suuresti.
– Lapset ovat hyvin erilaisia. Joku voi olla puhumaton, kun taas joku saattaa itkeä. Joku voi reagoida siten, että tekee jotain sellaista, mitä lapsi ei yleensä tee. Jokainen lapsi on oma ainutkertainen yksilönsä, hän sanoo.
Pyhäinpäivän merkitys
Usealle pyhäinpäivän perinteisiin kuuluu kynttilän vienti hautausmaalle. Näin toimii myös Susanna Archerin perhe monen muun tavoin.
– Meidän perheellemme pyhäinpäivä tarkoittaa sitä, että muistelemme edesmenneitä sukulaisia, ystäviä ja tuttavia. Perinteenämme on käydä hautausmaalla sytyttämässä kynttilöitä, kertoo Archer MTV Uutiset Liven haastattelussa.