Iso-Britannian hyökkääjä Matthew Myers ei ole suomalaisella mittakaavalla tavallinen jääkiekkoilija. Kun aamutreenit päättyvät, Myers vetää raksakamppeet niskaan ja pyörittää firmaa isänsä ja veljensä kanssa.
LUE MYÖS: Leijonat kohtaava pelaaja avaa brittikiekon vaikeita lähtökohtia – "Varmaankin ainoa maa näissä kisoissa"
MAINOS
Jääkiekon MM-kisat C Morella!
Suomi-Britannia perjantaina 17.5. klo 21.15 C More Sport 1/MTV3
Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!
Iso-Britannia pelaa MM-kisoissa 25 vuoden tauon jälkeen. Keväällä 2017 britit voittivat kolmannen sarjatason ja nousivat kakkostasolle. Kun nousun alkuun oli päästy, Iso-Britannia jyräsi heti seuraavana vuonna B-sarjan voittajiksi ja lunasti paikkansa Slovakian kisoihin.
34-vuotias Myers on nähnyt brittikiekon kehityksessä monet vaiheet, hän nousi maajoukkueeseen jo 15 vuotta sitten.
– Toivon, että pysymme ylhäällä, se kannustaisi nuoria pelaamaan. Nousu ehkä muutti jo jotain, mutta nuorten on vaikea nousta liigaan, koska kansallisen pääsarjan ja kakkostason ero on iso. Nuorten on vaikea nousta sinne, toisin kuin teillä suomalaisilla 18-vuotias Kaapo Kakko. Meillä ei ole sellaisia nuoria – toki hän on erityinen muutenkin, eikä missään ole montaa vastaavaa – mutta brittinuorten on vaikea nousta pääsarjaan, Myers sanoi Suomi-kohtaamisen alla.
Kotikaupunkinsa Cardiffin ylpeyttä Devilsiä edustava Myers ei ole tänään Leijonia vastaan kokoonpanossa, mutta hän kuvastaa omalta osaltaan erittäin osuvasti brittikiekkoilijaa. Nuorena hän suoritti yliopistotutkinnon, teki sitten kiekon ohessa töitä kiinteistönvälittäjänä ja nyt hän tekee töitä rakennusyrityksessä. Kuitenkin kiekon ehdoilla.
– Pyöritän itse pientä rakennusfirmaa, se on perheyritys, jossa olen veljeni ja isäni kanssa, ja mukana on seitsemän muuta jätkää. Kauden aikana käyn aamulla harjoituksissa ja sitten joskus 11-12 aikaan menen rakennuskohteeseen ja jatkan päivääni siellä. Tämä toimii minulle, koska olen yrittäjä, ja voin työskennellä koska haluan tai kun minun täytyy, Myers kertoo.
– Voisin elää kädestä suuhun kiekkopalkalla, mutta briteissä palkka ei ole sellainen, jonka avulla voisin lopettaa, tai olla pitkään sivussa ilman lisätuloja. Minä itse asiassa yritin pelata kiekkoa täysipäiväisesti ilman muita töitä, mutta en vain voinut, kun se oli niin tylsää!
Myersien pikkufirma tekee pääasiassa pintaremontteja, huoltotöitä ja kattojen korjauksia. Lisätuloille on siinä mielessä tarvetta, että Cardiff on Walesin kallein kaupunki. Hintataso ei ole lähelläkään esimerkiksi Lontoon lukemia, mutta asuminen on kallista. Britanniassa kiekkoilijat tienaavat arviolta 400-900 puntaa (noin 450-1 030 euroa) viikossa.
”Liian aikaisin” ammattimaiseksi
Kiekkoilijan elämä ei ole Britanniassa yksinkertaista. Myers miettii pieni kade puheensävyssään sitä, miten esimerkiksi Suomessa nuoret saavat kehittyä kaikessa rauhassa ikäistensä kanssa ja nousevat korkeimmalle tasolle vasta, kun ovat siihen valmiita.
Paikallisessa liigassa pelaajista yli puolet on kanadalaisia ja muistakin maista pelureita tulee silloin tällöin piipahtamaan sarjaan. Se on Myersin mielestä tavallaan hyvä, mutta ei ole pelkkää mannaa brittikiekolle.
– Muualta tulleet nostavat sarjan tasoa, kuten kaikissa maissa, mutta meillä heitä on vähän liikaakin ja nuorille on vähän tilaa. Kiekon taso on parantunut, mutta jossain vaiheessa maan oma kehitys hidastuu, koska pelipaikkoja ei ole, Myers miettii.
– Kun minä aloitin, meillä oli kolme ketjua ja peliaikaa tuli. Aloitin pelaamisen ammattilaisena jo 15-vuotiaana, mikä on suoraan sanottuna liian nuorena, mutta se auttoi minua kehittymään. Jälkikäteen ajateltuna olisin mieluummin pelannut alemmalla tasolla, koska en ollut tarpeeksi kehittynyt pääsarjaan. Jos olisin pelannut alemmalla tasolla, olisin päässyt avainrooleihin, yli- ja alivoimalle ja kentälle viime minuuteilla. Junioritaso ei ollut kuitenkaan minulle tarpeeksi tasokas, joten olin vähän puun ja kuoren välissä, Myers miettii.
LUE MYÖS: Jukka Jalonen pudotteli britti-pelistä näkemyksiä, joita ei äkkiseltään uskoisi – "Siinäpä se, kun luulee jotain"
Myersillä oli tukemassa vain isä ja äiti, joilla ei ollut urheilu- saati sitten kiekkotietämystä. Yhdessä tehtiin, mikä sillä hetkellä tuntui parhaalta, ja ajatuksena oli yksinkertaisesti pelata kovimmalla tasolla, johon pääsi.
– Kävin yliopiston, tein töitä valmistumisen jälkeen kiinteistönvälittäjänä – mistä en muuten oikein pitänyt – ja sitten aloitin raksahommat. Kaikki tämä ehkä hidasti kehitystäni. Jos minulla olisi ollut sama mahdollisuus kuin teidän nuorillanne, tilanne olisi ollut erilainen, mutta briteissä homma ei toimi samalla tavalla ja tein asiat sen mukaan, minkä ajattelin olevan parasta minulle, Myers sanoo.
(Artikkeli jatkuu videon alla)
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Myers muistelee hymy kasvoillaan uran aikana samaan joukkueeseen päätyneitä suomalaisia. Hänen kanssaan samoissa joukkueissa ovat pelanneet Kim Ahlroos, Miika Wiikman ja Markku Tähtinen.
– Kaikki olivat hyvä jätkiä, Ahlroos oli ensimmäisenä vuotenani Nottinghamissa ja lopussa siellä oli Miika. Hän oli mahtava maalivahti ja nautti välillä muutamasta oluesta, kuten me kaikki. Markku oli miellyttävä kaveri, vähän hiljaisempi kuin Miika, Myers naurahtaa.
Iso peli Ranskaa vastaan
Iso-Britannia on saanut kylmää kyytiä Kanadalta ja Tanskalta, mutta Saksa pysyi pihdeissä pitkään, eikä USA:kaan päässyt helpolla. Saldona on kuitenkin nolla pistettä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kisojen viimeinen peli muodostuu pääotteluksi: vastassa on tähän mennessä yhden pisteen saanut Ranska.
– Tämä on ollut mahtava kokemus. Kun nousimme, meillä oli pitkät 12 kuukautta odottaa tätä. Valitettavasti emme ole voittaneet vielä, mutta meillä on kolme peliä ja yritämme epätoivoisesti pysyä ylhäällä. Teemme kaikkemme, että se onnistuu, Myers sanoo.
Iso peli on edessä maanantaina, jos Iso-Britannia ja Ranska eivät saa lisäpisteitä ennen sitä.