Venäjän suhtautuminen Ruotsin Nato-jäsenyyteen nousi välittömästi puheenaiheeksi länsinaapurissamme sen jälkeen, kun Unkari hyväksyi Ruotsin Nato-jäsenyyden.
Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoi tiedotustilaisuudessaan, että yksi asia ainakin on varmaa: Venäjä ei pidä siitä, että Ruotsista tuli Naton jäsen. Toisaalta hän muistutti, että asia oli täysin sama Suomen kohdalla.
Samalla Kristersson kuitenkin muistutti, että monet Venäjän kikoista ovat jo vanhastaan tuttuja.
– Ruotsi on varautunut kaikkeen, MTV Uutisten toimittaja Kitta Kohonen tiivisti Kristerssonin viestin.
Unkari oli viimeinen Naton jäsenmaa, joka hyväksyi Ruotsin jäsenyyden.
Ruotsin pääministeri kutsui Kristersson sanoi viestipalvelu X:ssä Ruotsin olevan valmis kantamaan vastuunsa Naton puolustuksesta.
– Tänään on historiallinen päivä. Kaikkien Naton jäsenmaiden parlamentit ovat nyt äänestäneet Ruotsin Natoon liittymisen puolesta. Ruotsi on valmis kantamaan vastuunsa euroatlanttisesta turvallisuudesta, Kristersson sanoi viestissään tuoreeltaan äänestyksen jälkeen.
Kristersson: Olemme valmiita kaikkeen
Kristersson piti myöhemmin maanantaina lehdistötilaisuuden, jossa kommentoi päätöstä lisää.
– Tämä on suuri askel, Kristersson sanoi ja viittasi siihen, että Unkarin parlamentin päätös päätti samalla Ruotsin 200 vuotta kestäneen liittoutumattomuuden.
– Tämä on ollut hyvä päivä Ruotsille ja ruotsalaisten turvallisuudelle, Kristersson jatkoi.
Kristerssonilta kysyttiin tilaisuudessa, minkälaista reaktiota hän odottaa Venäjältä.
– Venäjän osalta voimme odottaa vain sitä, että he eivät pidä Ruotsin Nato-jäsenyydestä. Mitä muuta he tekevät, sitä me emme voi tietää. Me olemme valmiita kaikkiin mahdollisiin asioihin, Kristersson vakuutti.
Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kiitteli X:ssä Unkarin parlamenttia.
– Olen tyytyväinen Unkarin parlamentin äänestykseen Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioimiseksi. Nyt kun kaikki liittolaiset ovat hyväksyneet (Ruotsin jäseneksi), tulee Ruotsista 32. Nato-liittolainen. Ruotsin jäsenyys tekee meistä kaikista vahvempia ja tuo enemmän turvaa, Stoltenberg sanoi.
Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Matthew Miller sanoi Yhdysvaltojen olevan mielissään Unkarin ratifiointipäätöksestä ja odottavansa sen viemistä loppuun asti.
Myös Britannian pääministeri Rishi Sunak hehkutti päivän olevan historiallinen sotilasliitolle.
– Ruotsi, odotamme innolla voivamme toivottaa sinut tervetulleeksi Natoon hyvin pian, Sunak kirjoitti X-tilillään.
Parlamentti nimitti uuden presidentin
Seuraavassa vaiheessa Unkarin presidentin on määrä allekirjoittaa ratifiointipäätös lähipäivinä. Ruotsin tv-yhtiö SVT:n mukaan allekirjoituksessa kestänee viitisen päivää.
Prosessia voi mutkistaa se, että Unkarin parlamentti hyväksyi maanantaina myös Katalin Novakin eron presidentin tehtävästä. Samalla parlamentti nimesi hänelle seuraajaksi Fidesz-puolueen tehtävään esittämän perustuslakituomioistuimen johtajan Tamas Sulyokin. Sulyok vannoi virkavalansa heti sen jälkeen, kun enemmistö parlamentin jäsenistä oli äänestänyt hänen valintansa puolesta.
Uutistoimisto AFP:n mukaan 67-vuotias Sulyok aloittaa tehtävässään 5. maaliskuuta.
Novak ilmoitti eroavansa tehtävästään aiemmin tässä kuussa. Hänen eroaan oli vaadittu sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi hänen armahtaneen entisen lastenkodin varajohtajan, joka oli peitellyt asukkaiden hyväksikäyttötapauksia.
Myös Turkki jarrutteli
Ruotsin kanssa yhtä aikaa toukokuussa 2022 Naton jäsenyyttä hakenut Suomi on ollut jo kymmenen kuukautta Naton jäsenmaa.
Suomenkin jäsenyyden ratifiointia viivyttivät pisimpään Turkki ja Unkari.
Vaikka Unkari oli luvannut, ettei siitä tulisi viimeinen Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksynyt jäsenmaa, Turkki ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyden tammikuussa – yli puolentoista vuoden väännön päätteeksi.
Turkissakin Ruotsi hyväksyttiin sotilasliittoon vastahakoisemmin kuin Suomi. Turkin parlamentti hyväksyi esityksen Ruotsin jäsenyydestä äänin 287–55, vaikka kansanedustajat olivat hyväksyneet Suomen yksimielisesti. Turkin parlamentin äänestyksen aikana vastustajien pitämissä puheissa Ruotsia kutsuttiin "terroristien majapaikaksi", viitaten maassa asuviin kurdiaktivisteihin sekä Yhdysvalloissa asuvan turkkilaisen imaamin Fethullah Gülenin seuraajiin.
Turkin valtiollisen Anadolu-uutistoimiston mukaan Turkki on jo toimittanut ratifiointiasiakirjansa Washingtoniin. Myös Unkarin tulee lopulta lähettää ratifiointiasiakirjansa Washingtoniin.
Ruotsin "opeteltava joukkuepelaajaksi"
AFP:lle puhuneet ruotsalaisasiantuntijat sanoivat Ruotsin joutuvan nyt opettelemaan paljon uutta sen jälkeen, kun se on vuosikymmeniä suunnitellut oman puolustuksensa keskittyen pelkästään omien rajojensa puolustamiseen.
– Nyt meidän on opittava olemaan joukkuepelaaja ja sopeuduttava siihen, että emme valmistaudu puolustamaan vain Ruotsin vaan liittoutuneiden aluetta, sanoi Ruotsin maanpuolustuksen tutkimusinstituutin (FOI) tutkija Robert Dalsjö AFP:lle.
Merkkejä muutoksesta nähtiin jo viime vuoden lopulla, kun Ruotsin hallitus sanoi kasvattavansa puolustusmenoja tänä vuonna kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Jotkut asiantuntijat huomauttivat, että Itämerestä tulee pian "Nato-järvi", kun Ruotsistakin tulee jäsen Suomen perässä.
– (Ruotsin jäsenyys) on Naton Pohjois-Euroopan kartalla palapelin viimeinen pala, joka on nyt loksahtamassa paikoilleen, Dalsjö totesi.