"Ruskea kohina" voi auttaa tyhjentämään mielen ja nukahtamaan – tästä on kyse

1:56imgKATSO MYÖS: Missä menee vilkkaan mielen ja ADHD:n raja?
Julkaistu 01.12.2022 20:19

Emmi Niiniaho

Valkoisen kohinan läheinen serkku, ruskea kohina, on monen mielestä mielyttävämpi kuuntelukokemus, mutta auttaa samalla tavoin keskittymään ja rauhoittumaan.

Olet saattanut kuulla "valkoisesta kohinasta", mutta entäpä ruskeasta?

Osa ihmisistä turvautuu ruskeaan kohinaan kaivatessaan apua keskittymiseen tai nukahtamiseen. 

Mistä on kyse, miten se toimii ja miten ruskea kohina oikein eroaa valkoisesta kohinasta?

Lue myös: Nyt se on selvitetty: Tämän vuoksi parhaat ideat tulevat suihkussa

TikTokin ADHD-yhteisö vakuuttui kohinasta

Ruskea kohina on taustahuminaa, joka kuulostaa ikään kuin siltä, kuin istuisit tyhjässä lentokoneessa, joka etenee tasaisesti ja rauhallisesti. Ruskeasta kohinasta on innostuttu erityisesti TikTokissa ja varsinkin ADHD-yhteisön keskuudessa, kirjoittaa The Guardian

Yhdessä erityisen suositussa videossa käyttäjä @rnbw.infinity.nikki testaa ruskean kohinan tehoa ensimmäistä kertaa.

– Tältäkö suurimman osan ihmisten aivot tuntuvat koko ajan? käyttäjä pohtii videon tekstissä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Moni videon kommentoijista toteaa, että valkoinen kohina tuntuu heistä liian stimuloivalta tai jotenkin "terävältä", kun ruskea kohina taas lempeämmältä.

– Se tuntuu kuin voilta aivoille, eräs käyttäjä kommentoi.

– Mitä tämä taikuus on? toinen käyttäjä komppaa.

TikTok on täynnä lukuisia videoita, joissa ihmiset kertovat ruskean kohinan estävän kierroksilla käyvät ajatukset täysin. Moni kuvailee ääntä juurikin lentokoneesta tutuksi, toiset taas tuulettimen ääneksi ja osa rankaksi sateeksi. Mutta mistä siinä on käytännössä kysymys?

Lue myös: Tällaisilla lääkkeillä ADHD-oireita voidaan helpottaa – mitkä ovat riskit?

Kuuntelukokemuksena mielyttävämpi kuin valkoinen kohina

Ruskean kohinan "ruskea" ei ole väri, vaan viittaus ääneen, joka jäljittelee Brownin liikettä eli siitepölyn liikettä vedessä, jonka kasvitieteilijä Robert Brown tunnisti vuonna 1827.

Pohjimmiltaan ruskea kohina on tuttua, staattista valkoisen kohinan ääntä, eli siinä kuuluvat kaikki taajuudet samanaikaisesti. Ruskeassa kohinassa matalataajuuksisia säveliä on lisätty ja korkeataajuuksisia ääniä vähennetty, sillä ne koetaan usein vähemmän miellyttävinä. 

nainen kuuntelee musiikkia, kuulokkeet, kuunnella musiikkia (1)Ruskeasta kohinasta on poistettu korkeat äänet, mikä tekee kokemuksesta miellyttävämmän.Shutterstock

– Ruskea kohina on kuuntelukokemuksena miellyttävämpi, sillä suurin osa korkeammista taajuuksista – jotka voivat häiritä kuuntelijaa – on poistettu, mainosmusiikkipalvelu Rehegoon musiikillinen jotaja Giles Williams kommentoi.

Ruskealla kohinalla on faneja myös ADHD-yhteisön ulkopuolella, kuten kirjailija Zadie Smith.

– Kuuntelen ruskeaa kohinaa päivin ja öin. Pystyin ennen keskittymään vain kahviloissa. Kun olin köyhä, enkä voinut mennä kahviloihin, yritin etsiä kahvilan ääniä YouTubesta ja sitten löysin ruskean kohinan. Siitä lähtien olen käyttänyt sitä aina, kun mieleni säntäilee joka suuntaan ja minun pitää saada asioita tehdyksi, Smith kertoo Penguin podcastissa.

Lue myös: Huonoilla papereilla huippukokiksi – Eero, Miika ja Ali olivat heikkoja oppilaita koulussa, mutta menestyivät silti: "En olisi ikinä uskonut silloin tarkkiksella..."

