Kun ihminen kuulee puhettaan nauhalta, hän saattaa kavahtaa ääntään irvistäen. Reaktio on täysin ymmärrettävä.
Ihminen kuulee oman äänensä eri tavalla kuin muut. Kun sitten sattuu kuulemaan nauhoitettua puhettaan, voi tunne olla tuskainen.
Kuulostanko oikeasti tuolta?
Korva-, nenä- ja kurkkutautiopin apulaisprofessori Neel Bhatt Washingtonin yliopistosta törmää kysymykseen usein. Vastaus siihen on kyllä.
Mutta miksi ihmisillä on tapana inhota omaa puheääntään? Bhatt selittää Conversation-sivustolla, että kyse on todennäköisesti sekä fysiologiasta että psykologiasta.
Fysiologinen selitys
Kun ihminen kuuntelee nauhoitettua puhettaan, ääni kulkee korviin ja sieltä aivojen käsiteltäväksi ilman kautta. Tavallisesti ihminen kuulee oman äänensä sisäisesti suoraan kallon luiden välityksellä.
Kallon sisällä äänen resonanssi muuttuu ja siihen sekoittuu muita ääniä, minkä vuoksi puheella on tapana kuulostaa matalammalta ja täyteläisemmältä. Nauhalta kuultu puheääni sen sijaan kuulostaa ohuemmalta ja korkeammalta kuin mihin on tottunut, mikä saattaa olla puhujalle itselleen pettymys.
Matalaa puheääntä pidetään usein vakuuttavammalta kuulostavana kuin korkeaa. Heteromiehillä matalasta soinnista voi olla hyötyä myös parisuhdemarkkinoilla, sillä möreän äänen tiedetään viehättävän naisia.
Lue myös: Miehelle selvisi totuus, joka tulee sinullekin järkytyksenä: "Miten olen voinut elää 25 vuotta tajuamatta, etteivät ihmiset ajattele kuten minä?"
Psykologinen selitys
Neel Bhatt ei usko, että oman nauhoitetun äänen kuuleminen johtuu siitä, että ihmisen todellinen ääni olisi jotenkin kamala. Kyseessä lienee hänen mukaansa enemmänkin tottumiskysymys.
Nauhalta kuuluva puheääni paljastaa itseä koskevien havaintojen ja todellisuuden eroavaisuuden. Ristiriita haastaa ihmisen käsitystä itsestään ja voi saada olon tukalaksi.
Samaa mieltä on brittipsykologi Silke Paulmann. Hän arvioi The Guardianille vuonna 2018, että ihmiset eivät pidä oikeasta äänestään, koska se ei vastaa heidän odotuksiaan.
– Ääni on merkittävä osa identiteettiämme, enkä usko kenenkään pitävän sen tajuamisesta, ettei olekaan ihminen, joka on luullut olevansa, Paulmann sanoi.
Älä ole turhan kriittinen
Bhatt kehottaa ihmisiä olemaan armollisempia itseään kohtaan. Todennäköisesti jokainen on itse pahin kritisoijansa eikä oma ääni kuulostaisi ollenkaan niin pahalta, jos sen luulisi tulevan jonkun muun suusta.
Näin vihjaa vuonna 2013 ilmestynyt tutkimus, johon osallistuvia pyydettiin arvioimaan nauhoitteilta kuuluvien äänten viehättävyyttä. Myös osallistujien omaa puhetta oli nauhoitettu salaa. Kun tutkittavat eivät tienneet kuulevansa ääntään, he arvioivat sen viehättävämmäksi kuin muiden.
Lue myös: Onko sinulla "surkea supervoima"? Osa ihmisistä pystyy luomaan tämän äänen päänsä sisällä: "En tajunnut, että kaikki eivät pysty"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
0:25
Lähteet: Conversation, The Guardian