Parjatusta liitosta raskauttavia tietoja – "Kaatanut miljardeja dollareita vaihtoehtoiseen todellisuuteensa"

7.18644304
Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino on saanut paljon kritiikkiä osakseen.xpbimages.com
Julkaistu 01.11.2023 16:52

MTV URHEILU –STT

Saudi-Arabia on saamassa jalkapallon miesten MM-lopputurnauksen vuodelle 2034, mikä on herättänyt kysymyksiä siitä, eikö Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ole oppinut mitään viime vuoden Qatarin kisoista. Fifa ilmoitti tiistaina, ettei kisoja tavoittele mikään muu maa. Australia oli tunteja aiemmin kertonut, ettei se aio jättää hakemusta.

Australialainen Sydney Morning Herald (SMH) purkaa jokseenkin erikoista tapahtumaketjua seuraavasti. 5. lokakuuta Fifa ilmoitti yllättäen vuotta ennen määräaikaa, että vuoden 2030 miesten jalkapallon MM-kisat järjestetään kuuden maan kesken kolmella mantereella. Samaan aikaan Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino pyysi, myöskin yllättäen, Aasiaa ja Oseaniaa jättämään 25 päivän vastausajalla hakemuksensa vuoden 2034 kisoja varten.

LUE MYÖS: Kommentti: Oksettavaa – jättijärjestön härski touhu ei kestä päivänvaloa

Lehden mukaan minuutteja myöhemmin Saudi-Arabian jalkapalloliitto julkaisi valmiin tiedotteen, jossa se kertoi olevansa valmis jättämään hakemuksen. Hetkeä tämän jälkeen Aasian jalkapalloliiton puheenjohtaja, sheikki Salman bin Ibrahim al-Khalifa sanoi, että Saudi-Arabialla on sen tuki, lehti kirjoittaa. Sen jälkeen Saudi-Arabialle ilmestyi tukijoita eri puolilta.

– Joten me nyt jätämme tämän kaiken tähän, ilman kommenttia tai salaliittoteoriaa, SMH:n toimittaja Emma Kemp kirjoitti analyysissään vain päiviä ennen Australian jättäytymistä pois kisasta.

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa järjestettiin tänä vuonna onnistuneesti naisten jalkapallon MM-kisat.

Monet kutsuivat urheilupesuksi

Fifa on muuttanut kriteerejään hakemuksille, ja niissä tulee nykyisin ottaa huomioon nyt myös ihmisoikeudet.

Ihmisoikeudet ovat nousseet tapetille esimerkiksi, kun jalkapallon MM-kisat järjestettiin viime vuonna Qatarissa. Tuolloin muun muassa ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat voimalla maan ihmisoikeustilannetta. Myöskään Saudi-Arabia ei ole tullut tunnetuksi hyvästä ihmisoikeustilanteestaan, päinvastoin.

– Vaikka käteislahjat ruskeissa paperipusseissa saattavat olla historiaa, käteinen yleensä ei ole – ja Saudi-Arabia on kaatanut miljardeja dollareita päätä huimaavaan futuristiseen vaihtoehtoiseen todellisuuteensa. Saudit kutsuvat sitä nimellä Visio 2030 – kukoistavaksi taloudeksi, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä. Monet muut kutsuvat sitä "urheilupesuksi", SMH:n Kemp kirjoittaa.

Kemp viittaa tällä siihen, että Saudi-Arabia on pyrkinyt parantamaan mainettaan, ja osa sitä on sen roolin kasvattaminen esimerkiksi haalimalla nimekkäitä pelaajia jalkapalloliigaan tai urheilutapahtumia järjestettäväksi.

Saudi-Arabian kisaisännyys ratkeaa ensi vuoden loppupuolella, jos maa täyttää kisajärjestelyjen kriteerit.

Onko Fifa tehnyt oman maalin?

Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestö Amnestyn taloudellisesta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta vastaavan yksikön johtaja Steve Cockburn näkee, että Fifa on saattanut tehdä oman maalin siinä, että hakemuksia on vain yksi.

– Fifan on nyt tehtävä selväksi, miten se odottaa kisaisäntien noudattavan sen ihmisoikeuspolitiikkaa. Sen on myös oltava valmis pysäyttämään hakemusprosessi, jos vakaviin ihmisoikeusriskeihin ei puututa uskottavasti, Cockburn sanoo tiedotteessa viitaten myös vuoden 2030 kisoihin.

Vuoden 2030 turnaus pelataan Marokossa, Portugalissa ja Espanjassa niin, että joitakin pelejä pelataan myös Uruguayssa, Argentiinassa ja Paraguayssa.

Cockburn sanoo, että Fifan paras mahdollisuus saada sitovia takuita muun muassa ihmisoikeuksien ja sananvapauden suojelemiseksi on isäntämaaprosessin aikana.

– Ei sen jälkeen, kun isännät on vahvistettu ja turnauksen valmistelu on alkanut.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin globaalien aloitteiden johtaja Minky Worden arvioi, että Fifa on vain alle vuosi Qatarin MM-kisojen jälkeen näyttänyt, että se ei ole ottanut opiksi "ihmisoikeuskatastrofista". Tällä Worden viittasi myös jo vuoden 2030 kisapäätökseen. Human Rights Watch kirjoittaa lausunnossaan, että jokaisessa kisamaassa on havaittu vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.

– Jo mahdollisuus siitä, että Fifa myöntäisi Saudi-Arabialle vuoden 2034 MM-kisat kauhistuttavasta ihmisoikeustilanteesta ja tarkkailulle suljetuista ovista huolimatta, paljastaa Fifan ihmisoikeussitoumukset valheellisena, Worden sanoi jo viime viikolla.

Vuoden 2026 miesten MM-turnaus järjestetään Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa.

Tuoreimmat aiheesta

Jalkapallo