Monikäyttöinen vuolukivi

Julkaistu 30.07.2002 12:27

Vuolukivi takkamateriaalina on kaikille tuttu, mutta kiven käyttö muuna rakennuskivenä on monille vierasta, vaikka sitä on käytetty useimmissa vanhoissa arvorakennuksissamme kuten Kansallismuseossa ja Kansallisteatterissa. Uuden oopperatalon lattiat ovat vuolukiveä.

Vuolukiven käyttö julkisivumateriaalina perustuu kiven hyvään kestävyyteen ulkoisia rasituksia vastaan. Hapan sade tai mikään muukaan mekaaninen tai kemiallinen rasitus ei heikennä kiven ominaisuuksia.

Suomessa vuolukiven teollinen tuotanto on keskittynyt Pohjois-Karjalan Juukaan, jossa Ab Finsk Täljsten - Suomen Vuolukivi Oy aloitti tuotantonsa jo yli sata vuotta sitten.

Mainio märkätiloissa

Pientalossa tai kerrostaloasunnoissa vuolukivi soveltuu käytettäväksi seinä- ja lattiapinnoitteena mm. eteistiloissa ja takkahuoneissa. Erityisen hyvin se soveltuu myös kodin märkätiloihin. Vuolukivilattian etuna on sen hiljaisuus, se ei kopise eikä ole märkänäkään liukas. Koska vuolukiven lämmönvarauskyky on erinomainen, se soveltuu hienosti lattialämmityksen kanssa käytettäväksi.

Vuolukivi soveltuu lisäksi hyvin mm. sisäportaiden askelmiin, porraskaiteisiin, pilariverhouksiin ja ikkunapenkkeihin. Sitä on helppo yhdistellä muiden materiaalien kanssa, koska vuolukivi on selkeä luonnonmateriaali. Erityisen hyvin se viihtyy puun seurassa.

Vuolukivi koostuu pääasiassa talkista ja magnesiitista. Talkki tekee kivestä helposti työstettävän ja magnesiitti sitkeän ja hyvin lämpöä varaavan. Vuolukivestä valmistetaan vakiona 148 x 300 mm sekä 300 x 300 mm sisustuslaattoja. Laattojen paksuudet ovat 8, 10 ja 15 mm - suuremmassa laattakoossa vain 10 ja 15 mm. Vihreästä serpentiniitistä valmistetaan myös 8 x 98,5 x 200 mm laattoja.

Useita pintavaihtoehtoja

Normaalisti laatat on vesihiottu, mutta tilauksesta pintavaihtoehtoina saa myös timanttikalibroituja, hiekkapuhallettuja, jyrsittyjä ja pistehakattuja laattoja. Laatat asennetaan samoin kuin mosaiikki- ja keraamiset laatat. Vuolukivilaattojen pinta suositellaan puhdistuksen jälkeen käsiteltäväksi Wetrok-Porosolilla tai Imprasolilla. Kivi voidaan vahata esim. Mepol-vahoilla. Sen jälkeen ylläpitopuhdistukseksi ja hoidoksi riittää kostealla pyyhkiminen.

Asennus tehdään tasaiselle betoni-, levy- tai puualustalle. Myös vanha muovimatto tai laatoitus voidaan jättää useimmiten paikoilleen, jos se on kunnolla kiinni alustassaan. Laatat asennetaan 2-3 millin saumalla, ja saumaukseen käyvät normaalit saumalaastit. Kiinnityslaastia saa olla korkeintaan niin paljon, että se nousee sauman puoliväliin. Jos laatoitus tehdään vanhan muovimaton tai laatoituksen päälle, kiinnitykseen on käytettävä saneerauslaastia.

Kivityö vaatii korkeaa ammattitaitoa, sillä 15 mm:n kivellä laatoittaminen on keraamiseen laattaan verrattuna huomattavasti haastavampaa.

Vesikiertoiseen lattialämmitykseen yhdistettynä vuolukivilaatat pääsevät oikeuksiinsa. Lattiaan syntyy runsaasti varaavaa massaa ja kyyhkysenharmaa, elävä pinta.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle