Syyttäjä toisti oikeudessa vaativansa neljälle miehelle murhatuomiota joulukuun 2021 tapahtumista Lahden Voimakadulla. Syytettyjen asianajajat hämmästelivät syyttäjän rangaistusvaatimuksia loppupuheenvuoroissaan.
Syyttäjä on tarkentanut rangaistusvaatimuksiaan murhaoikeudenkäynnissä, jossa käsitellään miehen ampumista lahtelaisen moottoripyöräkerhon tiloissa.
Alun perin syyttäjä vaati neljälle kerhotiloihin saapuneelle miehelle tuomiota murhasta, kun 44-vuotias mies kuoli väkivaltaiseksi äityneessä tapaamisessa joulukuussa 2021.
Maanantaina aluesyyttäjä Anne Åstedt esitti Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa Lahdessa, että hän vaatii kahdelle miehistä vaihtoehtoisesti tuomiota uhrin törkeästä pahoinpitelystä. Syytetyt kiistivät nämäkin syytteet, kuten he ovat kiistäneet murhasyytteenkin.
Åstedt toisti loppulausunnossaan ajavansa ensisijaisesti murhatuomiota neljälle syytetylle.
– Kaikki neljä ovat osallistuneet rikoksen toteuttamiseen, vaikka yhden luoti on ollut fataali, hän sanoi.
0:40
Syyttäjä: Vastaajien on ollut vaikea hillitä itseään
Blue Cross Vikings -nimisen moottoripyöräkerhon (BCV) tiloissa oli sunnuntaina 12. joulukuuta 2021 tapaaminen, joka muuttui väkivaltaiseksi.
Tiloissa oli tapahtuma-aikaan koolla kaksi ryhmää: paikalle saapunut nelihenkinen miesjoukko sekä seitsemän BCV-kerhon jäsentä, kuolonuhri mukaan lukien. Taustalla oli tapaaminen, jonka olivat sopineet yksi syytetyistä, uhri sekä BCV-kerhon johtaja.
Kaikki syytetyt ovat oikeudessa kiistäneet murhan. Uhri alkoi ampua kerhotilassa, minkä vuoksi syytetyt ovat kuvailleet tilannetta yllättäväksi ja odottamattomaksi. Siksi väkivaltaa käyttäneet syytetyt ovat vedonneet hätävarjeluun.
Loppulausunnossaan syyttäjä Åstedt kertasi, että tilannetta edelsi hänen mukaansa suunnittelua, koska syytetyillä oli aseistusta mukanaan ja he olivat jättäneet puhelimensa matkasta. Suunnitelmista huolimatta syyttäjä sanoi tilanteen eskaloituneen ampumiseksi yllättäen.
Uhrin omaisia edustaneet asianajajat totesivat, että uhrin laukauksen tarkoituksena oli varoittaa paikallaolijoita ja kehottaa heitä poistumaan.
– Jos (uhrin) olisi ollut tarkoitus ampua henkilöön tilassa, olisi osunut, toinen asianajajista Jukka Relander sanoi.
Syyttäjän ja omaisten edustajien mukaan myös syytettyjen käytös teon jälkeen puhuu henkirikoksen puolesta: sen sijaan, että he olisivat hälyttäneet viranomaisia tai apua, he poistuivatkin paikalta.
– Vastaajien on ollut vaikea hillitä itseään, syyttäjä Åstedt totesi viitaten väkivaltaan, jota hänen mukaansa uhrille tehtiin tämän maatessa maassa.
Syyttäjän mukaan syytetyistä kaksi pahoinpiteli uhria maassa ja heistä yksi leikkasi vielä tämän poninhännän.
Syytetyt vaativat päästä vapaiksi
Kaksi syytetyistä on myöntänyt ampuneensa uhria kerhotilassa, ja heistä toisen ampuma luoti todennäköisesti aiheutti miehen kuoleman. He pitivät tapahtumia kuitenkin johdonmukaisesti itsensä ja tovereidensa puolustamisena yllättävässä tilanteessa.
Sama näkemys toistui myös heidän loppupuheenvuoroissaan.
– Puhutaan sekunneista. Jokainen ymmärtää, ettei siinä voi tehdä pro ja kontra -arviointia. Olemme etuoikeutettuja täällä salissa, kun voimme niin tehdä, toisella aseella ampuneen syytetyn asianajaja Tuomas Turunen sanoi oikeudessa.
Samainen ampuja on sanonut, että löysi aseen kerhotilasta eikä tuonut sitä mukanaan. BCV-kerhon jäsenet ovat puolestaan kertoneet, ettei kyseistä asetta ollut kerhotilassa paikassa, josta syytetty kertoi löytäneensä sen.
Miehen puolustusasianajaja Turunen sanoi kuitenkin oikeudessa, ettei sillä ole merkitystä, mistä ase löytyi, koska sen käyttö oli hätävarjelutilanteessa perusteltua.
Puolustuksen puheenvuoroissa toistui myös, että miesten varautuminen ja käytös eivät viitanneet siihen, että he olisivat varautuneet henkirikokseen. He viittasivat muun muassa siihen, että miehillä oli takanaan kostea baari-ilta.
– Minkäänlaista näyttöä ei ole esitetty suunnitelman laatimisesta, asianajaja Kari Eriksson sanoi.
Syytetyistä kolme on ollut vangittuna joulukuusta lähtien. Heidän asianajajansa vaativat päämiestensä vapauttamista oikeudenkäynnin jälkeen.
Mikä on ollut kerhojen osuus?
Poliisi ei pidä Blue Cross Vikingsia järjestäytyneenä rikollisryhmänä. Sen sijaan yksi syytetyistä kuuluu Helvetin enkeleihin ja ainakin toinen on aiemmin ollut mukana Helvetin enkeleiden toiminnassa. Poliisi pitää Helvetin enkeleitä rikollisryhmänä.
Omassa loppulausunnossaan syyttäjä Åstedt ei ottanut suoraa kantaa siihen, oliko kyse kerhojen välisestä riidasta. Hän kuitenkin nosti esiin, että Helvetin enkeleihin kuulunut syytetty kävi noin kuukautta tekoa ennen samassa kerhotilassa Helvetin enkeleiden Lappeenrannan-osaston johtajan kanssa.
Samaisen syytetyn puolustaja kuitenkin totesi, ettei tämä todista mitään. Syytetyt ja oikeudessa kuulleet BCV-kerhon jäsenet ovat puhuneet, että taustalla oli henkilökohtaisten asioiden selvittely.