Puolueissa eilisten vaalien tulos otettiin vastaan hyvin eri tavoilla. Uutisaamussa tuntemuksiaan olivat jakamassa kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten puoluesihteerit.
– Perussuomalaisille kyseessä oli puolueen historian paras kuntavaalitulos. Saimme 14,5 prosenttia äänistä ja liki kuusisataa uutta valtuutettua, mikä on valtavan hyvä tulos, perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo.
Grönroos pitää alhaista äänestysprosenttia (55,1 %) valitettavana asiana, sillä vaaligallupien perusteella perussuomalaisille olisi voinut olla luvassa vielä suurempi ääniosuus.
Lue lisää: Kuntavaalien äänestysprosentti jäi historiallisen alhaiseksi kaikenkokoisissa kunnissa – näin Suomessa äänestettiin
Kokoomuksessa iloittiin
Vaalit voittaneen kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko oli myös hyvin tyytyväinen puolueensa äänestystulokseen.
– Kokoomus voitti vaalit selkeästi, ja me saamme olla siihen todella tyytyväisiä.
– Kansalaiset ovat olleet hyvin huolissaan sekä kuntien ja valtion taloudesta, ja nyt kokoomuksen ehdokkaat saivat kansan luottamuksen tehtävien hoitoon, Kokko jatkaa.
Kokoomus sai 21,4 prosenttia kaikista äänistä, ja onnistui kasvattamaan osuuttaan 0,7 prosenttiyksiköllä sitten viime vaalien.
Lue lisää: Miten kuntavaalien tulos näkyy valtakunnan politiikassa? Vaaliraati ennustaa pääministerille lisää töitä: "Vihreät voi äityä hyvinkin hankalaksi"
Ykköspaikkaa haettiin
Lähes 250 kuntavaltuutetun paikkaa menettäneen SDP:n puoluesihteeri Anton Rönnholm oli lievästi pettynyt puolueen äänisaaliiseen.
– Lähdimme tietysti perinteisenä kuntapuolueena hakemaan ykköspaikkaa.
– Kuntien välillä on tietysti eroja, ja tässä vaiheessa on hyvin vaikeaa antaa asialle mitään yhtä selittävää tekijää.
Lue lisää: Tältä näyttää eri puolueiden kannatus Suomen kartalla – katso myös puolueiden top 5 kannatusalueet
Rönnholm ei halunnut lähteä spekuloimaan sillä, miten paljon osuutta taannoisella pääministeri Sanna Marinin aamiaiskohulla, tai kansan koronaväsymyksellä oli pääministeripuolueen kannatukseen.
9:19