Moni perhe on ahdingossa kun kaikki kallistuu – näistä asioista neljän lapsen äiti Sari on joutunut tinkimään

Vantaalaista neljän lapsen äitiä Sari Turusta huolestuttaa perheensä taloustilanne. Moni suomalainen jakaa huolen.

Ei tarvitse matkustella tai käydä kampaajalla, välillä viikon ruokaostoksetkin pitää miettiä niin, että syödäänkö terveellisesti vai niin että nälkä lähtee, Sari Turunen kertoo tilanteestaan.

Hän kertoo, että hänen perheensä tilanne on muuttunut asumistuen leikkauksen myötä. Turunen on neljän eri-ikäisen lapsen äiti, ja on seurannut aina talouttaan tarkasti. Nyt tilanne on kuitenkin toisenlainen.

Kauan sitten, kun me asuntoon muutimme, vuokra oli ihan toisenlainen ja se on kallistunut vuosien aikana. Lasten takia emme voi myöskään koko ajan muuttaa esimerkiksi halvemman vuokran perässä, Turunen toteaa.

Turunen ei ole tilanteessa yksin. 

Suomalaisten taloudellinen mielenrauha on Danske Bankin tuoreen tutkimuksen mukaan laskenut kyselytutkimuksen historian alimmalle tasolle. 

Samaan aikaan muissa Pohjoismaissa koettiin oman taloustilanteen parantuneen. 

Suomalaisten luottamus omaan talouteen on ollut jo pitkään heikentyvässä trendissä. Varmasti inflaatiolla ja korotasolla on ollut vaikutusta, mutta trendi alkoi jo Suomessa nollakorko-ympäristössä, Danske Bankin maajohtaja Jens Wiklund kertoi torstaina Huomenta Suomessa.

Katso videolta Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen haastattelu: 

"Lapsia harmittaa"

Turunen on itse kouluttautunut monen alan osaajaksi, jotta töitä olisi aina tehtävänä. Nytkin hän tekee useammalle alalle keikkatöitä, mutta hän kertoo, että tuntuu että rahaa ei riitä yhtään sen enempää. 

Terveellisestä ruuasta karsitaan ja haemme ilmaista menoa. Jotain ihmisluonne haluaa kuitenkin tehdä, eikä vain olla neljän seinän sisällä. Arjesta on karsittu kampaajakäynnit, lasten harrastukset ja huvipuistokäynnit, Turunen kertoo.

Turunen kertoo, että vaikka on aina suosinut kierrätystä ja kirpputoreja, nyt viime aikoina hän on joutunut etsimään yhä enemmän lahjoitettavaa tavaraa ja vaatetta perheelleen.

Lapsia harmittaa harrastuksien puuttuminen ja kesämenojen karsiminen. On matalan kynnyksen harrastuksia, mutta ei ne oikein puoleensa vedä.

Turunen kertoo, että moni hänen ystävistään on samanlaisessa tilanteessa. Moni on ongelmissa, eikä tilanne näytä helpottavan.

On puhuttu ystävien kanssa ja ihmetelty etuuksien leikkauksia. Vuokrat eivät ole samaa linjaa, mitkä Kela hyväksyy asumismenoiksi. En tiedä riittääkö edes pääkaupunkiseudulla halvemmat asunnot, joihin pitäisi muuttaa, kun Kelasta käsketään etsimään halvempaa asuntoa tuen saamiseksi.

Hän nostaa esille myös sen, että perheet eivät voi olla muuttamassa halpojen asuntojen perässä vuokrien noustessa.

Vaikuttaa myös mielenterveyteen

Turunen kokee, että etuuksien leikkaaminen ei myöskään kannusta työntekoon, kun palkat ovat jo pieniä, asumiskustannukset nousevat ja etuuksiin täytyy pakosta turvautua elääkseen.

Paras tilanne olisi varmaan asua työssäkäyvänä pariskuntana ilman lapsia, tai niin että ei tarvitsisi mitään tukia. Jos sairastuu tai jos on lapsia tai muu tilanne, johon tarvitsee yhteiskunnan tukea, niin se on mahalasku.

Sen lisäksi taloudellisesta tilanteesta stressaaminen vaikuttaa suoraan mielenterveyteen.

Kyllä, kun näitä asioita miettii kokonaisuutena, niin kun et voi taloudellisesti hyvin, se vaikuttaa suoraan mielenterveyteesi. Tätä menoa meillä on joukko mielenterveyskuntoutujia, hän pohtii.

Sari kuitenkin haluaa uskoa, että jokainen elämäntilanne voi johtaa johonkin positiiviseen asiaan.

Ainakin lapsemme oppivat kierrättämään ja oppivat sen, että kaikkea ei tarvitse uutena ostaa, hän pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat