Mitä Venäjän sodanjulistus tarkoittaisi? "Perusteena käytettäisiin, että vastassa ei ole Ukraina vaan koko länsi"

Venäjän sodanjulistuksella voisi asiantuntijoiden mukaan olla vaikutusta tavallisen venäläisen mielipiteeseen sodasta Ukrainassa.

Venäjän on uutisoitu saattavan julistaa sodan Ukrainalle maanantaina. Ajankohta liittyy voitonpäivään, jota Venäjällä vietetään toisen maailmansodan natsi-Saksasta otetun voiton kunniaksi 9. toukokuuta.

Sodanjulistuksen taustalla on Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön mukaan huono menestys Ukrainassa. Julistus olisi eskalaation kasvattamista Venäjän suunnalta.

– Perusteena sodanjulistukselle käytetäisiin sitä, että vastassa ei ole Ukraina vaan vastassa on koko länsi, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kommentoi Uutisaamussa torstaina.

Käytännössä sodanjulistus tarkoittaisi liikekannallepanoa Venäjällä. Se vahvistaisi maan sotavoimia, sillä rintamalle voitaisiin määrätä reserviläisiä.

Kova isku reserviläiselle

Toverin mukaan sodanjulistus ei nopeasti muuttaisi sodankuvaa. Venäjän reservi koostuu henkilöistä, jotka ovat käyneet armeijan mutta eivät ole koulutettuja sotimaan, kuten monissa länsimaissa.

– Heidät pitää kutsua riviin, saada tulemaan palvelukseen, kouluttaa, organisoida ja löytää varustus. Menee monta kuukautta ennen kuin lisää joukkoja on Ukrainassa, Toveri sanoo.

Toverin mukaan sodanjulistus olisi kova isku riviin kutsuttavalle kansalaiselle. Tavallista venäläistä on toistaiseksi pyritty suojelemaan sodalta.

Tappiot Ukrainassa ovat toistaiseksi tarkoittaneet lisäsotilaiden tarvetta sopimussotilaiden muodossa. Toverin mukaan rekrytointi on kohdistettu eteläisen ja itäisen Venäjän köyhiin vähemmistökansalaisiin.

– Jos liikekannallepano laajenee niin, että aletaan kutsua Pietarista ja Moskovasta kantavenäläisiä kolmekymppisiä kavereita, joilla on perhe ja elämä, en usko, että motivaatio lähteä rintamalle on kauhean suuri pääosalla heistä.

Vaikutusta mielipiteisiin

Entisen Moskovan-suurlähettilään Hannu Himasen mukaan sodanjulistus olisi Venäjällä läpihuutojuttu.

– Tällaisista asioista ei Venäjällä keskustella. Se on jämptisti juuri niin kuin presidentti Putin ja hänen lähipiirinsä haluavat, Himanen sanoo.

Venäjän johto on kiistänyt uutisen sodanjulistuksesta. Maassa on toistaiseksi puhuttu "sotilaallisesta erikoisoperaatiosta".

Sotilaallisten vaikutusten lisäksi sodanjulistuksella voisi olla vaikutusta Venäjän yleiseen ilmapiiriin. Tavallisella venäläisellä ei Himasen mukaan ole käsitystä siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu.

– Se menee niin pitkälle, että rintamalla olevat sotilaatkaan eivät usein tiedä, mitä he ovat tekemässä. Heidätkin on pidetty pimennossa.

Sodanjulistuksen tukena käynnistettäisiin laaja propagandakoneisto, jolla pyrittäisiin vaikuttamaan ihmisten mielipiteeseen, Himanen muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat