Luteita kuhisevaan Hoas-asuntoon muuttaneen nuoren äiti kritisoi kovin sanoin säätiön toimintaa. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Hoas on joutunut kritiikin kohteeksi huonojen asuinolosuhteiden vuoksi. Toimitusjohtaja alleviivaa, että ludehavainnot ovat ylipäätään lisääntyneet Suomessa.
Lokakuun 2021 lopussa Monican 18-vuotias tytär muutti Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) asuntoon Helsingin Siltamäkeen. Onni omasta kodista muuttui nopeasti huoleksi omasta terveydestä, kun nuori huomasi ihonsa kutiavan vain kaksi yötä asunnossa nukuttuaan.
Kolmen päivän päästä muutosta tytär näki asunnossa pahaa enteilevän ötökän. Otuksesta napattu otos vastasi netistä löytyviä kuvia luteista.
Monica kertoo, että seuraavaksi he soittivat Hoasille, josta asuntoon tilattiin torjuntapalvelu. Äidin mukaan kului kuitenkin viikko ennen kuin paikalle saapui ketään.
Viivyttelyn lisäksi Monica kritisoi tapaa, jolla ludeongelmaa lähdettiin ratkaisemaan: vain asuntoon ostettu uusi sänky ansoitettiin ja tytärtä neuvottiin nukkumaan asunnossa "ludehoukuttimena", vaikka syöpäläisistä oli todisteina kuvia, videoita ja jälkiä iholla.
– Tytär oli hädissään ja mekin peloissamme, koska hänen kropassaan oli monia puremia. Meni ainakin kolme viikkoa, että tytär ei halunnut mennä asuntoon nukkumaan, Monica kertoo.
Katso video: Lutikasta on kehittynyt superselviytyjä – tuholaistorjuja kertoo, miksi hävitykseen ei tule lähteä kotikonstein. Juttu jatkuu videon alla.
4:54Katso videolta, millainen on lutikan "vallihauta" ja muut toimintaohjeet tartunnan varalle.
"Ei näin voi elää"
Torjuntapalvelu ei löytänyt asunnosta luteita ja kehotti Monican tytärtä nukkumaan asunnossa havainnon vahvistamiseksi. Nuori teki työtä käskettyä ja muutamassa päivässä hänen ihonsa oli naamaa myöten täynnä puremia. Ötököitä vaelteli huonekaluissa ja vaatteissa.
Torjuntapalvelusta kerrottiin Monicalle, että ongelman hoitamisessa voisi mennä jopa puoli vuotta. Perhe soitti uudestaan Hoasille ilmoittaakseen, että tytär haluaa muuttaa pois asunnosta.
– Sanoimme, että ei näin voi elää, että joka yö tytärtä purraan ja kutittaa koko ajan.
Uutta asuntoa ei kuitenkaan tyttärelle tarjottu, jotta luteet eivät leviäisi. Perhe lupasi hankkiutua saastuneista tavaroista eroon, mutta siitä huolimatta säätiö tarjosi vaihtoehdoiksi joko sopimuksen irtisanomista tai jäämistä ludeongelmaiseen asuntoon.
Asunnon pitää olla tyhjä tammikuun loppuun mennessä. Huonekalut ja vaatteet on hävitettävä omalla kustannuksella. Rahallista hyvitystä kolmelta kuukaudelta maksetusta vuokrasta ja luteista aiheutuneista kuluista voi mahdollisesti saada myöhemmin, mutta päätöksessä voi mennä kuukausia. Tällä hetkellä tytär asuu perheensä kanssa.
Monica moittii kovin sanoin Hoasin toimintaa, jota pitää epäreiluna pienellä budjetilla eläviä opiskelijoita kohtaan.
– Jos ludeongelma ilmestyy, ei ole reilua, että rangaistaan viatonta. On heidän vikansa, ettei asialle tehty mitään.
Iholla ruokailleet luteet jättävät jälkeensä punoittavia paukamia tai litteitä läiskiä, jotka kutisevat. Usein jäljet ilmaantuvat kolmen ryppäissä. Kuva haastateltavan kotialbumista.MTV
Lue myös: Löytyykö sängystäsi kutsumattomia vieraita? Näin tunnistat lutikat
Toimitusjohtaja: Viikon odottelu harvinaista
Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio ei kommentoi yksittäistapauksia tarkemmin, mutta sanoo pitävänsä kuvattua tilannetta valitettavana. Kun asukas ilmoittaa Hoasille epäilevänsä luteita, välitetään säätiöstä välittömästi tieto torjunta-alan yhteistyökumppaneille, jotka ryhtyvät kartoittamaan ongelmaa.
