Lisäpotkua häiriövuokralaisen häätöön? Näistä syistä sopimuksen voisi purkaa

11:07imgKatsp myös: Nämä syyt ovat useasti häädön taustalla.
Julkaistu 14.02.2025 18:43

MTV UUTISET – STT

Vuokralainsäädäntöön ehdotettu muutos häiriövuokralaisen saamisesta tehokkaammin ulos asunnosta saa kannatusta lausunnonantajilta.

Oikeusministeriön työryhmä on ehdottanut muun muassa täydennystä vuokrasopimuksen purkuperusteisiin. 

Vastaisuudessa asukkaan vuokrasopimuksen voisi purkaa myös silloin, kun siihen on erittäin painava syy.

– Kannatamme vuokrasopimuksen purkamista erittäin painavan syyn perusteella. Säännös mahdollistaa nopeamman puuttumisen akuuteissa tilanteissa, sanoo esimerkiksi Asukasliiton hallituksen jäsen Hans Duncker lausuntopalvelussa julkaistussa kannanotossa.

Vuokrasopimuksen purkaminen tarkoittaa sopimuksen päättämistä ilman irtisanomisaikaa. 

Nykyisen lain mukaan vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus muun muassa tilanteissa, joissa vuokralainen laiminlyö vuokran maksamisen, käyttää asuntoa muuhun kuin sovittuun tarkoitukseen tai hoitaa asuntoa huonosti.

Vakavasta väkivallasta lähtöpassit

Perusteluiden mukaan ehdotettu uusi purkamisperuste voisi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun vuokralainen viettää häiritsevää elämää vuokrahuoneiston lähiympäristössä tai syyllistyy vakavaan väkivaltarikokseen vuokra-asunnon lähinaapurustossa.

Arviointi perustuisi aina kokonaisarvioon, jossa otetaan huomioon muun muassa teon ja menettelyn vakavuus, sen yhteys asumiseen tai kiinteistön käyttöön sekä vaikutukset naapureiden ja naapuruston turvallisuudentunteeseen ja kotirauhaan. 

Lievemmät rikokset, kuten vaikkapa näpistykset, eivät edes toistuessaan yleensä riittäisi purkamisperusteeksi, työryhmän mietinnössä sanotaan.

– Lisäys on ehdottoman tarpeellinen ja hyvin perusteltu. Ketään ei olla häätämässä yksittäisen nakkikioskirähinöinnin vuoksi, vaan kyse on sellaisista erittäin vakavista tilanteista, joissa vuokralaisen toiminta heikentää koko naapuruston turvallisuudentunnetta, sanoo Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah ehdotusta koskevassa tiedotteessa.

Myös esimerkiksi eläkevakuuttaja Keva, Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA, Suomen opiskelija-asunnot SOA ja asunto- ja hoivakiinteistöihin sijoittava yhtiö Tyvene kannattavat ehdotusta.

– Todennäköisesti se (ehdotus) ei kuitenkaan valitettavasti ratkaise haastetta siitä, miten vuokranantaja voi puuttua vakaviin asumishäiriöihin tehokkaasti, koska näytön saaminen häätöön on usein erittäin vaikeaa, Tyvenen lausunnossa kirjoitetaan.

Tekstiin täsmennystä?

Osa lausunnonantajista katsoo, että ehdotetun purkamisperusteen sanamuoto on tulkinnanvarainen ja kaipaisi täsmennystä.

– Lainkohdan soveltamisen ennakoitavuuden ja vuokralaisen oikeusturvan vuoksi olisi toivottavaa, että säädöstekstissä pyrittäisiin määrittelemään esitettyä täsmällisemmin sitä, milloin vuokrasopimuksen purkamiseen oikeuttava erittäin painava syy voisi olla käsillä, Turun hovioikeus kirjoittaa lausunnossaan.

Eri tahojen näkemykset vaihtelevat sen osalta, voivatko vuokralaiset joutua joissakin tilanteissa kohtuuttomaan asemaan uuden purkamisperusteen myötä. 

Esimerkiksi KOVA katsoo, että vuokralaisen oikeus saattaa purkuasia tuomioistuimen tutkittavaksi suojaa vuokralaista kohtuuttomaan asemaan joutumiselta.

– Vuokralaisella on asunnossa asuessaan erittäin hyvä suoja, ja jos hän katsoo, ettei purkuperustetta ole, vuokranantaja joutuu hakemaan asiassa häätötuomiota. Ketään ei voisi uudenkaan purkuperusteen jälkeen häätää ulos omasta kodistaan omankädenoikeudella.

Lue myös: 

Vuokralaki uusiksi – muutosta halutaan takuuvuokriin, sopimuksiin ja häätöihin

Moni vuokranantaja kieltää kaikki lemmikit asunnossaan

Häädöt lisääntyneet uhkaavasti – hintalappu jopa useita tuhansia euroja

Tuoreimmat aiheesta

Vuokra-asuminen