Asumistukea leikattiin: Saajat vähentyivät, mutta toista tukea kuluu enemmän

Samalla toimeentulotukea saavien määrä on noussut.

Huhtikuussa voimaan tulleet yleisen asumistuen leikkaukset ovat näkyneet Kelan mukaan asumistuen saajien vähentymisenä ja toimeentulotuen asiakkaiden määrän pienenä lisääntymisenä.

Asiasta kertoo STT:lle Kelan tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen. Myös maksetut keskimääräiset toimeentulotuet ovat hänen mukaansa nousseet ja maksettujen asumistukien määrä hieman laskenut.

Yleinen asumistuki pienentyy hallituksen linjaamien leikkausten seurauksena kaikilta nyt tukea saavilta. Asumistuki pienenee seuraavan vuositarkistuksen yhteydessä, joka tapahtuu tavallisesti vuoden kuluttua asumistuen myöntämisestä.

Kaikkien asumistuen saajien tuki tarkistetaan alaspäin viimeistään ensi vuoden maaliskuussa.

Asumistuen saajia vähemmän

Jauhiaisella ei ole tietoa siitä, kuinka moni yleistä asumistukea saava on jo saanut tarkistuksessa alennettua asumistukea. Leikkaukset asumistukeen näkyvät kuitenkin hänen mukaansa jo.

– Sekä maksetut yleiset asumistuet että asumistuen saajien ruokakunnat ovat vähän laskusuunnassa, hän summaa.

Asumistukea saavat ruokakunnat. Ruokakunta koostuu yhdestä tai useammasta ihmisestä, jotka asuvat pysyvästi samassa asunnossa.

Tuen saajia oli Kelan tilastojen mukaan maaliskuussa hieman alle 410 000 ja kesäkuussa vajaa 390 000. Asumistukia saavat ruokakunnat vähenivät siis noin 20 000:lla.

Jauhiainen tähdentää, että tuen saajien väheneminen ei välttämättä liity kokonaisuudessaan tuen leikkauksiin. Asumistuen saajiaon yleensäkin kesäkuukausina hieman vähemmän kuin muina kuukausina.

Keskimääräinen asumistuki on ollut tämän vuoden maaliskuussa noin 359 euroa ja kesäkuussa 351 euroa. Keskimääräinen tuki on siis pienentynyt 8 eurolla.

Toimeentulotuen saajissa nousua

Perustoimeentulotukea saaneiden kotitalouksien määrä on viime vuosina Kelan tilastojen mukaan vähentynyt, kunnes määrä lähti kasvuun tämän vuoden huhtikuusta.

Toimeentulotukea saavia oli Jauhiaisen mukaan tämän vuoden toukokuussa noin 2 000 enemmän kuin viime vuoden toukokuussa. Tämän vuoden toukokuussa perustoimeentulotukea sai yhteensä reilut 133  000 kotitaloutta.

– Se ei ole kovin suuri ero viimevuotiseen. Mutta isompi muutos näkyy siinä, paljonko tukea on maksettu, hän toteaa.

Myös keskimääräinen kotitaloudelle maksettu toimeentulotuki on siis noussut. Tammi-maaliskuussa toimeentulotukia maksettiin keskimäärin noin 10 euroa enemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla. Tämän vuoden toukokuussa toimeentulotukea maksettiin keskimäärin jo noin 50 euroa enemmän kuin viime vuoden toukokuussa.

Tämän vuoden toukokuussa kotitaloudelle maksettu keskimääräinen toimeentulotuki oli noin 550 euroa.

Ei vaikuta eläkkeensaajien asumistukeen

Leikkaukset liittyvät nykyhallituksen yleisen asumistuen ja työttömyystukien leikkauksiin, jotka astuivat voimaan 1. huhtikuuta.

Asumistukea leikataan pienentämällä tuen korvausprosenttia ja suurentamalla perusomavastuuta. Perusomavastuu on jatkossa 50 prosenttia niistä tuloista, jotka ylittävät yleisen asumistuen tulorajojen alarajan. Aiemmin perusomavastuu oli 42 prosenttia alarajan ylittävistä tuloista.

Eläkkeensaajan asumistukeen muutokset eivät vaikuta. Lisäksi yleistä asumistukea ei makseta omistusasunnon asumismenoihin enää ensi vuoden alusta.

Lue myös:

    Uusimmat