Ruskea kohina peittää muut ajatukset alleen

Valkoisen kohinan on tutkittu parantavan unta ja helpottavan kognitiivisten askareiden tekemistä lapsilla, joilla on todettu ADHD. Onko ruskealla kohinalla samankaltaisia tutkittuja hyötyjä?

Coloradossa sijaitsevan Regis yliopiston lääketieteiden professori Dan Berlau on tarkastellut valkoisen kohinan hyötyihin liittyvää kirjallisuutta.

– En usko, että ruskeaan kohinaan liittyy mitään taikuutta. Luulen, että kaikilla äänillä voi olla samankaltaisia vaikutuksia aivoihin, mutta ihmiset pitävät siitä, miltä ruskea kohina kuulostaa, Berlau kommentoi.

mies opiskelee, keskittyä, kuulokkeetRuskean kohinan vaikutuksia ei ole vielä pystytty selvittämään tieteellisesti.Shutterstock

Toisaalta Berlaun mielestä on upeaa, jos TikTokin ADHD-yhteisö kokee, että ruskea kohina auttaa heitä.

Se, mitä ihmiset todella kokevat kuunnellessaan ruskeaa kohinaa on kuitenkin hieman epäselvää. Tutkimuksissa ei ole vielä esimerkiksi selvitetty ruskean kohinan tuomaa "ei ajatuksia" -kokemusta, mitä TikTokissa kuvaillaan.

Berlaun mukaan se kuitenkin tavallaan käy järkeen. Hän selittää, että ADHD-potilailla on usein hankaluuksia päästä eroon aivoissa vilisevistä jatkuvista ajatuksista, jotka ruskea kohina kuitenkin peittää kuin "huopa". Käy siis järkeen, että kohina peittää alleen osan aivojen tuottamasta "metelistä", mutta asiaa ei ole vain tieteellisesti todistettu.

Lue myös: Lindan sanottiin kärsivän paniikkihäiriöstä – syyksi paljastuikin ADHD

"Ihmisten aivojen toiminnassa on valtavia yksilöllisiä eroja"

Berlau selittää, että kohinan (oli se sitten valkoista, ruskeaa tai jotakin muuta) terapeuttiset vaikutukset on havaittu tutkimuksissa vain korkeamman desibelin äänissä. Ihmiset, jotka kokevat, että heidän keskittymisensä parantuu juuri matalamman taustakohinan ansiosta, hyötyvät todennäköisesti "äänipeitosta".

Toisin sanoen, kohina peittää alleen muut äänet, jolloin keskittymisesi herpaantuu vähemmän todennäköisesti. 

Tästä johtuen ihmiset todennäköisesti kertovat saavansa myös paremmin unta. 

nainen kuuntelee musiikkia, kuulokkeet, kuunnella musiikkiaVaikka ruskea kohina auttaisi keskittymään puhtaasti lumevaikutuksen ansiosta, ei se ole mitenkään huono asia.Shutterstock

Osa kokemuksesta saattaa Berlaun mukaan olla lumevaikutusta, mutta professori ei pidä sitä mitenkään huonona asiana.

Ruskea kohina ei sovi kuitenkaan kaikille.

– Ihmisten aivojen toiminnassa on valtavia yksilöllisiä eroja, joten jonkinlaisen kaikille sopivan ratkaisun luominen ei todennäköisesti toimi, Berlau selittää.

Jos olet hajamielinen, käyt ylikierroksilla tai olet muutoin vain utelias, ei ole varsinaisesti mitään syytä, miksei ruskealle kohinalle kannattaisi antaa ainakin mahdollisuus.

– Jollet soita sitä niin kovaa, että korvasi kärsivät, ei ole todennäköisesti mitään haittapuolta, jos kokeilet auttaako se sinua keskittymään, Berlau summaa.

Lähde: The Guardian

Lue myös: Pojan ”ADHD-oireet” johtuivatkin jostain ihan muusta – tämän äiti haluaa muidenkin vanhempien tietävän

Lue myös: Yliajatteletko? Somessa ylistetään kikkaa, joka lupaa tyhjentää mielen hetkessä: "En voi uskoa, kuinka nopeasti tämä toimi"

Katso myös: Venla sai ADHD-diagnoosin vasta 25-vuotiaana – lisää nyt tietoisuutta sometilillään: "Minulle on tullut koskettavia viestejä"

7:02img

Tuoreimmat aiheesta

Mielenhallinta