Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa vahvisti arvostelusta piittaamatta Saudi-Arabian vuoden 2034 miesten MM-turnauksen järjestäjäksi. Fifa vahvisti samalla keskiviikon äänestyksessään Espanjan, Portugalin ja Marokon vuoden 2030 miesten MM-kisojen järjestäjiksi.
LUE MYÖS: Kohuratkaisulle sinetti: jalkapallon MM-kisat Saudi-Arabiaan – juhlavuodelle erityisjärjestely
Varsinkin Saudi-Arabian kisaisännyys on herättänyt arvostelua. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International otti marraskuussa kantaa maan ihmisoikeustilanteeseen ja vaati Fifaa lykkäämään päätöstään, kunnes Saudi-Arabia on julkistanut ennakoidut ihmisoikeusuudistuksensa.
Painostus ei ole kääntänyt Fifan suuntaa. Vuoden 2018 MM-kisat pelattiin Venäjällä ja vuoden 2022 kisat Qatarissa. Fifan valinnoista seurasi kohu, jonka seurauksena järjestö uudisti kisahakuun liittyviä sääntöjään, mutta käytännössä järjestö jatkaa linjallaan.
Fifa rajasi vuoden 2030 MM-kisojen haun Afrikkaan, Eurooppaan ja Etelä-Afrikkaan sekä vuoden 2034 MM-haun Aasian ja Oseanian maihin. Näiden päätösten ja vuoden 2034 MM-kisojen aikaistetun haun seurauksena molempiin kisoihin jäi vain yhdet hakijat.
Vuoden 2030 turnauksessa pelataan tosin yhdet ottelut myös Uruguayssa, Argentiinassa ja Paraguayssa.
Qatarin huono esimerkki
Amnesty International esitti marraskuussa Fifalle vaatimuksensa yhdessä Urheilu ja oikeudet -liiton SRA:n kanssa. Amnesty International arvioi tuolloin raportissaan, etteivät vuosien 2030 ja 2034 kisojen hakijat ole riittävän vahvasti selvittäneet, miten ne täyttäisivät Fifan uudistetut kisahaun kriteerit.
Amnestyn ihmisoikeusaktivistit kehottavat Fifaa harkitsemaan uudelleen Saudi-Arabian hakemusta vuoden 2034 MM-kisojen isännäksi marraskuussa.2024 Pierre Crom
Amnesty arvioi, että varsinkin Saudi-Arabiassa riskit ovat niin suuret, että turnauksen järjestäminen siellä uhkaa johtaa vakaviin oikeuksien loukkauksiin. Ongelmat ovat pitkälti samoja kuin Qatarin vuoden 2022 kisoissa.
– Ilman uskottavia takeita uudistuksista Saudi-Arabialle myönnettävistä kisoista seuraa inhimillisiä menetyksiä. Fanit kohtaavat syrjintää, asukkaita pakkohäädetään, siirtotyöläisiä käytetään hyväksi ja monet kuolevat, työoikeuksien ja urheilun johtaja Steve Cockburn ennakoi Saudi-Arabian kisaisännyyttä Amnestyn kannanotossa.
Ihmisoikeusjärjestö toivoi parempaa myös Espanjan, Portugalin ja Marokon hankkeelta.
– Fifan on vaadittava paljon uskottavampia strategioita ja sitoumuksia ihmisoikeusloukkausten estämiseksi, Amnesty International kommentoi vuoden 2030 kisojen hakemusta.
Arvostelijoilta tuomio urheilupesusta
Saudi-Arabian MM-hankkeen kritiikissä on nostettu esiin myös naisten asema, seksuaalivähemmistöjen kohtelu, sananvapaus, kuolemanrangaistukset ja toimittaja Jamal Khashoggin murha vuodelta 2018.
Saudi-Arabian hanke kuormittaa ankarasti myös ympäristöä. Järjestäjät ovat luvanneet rakentaa tapahtumaan 11 uutta stadionia. Stadioneista yksi valmistuu kaupunkiin, joka on vielä rakentamatta.
Arvostelijat ovat tuominneet maan mittavat sijoitukset huippu-urheiluun "urheilupesuksi" eli keinoksi parantaa maan julkisuuskuvaa urheilun avulla. Maassa on järjestetty merkittävien jalkapallo-otteluiden lisäksi muun muassa formula 1:n MM-osakilpailuita, ammattinyrkkeilyn MM-otteluita, golfturnauksia ja laukkakisoja.