Miten Suomen koronalinja muuttuu, kun Kiuru vaihtuu Lindéniksi? Pöllöraadilla selkeä näkemys: "Ei tule olemaan sitä problematiikkaa"

Perjantaina Uutisaamussa kokoontunut Pöllöraati pohti, muuttuuko Suomen koronalinja Krista Kiurua (sd.) perhe- ja peruspalveluministerinä sijaistavan Aki Lindénin (sd.) myötä.

Suomi ottaa jälleen askeleen kohti normaalia, kun koronarajoituksia höllennetään.

Hallituksen koronaministeriryhmä tiedotti torstai-iltana, että ruokaravintolat saavat jatkaa aukioloa kello 21 asti helmikuun alusta lähtien. Samalla aluehallintoviranomaisia ohjataan harkitsemaan matalan riskin tiloissa täyssulkua lievempiä rajoituksia. 

Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies Hanna Vesalan mukaan hallitus vaikuttaa reagoineen yleiseen mielipiteeseen läpi pandemian.

– Koko koronakriisin aikana hallitus on toiminut aika reaktiivisesti siihen, mitä ulkopuolelta huudetaan, Vesala kommentoi perjantaina Uutisaamussa.

Rajoitusten höllennykset tulevat juuri sopivasti ennen hiihtolomia. Samalla niiden kohdistaminen aiheuttaa kuitenkin kritiikkiä. Baareja ja yökerhoja koskevat rajoitukset pysyvät ennallaan.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Bergin mukaan THL totesi omassa lausunnossaan STM:lle, että ravintolat voisivat olla auki jopa puoleen yöhön asti alueilla, joilla terveydenhuollon kuormitus ei kasva.

– Sehän oli yllättävää, että ei oltu niin innoissaan ja samaa mieltä, kuin THL tuossa.

Ministerien Twitter-tiistai

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Keskustelu rajoitusten löysäämisestä alkoi tiistaina, kun pääministeri Sanna Marin kertoi Twitterissä, että hallitus tulee arvioimaan rajoitustoimien välttämättömyyttä suhteessa tautitilanteen kehitykseen.

Kyseiseen rajoituskeskusteluun osallistui Twitterissä myös muu hallitus. Keskustelun ulkopuolelle jättäytyi muun muassa Krista Kiuru, joka ilmoitti tiistaina sairauslomasta.

– Heti kun Krista Kiuru jäi saikulle, hallituksen puheenjohtajat alkoivat twiittaamaan että nyt avataan ja nyt pitää löysätä. Se oli mun mielestä aika mielenkiintoista, Berg pohtii.

Lindénistä yhdistävä voima?

SDP kertoi eilen valinneensa Kiurun sijaiseksi perhe- ja peruspalveluministeriksi Aki Lindénin. Muun muassa Helsingin Sanomat luonnehti ministerisijaista Kiurun "uskolliseksi soturiksi".

Pöllöraadin mukaan erojakin kaksikon väliltä löytyy. Kun Krista Kiuru puhui pahentuneen omikronaallon aikaan etäkoulusta, Lindén oli eri linjoilla.

– Haastattelin silloin Lindéniä, joka sanoi, että hänen mielestään etäkoulu ei ole ratkaisu, Berg muistelee.

Toiseksi eroavaisuudeksi Berg nostaa esiin sen, että Lindén uskoo vakaasti THL:n arvioihin.

– Tässä ei tule olemaan sitä problematiikkaa, että muodostuisi riitaa STM:n ja THL:n välillä.

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppaisen mukaan Lindénin vahvuuksiin lukeutuu monipuolisuus. Kemppaisen mukaan Lindén tunnetaan kokeneena hallintohenkilönä ja poliitikkona, mutta myös lääkärinä.

Ennen uraansa SDP:ssä Lindén edusti SKDL:n riveissä.

– Pidän sitä hyvänä, että kaveri on ollut ensin SKDL:ssä ja sitten SDP:ssä, mihin vielä ennättää elämässään. Hän on monipuolinen, mielenkiintoinen ja nauttii arvostusta laajalti.

Vesalan mukaan uudella henkilövalinnalla voi olla myös yhdistävä voima.

– Yhtään ei haittaa se, jos tämä henkilövaihdos vähän toisi tähän koronahommaan sitä, että tämä ei olisi ihan koko ajan pelkkää järjestöntä riitelyä ja taistelua. Jos hän pystyisi vähän kokoamaan tätä koronaministeriryhmää.

Lue myös:

    Uusimmat