Mittava asenneongelma riivaa nuorisokotityötä: Lapsiasiavaltuutetun mukaan ihmisen oikeuksia ja lakia ei kunnioiteta – "Asenne ei voi olla, että lapset ovat sietämättömiä"

11:02img
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen: Kertoo laajasta asenneongelmasta alalla
Julkaistu 22.07.2020 14:56
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen on pöyristynyt siitä, että nuorisokodeissa käytetään yhä kyseenalaisia keinoja lasten ja nuorten ohjaamiseen, vaikka epäkohdista on annettu useita huomautuksia viime vuosina.

Nuorisokoti Jaloversoon Hollolaan tehdyssä yllätystarkastuksessa on löytynyt lukuisia epäkohtia ja nöyryyttäviä käytäntöjä. Nuoret eivät ole saaneet esimerkiksi halata toisiaan eivätkä tytöt säilyttää kuukautissuojia omissa huoneissaan.

Lapsiasianvaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan tapaus kertoo isommasta asenneongelmasta alalla.

– Yllättää se, että vaikka kahden vuoden aikana on annettu toistuvasti huomautuksia ja tehty valvontaraportteja, niin käytäntöjä jatketaan edelleen. Se kielii vakavasta asenneongelmasta – ei ole otettu muille laitoksille annettuja huomautuksia. Ei kunnioiteta ihmisen perusoikeuksia eikä lakia, Pekkarinen sanoi MTV Uutisten Livelle.

Pommiin nukkuvalta otetaan puhelin pois

Oikeusasiamies ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekivät tarkastuksen Jaloversoon ennalta ilmoittamatta. 

Lapset kertoivat muun muassa "nukkuillasta". Sääntö tarkoittaa, että jos lapsi myöhästyy aamupalalta (eli nukkuu pommiin) tai nukkuu aamupalan jälkeen, on seuraamuksena "nukku". 

Nukkuiltana lapsi menee kello kahdeksan omaan huoneeseen ja luovuttaa puhelimensa työntekijöille. Nukkuiltana muu tekeminen tai oleskelu yleisissä tiloissa on kiellettyä.

Lapset kertoivat, että laitoksessa on erilaisia sääntöjä ja ohjaajat soveltavat niitä eri tavoin. Lasten mielestä säännöt ovat sekavia.

Pekkarisen mukaan käytäntöjen pitäisi olla yksiselitteisen selkeitä.

– Nämä eivät ole mielipideasioita tai tahdon asioita. Meillä on YK:n lapsenoikeuksien komitea, joka edellyttää, että valtiot huolehtivat lapsista, jotka on otettu huostaan. Tilanteeseen on tultava muutos.

Pekkarinen ei ihmettele, että käytännöt vaihtelevat työntekijöiden välillä, mutta tuomitsee sen jyrkästi.

–Jokaisen työvuoroon täytyy tuntea laki ja ohjeet.  Ei voi mennä töihin tekemään niin kuin hyvältä tuntuu. Pitää olla sekä koulutusta että motivaatiota. Tätä työtä ei voi tehdä, jos asenne on se, että lapset ovat sietämättömän vaikeita.

"Kielii aikuisten pelosta nuoria kohtaan"

Pekkarinen sanoo lukuisissa lasten ja nuorten laitoksista tehdyissä raporteissa toistuvan, että lapset pitävät aikuisia usein ilkeinä ja aikuiset pitävät lapsia vaarallisina joko itselleen tai ympäristölle.

– Kommentit kielivät pelosta lapsia ja nuoria kohtaan. Lapsia kuvaillaan vaikeahoitoisina ja väkivaltaisina. Väkivallan tekoja onkin tapahtunut, ja varmasti nuorten käytös on haastavaa ja edellyttää monenlaista osaamista. Paras tapa estää väkivaltaa  kuitenkin on luoda turvalliset puitteet, jossa sekä työntekijöillä, nuorilla ja lapsilla on hyvä olla.

– Kaikissa raporteissa toistuu myös se, että lasten mielestä aikuisilla ei ole heille aikaa, aikuiset eivät luota ja aikuiset ovat ilkeitä. Tämä kuvaa yleistä asennetta ja osaamisen puutetta. Ei voi olla niin, ettei ole aikaa tehdä työtä, johon henkilö on palkattu, Pekkarinen puuskahtaa.

Työntekijät ovat sanoneet raporteissa myös, ettei heillä ole lainmukaisia, tehokkaita keinoja suitsia epätoivottua käytöstä. Pekkarinen on tästä täysin eri mieltä.

– Lastensuojelulaki vuodesta 2006 on antanut käyttöön melko järeät toimenpiteet. Ne vain pitää osata perustella. Näitä keinoja ei vain voi käyttää kollektiivisesti kaikkia kohtaan säännöllisesti. Pitää löytää perustelut, miksi juuri tämä nuori tässä tilanteessa on vaarallinen. Voi miettiä myös vaaran todellisuutta. Voiko olla niin, että jatkuvasti tuhannet nuoret ja lapset ovat potentiaalisesti vaarallisia, kun väkivallantekoja tapahtuu kuitenkin suhteellisen harvoin, Pekkarinen pohtii.

Hän myöntää, että perustelujen laatiminen kunkin kohdalla erikseen vaatii paljon resursseja, ja niiden riittävyys pitää varmistaa.

Lue myös: Tamponikielto, halaamiskielto ja pukeutumisrajoituksia – hollolalaisessa nuorisokodissa paljastui nöyryyttäviä käytäntöjä

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live