Yleensä torjuntayrityksen saapumisessa ei Tarhion mukaan kestä viikkoa, vaan ongelmaa lähdetään ratkaisemaan mahdollisimman nopeasti, jotta luteista päästäisiin eroon.
Asukkaan velvollisuus on paitsi ilmoittaa tuholaishavainnosta mahdollisimman nopeasti myös noudattaa torjuntayhtiön antamia ohjeita. Tämä on tärkeää torjuntojen onnistumiseksi ja tuholaisten leviämisen ehkäisemiseksi.
Jos asunnosta löytyy luteita pian muuttamisen jälkeen, on Tarhion mukaan vuokrasopimus mahdollista purkaa ja irtisanomisessa voidaan tietyissä tapauksissa joustaa myös myöhemmin. Säätiö voi maksaa vuokrahyvitystä ajalta, jolloin torjunnat ovat menossa. Hyvitysprosessin nopeus riippuu siitä, minkälaisia asioita selvityksessä tulee esille.
– Pyritään ihan lähiviikkoina saamaan se vastaus. Selkeät asiat tulevat varmasti paljon nopeammin käsiteltyä. Mutta jos on avoimia asioita tai erilaisia näkemyksiä niin silloin se voi tuoda viivettä, Tarhio sanoo.
Lue myös: Luteiden määrä pelästytti jopa tuholaistorjujan – puistattava video paljastaa syyhyttävän nukkumapaikan: "Kuinka joku voi elää noin?"
Milloin luteista pitää kertoa naapureille?
Luteet leviävät nopeasti, joten niiden karkottaminen on syytä aloittaa pikimmiten.Copyright (c) 2016 Akos Nagy/Shutterstock.
Monica pelkää, että luteita kuhiseva asunto vuokrataan eteenpäin ja seuraava opiskelija saa vaivan riesakseen. Hänen mukaansa myöskään tyttären naapureille ei ole kerrottu luteista, vaikka ne voivat levitä asunnosta toiseen.
Hoasin mukaan säätiö ei tarjoa vuokralle asuntoja, joissa epäillään olevan joko luteita tai torakoita, vaan ne pidetään poissa vuokrauksesta torjuntojen ajan.
Tarhio kertoo, että päätöksen naapureiden tiedottamisesta tekee torjunta-alan yhteistyökumppani ja päätös on aina tapauskohtainen. Jos on syytä epäillä, että luteet ovat levinneet muihinkin asuntoihin, tarvittavat asunnot kartoitetaan. Mikäli havaintoa ei ole vielä varmistettu, ei asiasta asukkaille tiedoteta, jottei se aiheuttaisi turhaa huolta.
Lue myös: Jätätkö likaiset vaatteesi lojumaan? Ei kannattaisi – tutkimus paljastaa inhottavat seuraukset
Ludehavainnot ovat yleistyneet Suomessa
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Hoasia kritisoidaan huonoista asuinolosuhteista ja asuntojen ludeongelmista. Tarhion mukaan Hoasin kiinteistökantaa on uudistettu ja perusparannettu ja huonoimmassa kunnossa olevista kohteista on luovuttu. Lisäksi säätiöllä on laajat yhteistyöverkostot tämän tapaisten ongelmien hoitamiseen.
– Olemme halunneet tehdä paljon toimenpiteitä, että saamme asumisviihtyvyyttä parannettua.
Tarhio alleviivaa, että ludehavainnot ovat ylipäätään lisääntyneet Suomessa muun muassa ulkomaanmatkailun arkistumisen vuoksi. Toisinaan luteita löytyy myös Hoasin asunnoista, mikä on toki asukkaan kannalta hyvin harmillista.
– Meillä on 19 000 asukasta. Jos suhteutetaan niihin määrin missä mennään [ludeongelmien kanssa], niin liikutaan aika normaalilla tasolla eli kyse ei ole mistään massailmiöstä.
Monica uskoo, etteivät kaikki Hoasin asunnoissa elelevät opiskelijat edes kerro ongelmasta, vaan tyytyvät osaansa tai muuttavat pois vähin äänin.
– Kaikkien, keillä tämä ongelma on, pitää puhua, koska muuten se vain leviää ja leviää.