Jos Venäjä sulkee rajansa, liikekannallepanoa pakoilevat miehet ja sodasta palaavat Ukrainan veteraanit muodostavat todellisen uhan presidentti Vladimir Putinin hallinnolle, arvioi Venäjä-tutkija Tero Lundstedt. "Kansanäänestyksillä" pyritään hänen mukaansa saamaan venäläisiltä uhrihenkeä sodankäyntiin.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
–Tässä aika paljon särkyy Vladimir Putinin ja kansan yhteiskuntasopimuksesta, ajatushautomo Liberan sisältöjohtaja Tero Lundstedt kommentoi liikekannallepanoa MTV:n Uutisaamun haastattelussa.
– Putin itse sanoi maaliskuussa, kun sota oli jo käynnissä, että älkää hätäilkö, kyseessä on rajattu erikoisoperaatio eikä siitä tule liikekannallepanoa eikä reserviläisiä lähetetä taisteluun, vaan ammattilaiset hoitavat.
Toisin kuitenkin kävi.
Lundstedtin mukaan liikekannallepanon jälkeen virinnyt maastapako osoittaa kansan oikean kannatuksen – tai sen puutteen – sodalle.
– Kansa äänestää jaloillaan. Pakeneminen ja kaikenlainen pyrkimys vältellä rintamalle joutumista on ollut tosi voimakasta. Liikekannallepano on myös jakautunut hyvin epätasaisesti. Se on kohdistunut köyhimpiin tasavaltoihin muita enemmän, ja siellä on tullut monenlaisia häiriötä, on esimerkiksi poltettu kutsuntatoimistoja.
Lue myös: Venäjä ei myönnä enää passeja niille, joita liikekannallepano koskee
2:18Katso myös: Tältä liikekannallepano näyttää pienessä venäläiskaupungissa
Vallankumouksen ainekset syntymässä?
Olisiko sitten jopa Putinin pakoon johtava laajamittainen kansannousu mahdollinen?
– Olen ennen tätä päivää vastannut, että en usko siihen; venäläiset ovat liian poliittisesti passivoitunut porukka. Tuntuu, että he kestävät ihan loputtomiin, kunhan valtio ei liikaa vaikuta heidän tekemisiinsä.
Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut ja mukana on Lundstedtin mukaan uusia elementtejä.
– Ensinnäkin mellakat ovat olleet aika isoja Venäjän mittakaavassa jo nyt. Toki ne eivät riitä vielä mihinkään. Kadulle tarvitaan miljoona Pietariin ja Moskovaan, että oikeasti muutos tapahtuisi.
Tilannetta muuttaa myös se, jos Venäjä sulkee rajat eikä päästä porukkaa ulos, Lundstedt sanoo.
– Aiemmin Venäjän nykyjohto on päästänyt vastustajansa ulos vaikeuttamasta tasapainoa. Nyt mietin tilannetta, jossa on hirveä määrä porukkaa, joka on valmis karkaamaan maasta, jotta ei joudu rintamalle.
– Saadaanko heidät rintamalle, ja jos saadaan, ja jos he jokin päivä pääsevät takaisinkin, tässä on mahdollinen vallankumouksellinen aines olemassa.
Tottelisivatko joukot Putinin ampumiskäskyä?
Lundstedt pohtii myös sitä, olisiko Venäjän johto valmis vastaavassa tilanteessa antamaan kansalliskaartille käskyn ampua maan omia kansalaisia – ja tottelisiko se sitä.
– Vastaus tähän määrittäisi sen, jatkuisiko Putinin ja Yhtenäinen Venäjä -puolueen valta.
Lundstedt tähdentää vielä, että paljon pitäisi tapahtua, ennen kuin oltaisiin tuollaisessa tilanteessa. Kaikki on kuitenkin mahdollista.
– Neuvostoliiton ja nyky-Venäjän kaltaisissa diktatuureissa on se yhteinen piirre, että ensin näyttää siltä, että mikään ei niitä horjuta, kunnes yksi päivä keskustelu kääntyy niin päin, että mikään ei voi niitä pelastaa.
Lue myös: Valekansanäänestysten tulos Ukrainassa oli odotetunlainen – Donetskissa yli 99 prosentin väitetään äänestäneen Venäjään liittymisen puolesta
Kansanäänestykset eivät saa kannatusta maailmalla
Venäjän valtaamillaan ukrainalaisalueilla järjestämää ja odotetunlaiseen lopputulokseen päättynyttä "kansanäänestystä" Venäjään liittymisestä Lundstedt pitää täytenä hölynpölyä.
Lundstedtin mukaan Venäjä toivoo, että mahdollisimman moni maa tunnustaisi tuloksen, mutta ei usko näin tapahtuvan.
– Yhden käden sormilla lasketaan ne maat, Lundstedt kommentoi.
– Tämä on enemmän mielikuvaharjoitus, jossa Venäjä myy omalle kansalleen ajatusta siitä, että sotatoimet olisivat jollain tavalla suosittuja.
Venäjä nostaa äänestyksellä lähinnä panoksia sodassa Ukrainaa vastaan.
– Aiemmin puhuttiin erikoisoperaatiosta, mutta nyt kun joudutaan pyytämään porukkaa oikeasti aseisiin, näytetään, että tämän vuoksi taistellaan; puolustetaan äiti-Venäjää. Kansalta pyydetään uhrihenkeä ja talkoohenkeä.
Siitä ei Lundstedtin mukaan ole todellisuudessa mitään tietoa, mitä Ukrainan valtaamilla alueilla Venäjään liittymisestä oikeasti ajatellaan.
– Ennen miehitystä siitä ei pidetty mitään tilastoa, eikä miehityksen alaisen alueen lukuja voi ottaa tosissaan, se on ihan selvää.
– Krimillä, jossa liittymisellä olisi voinut olla enemmänkin kannatusta, ainoalla venäjämielisellä ja Venäjän kanssa unionia hakeneella puolueella oli ennen vuoden 2014 tapahtumia alueparlamentissa kolme paikkaa sadasta. Siitä saa jotain osviittaa.
3:18Katso myös: Tilanne Ukrainan sodassa elää nopeasti – katso tästä viimeisimmät käänteet