MS-taudin ja nuoruuden aivotärähdysten väliltä löydettiin mahdollinen yhteys

hahmo
MS-taudissa tapahtuu muutoksia keskushermostossa. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 15.09.2017 19:30

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

MS-tauti eli multippeliskleroosi saattaa kehittyä hieman tavallista todennäköisemmin henkilöille, jotka ovat kärsineet nuorena useita aivotärähdyksiä. Havainto julkaistiin arvostetussa Annals of Neurology -lehdessä

Ruotsalaisiin rekisteriaineistoihin perustuvan tutkimuksen perusteella useita aivotärähdyksiä 10–20-vuotiaana kokeneet sairastuivat MS-tautiin noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin aivotärähdyksiltä säästyneet samanikäiset.

Myös yksittäinen aivotärähdys liittyi suurentuneeseen MS-riskiin, mutta yhteys oli selvästi heikompi. Riskiä ei havaittu alle 10-vuotiaana sattuneilla aivotärähdyksillä.

Tutkimuksessa käytettiin tietoja kaikista vuoden 1964 jälkeen syntyneistä ja ennen vuotta 2012 MS-tautiin sairastuneista ruotsalaisista. Potilaita löytyi 7 300, ja heitä jokaista kohden rekistereistä valittiin kymmenen tervettä samanikäistä verrokkia.

Tulokset eivät osoita, mistä havaittu yhteys johtuu. Toistuvat aivotärähdykset nuorena saattavat mahdollisesti laukaista autoimmuuniprosessin, joka johtaa MS-tautiin, mutta aivotärähdysten lisäksi tuloksiin on voinut vaikuttaa moni muukin seikka. Siksi tuloksia kannattaa tulkita varoen.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Heidän keskushermostossaan tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat muun muassa halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Parantavaa hoitoa ei ole olemassa.

Aivotärähdyksen oireisiin kuuluu muun muassa pahoinvointi, huimaus ja päänsärky. Myös erilaiset neurokognitiiviset oireet, kuten muistin ja tajunnantason heikentyminen, ovat oireina yleisiä mutta ohimeneviä.

Erityisesti lapsilla ja nuorilla aivovamma voi näkyä aivoissa vielä kuukausia loukkaantumisen jälkeen, ja osa saattaa oireilla lievästi vielä vuoden kuluttua.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle