MM-Leijonien mysteerimies takoo opintoja pelien ohella – NHL-sopimus alleviivaa mestariluotsin huimat puheet

Arttu Hyry avasi maalitilinsä – häikäisevä ohjaus Oliwer Kasken vetoon 0:54
Arttu Hyry avasi maalitilinsä MM-kisoissa upealla ohjauksella ottelussa Norjaa vastaan.

Arttu Hyryä, 23, voi hyvällä syyllä kutsua Leijonien nykyisen MM-ryhmän mysteerimieheksi. Kaikki ikäluokat ilman maajoukkuekutsuja läpi kahlannut hyökkääjä on saanut keväällä upeita palkintoja huippukaudestaan. 

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Hyry on yksi Leijonien MM-debytanteista. Ennen tätä kautta maajoukkueet olivat hänelle tuntematon konsepti, sillä hän puki Leijonat-paidan ensi kertaa päälleen Sveitsin EHT-turnauksessa joulukuussa. 

Tämän jälkeen maajoukkueturnauksia tuli keväällä vyölle kaksi lisää, ja vielä MM-kisat kirsikaksi kakun päälle. Moni yllättyi. 

– Hyry on sellainen pelaaja, joka aina kasvaa tehtävän mukaan. Aina voidaan ajatella, että "pystyykö hän pelaamaan Leijonissa". No pystyy! MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen linjasi Leijonaraadissa tiistaina konsultoituaan tätä ennen Kärpissä Hyryä valmentanutta veljeään Toni Sihvosta

Juttu jatkuu videon alla. 

Arttu Hyryn illan toinen maali vei Leijonat 3-0-johtoon 0:53
Arttu Hyryllä on kasassa kaksi maalia käynnissä olevissa MM-kisoissa. Tässä hän iskee niistä toisen Norjan verkkoon. 

Toinen MTV Urheilun asiantuntija Ari Vallin oli keskustellut Hyrystä Kärppiä aiemmin valmentaneen Lauri Marjamäen kanssa jo kaksi vuotta sitten. Marjamäen arvio oli erittäin mairitteleva, vaikka Hyry ei vielä tuolloin(kaan) mässäillyt tehopisteillä. 

– Hän (Marjamäki) sanoi, että Hyry on ihan joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Yleensä kun hän on kokoonpanossa, Kärpät voittaa. Se kertoo jo aika paljon tästä jätkästä, Vallin ylistää. 

– Erittäin kova kamppailija, ja sieltä on tullut ne taitoelementitkin mukaan nyt ihan viimeisinä vuosina. Hän pystyy haastamaan kiekon kanssa ja on erittäin hyvä voittamaan kamppailuja kiekollisena sekä kiekottomana. 

Paljon Marko Anttilan kanssa Kärppien kolmosketjussa pelannut Hyry summasi päättyneellä liigakaudella 55 ottelussa uransa ylivoimaiset ennätystehot 14+17=31. Tällaisilla lukemilla ei kuitenkaan päästä vielä isoihin otsikoihin Suomessa, mikä alleviivaa sitä, että Hyryn arvo lepää näkymättömämmissä asioissa. 

"Pellaaja"

Leijonan iholla: Arttu Hyry joutui nuorena hakemaan paikkaansa – pelaa nyt MM-kisoissa 2:59
Leijonan iholla: Arttu Hyry joutui nuorena hakemaan paikkaansa – pelaa nyt MM-kisoissa.

Haastattelutilanteessa Hyry on rauhallinen, vaatimaton, sanojaan tarkkaan punnitseva. 

Rauhassa hän on rakentanut myös kiekkouraansa. Nykyään tuotantotaloutta ammattinsa ohella opiskeleva Hyry putosi Kärppien ympyröistä, kun joukkueita tiivistettiin C2-iässä.

Kehittyminen jatkui Kiimingin kiekkopojissa, josta hän palasi takaisin Oulun suurseuraan B-junnuiässä kaudella 2018-2019. 

Kärpissä hänestä on tullut "pellaaja", seurassa kulttipelaajan maineeseen nousseen Juhamatti Aaltosen tavoin. 

– Jos sanotaan, että joku on "pellaaja", niin kyllä se minullakin ensimmäisenä mieleen tulee "Juhi" ja sen kaltaiset taiteilijat. En sitten tiedä onko se vain Juhin ansiota, että hän on tällaisen kulttuurin tuonut, vai onko se niin, että siinä sanassa on jotakin. Totta kai pellaaja on aina pellaaja, niin sen voi minun mielestä aika hyvin kiteyttää, Hyry pyörittelee käsitettä, joka summaa pelaamisesta nauttimisen.

Myös Kärppien muut ex-tähdet ovat inspiroineet Hyryä. Miten Hyry kunnioitti Janne Pesosta ja Jussi Jokista tämän kevään MM-kisojen kulisseissa? Se selvillä yllä olevalta Leijonan iholla -videolta. 

Petteri Sihvosen mainitsema kasvaminen tehtävän mukaan saa Hyryn kohdalla uuden luvun ensi syksynä, sillä aiemmin varaamaton suomalaispelaaja solmi kaksivuotisen NHL-sopimuksen huippuseura Dallas Starsin kanssa kuukausi sitten

Sihvosen se ainakin yllätti. 

– Helposti sanoisin, että ei (Hyry) ehkä enää NHL:ään, mutta kun aina vain kasvaa ja kasvaa. Tervepäinen poika, akateemisesti sivistymässä oleva. Hieno tapaus. On tällainen pikkuhiljaa järjestelmällisesti itseään kehittänyt pelaaja, asiantuntija summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat