Vihreille sunnuntain kuntavaalit olivat osin pettymys. Puolueen kannatus laski jonkin verran, mutta joillekin tunnetuille poliitikoille pudotus viime vaaleista oli suuri.
Valtakunnallisesti vihreät keräsi 10,6 prosentin kannatuksen, mikä on 1,9 prosenttia vähemmän kuin viime kuntavaaleissa.
Suurista puolueista vain keskusta koki isomman tappion.
Merkillepantavaa on, että jotkut puolueen aiemmista kärkinimistä eivät onnistuneet haalimaan ääniä edellisvaalien tapaan.
Lue myös: Tältä näyttää eri puolueiden kannatus Suomen kartalla – katso myös puolueiden top 5 kannatusalueet
Puheenjohtajan äänimäärät putosivat
Esimerkiksi Helsingissä sisäministeri Maria Ohisalo sai 3174 ääntä, mikä on yli 1200 ääntä vähemmän kuin vuonna 2017. Yleensä puolueen puheenjohtajaksi noustessa ehdokkaan äänimäärä kasvaa, mutta näin ei käynyt Ohisalolle.
Edellisvaaleissa kovan äänisaaliin, 5959 ääntä saanut Emma Kari ei myöskään onnistunut tällä kertaa saavuttamaan samanlaista tulosta. Nyt hän sai 2809 ääntä.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen äänisaalis jäi vaisuksi puolueelle tärkeästä ministeripestistä huolimatta. Mikkonen sai Joensuussa vain 518 ääntä, kun edellisvaaleissa äänimäärä oli 1472.
Lue myös: Vaalien suhteellinen äänikuningas löytyykin RKP:lta – kahmaisi jopa neljänneksen kuntansa äänistä
Karkaavatko äänestäjät vasemmalle?
Myös pitkäaikaisen helsinkiläisen valtuutetun Osmo Soininvaaran äänimäärä putosi 2039 ääneen. Vielä viime vaaleissa hän sai 4236 ääntä.
Turussa europarlamentaarikko Ville Niinistön keräämät 1028 ääntä ei yltänyt edellisvaalien tasoon. Tuolloin hän sai 3773 ääntä.
Vihreiden joukossa oli toki myös onnistumisia. Esimerkiksi puolueen varapuheenjohtaja Fatim Diarra keräsi Helsingissä 10. eniten ääniä kaikista ehdokkaista. Hän sai 3845 ääntä, eli 2777 enemmän kuin viime vaaleissa.
Esimerkiksi Helsingissä vihreiden vaisun tuloksen syyksi on veikattu muun muassa hallituksessa vähäiseksi jääneitä ilmastotoimia ja äänestäjien karkaamista hieman omaa tulostaan kohentaneelle vasemmistoliitolle.