MTV Kiovassa: Venäläisten jättämät miinat piinaavat siviilejä vielä vuosia – tällaista on ukrainalaisten miinanraivaajien hengenvaarallinen työ

2:47imgKatso videolta MTV:n toimittajan Niko Nurmisen raportti miinanraivaajien työstä.
Julkaistu 29.01.2023 21:48
Toimittajan kuva
Anton Aaltio

anton.aaltio@mtv.fi

Toimittajan kuva

Niko Nurminen

niko.nurminen@mtv.fi

Ukrainan alueesta noin neljäsosa on eri laskelmien mukaan miinoitettua. Venäläisjoukot ovat ennen vetäytymistään virittäneet maastoon lukemattomia miinoja vahingoittamaan erityisesti siviilejä.

Vajavaisella kalustolla ylitöitä painavia miinanraivaajia on saanut surmansa, mutta pahimmassa vaarassa ovat tavalliset kansalaiset – vielä pitkään. Venäläisten säästelemättä kylvämien miinojen löytämiseen nyt takaisin vallatuilta alueilta menisi jo tämänhetkisillä räjähdemäärillä vähintään vuosikymmen.

MTV:n toimittaja Niko Nurminen haastatteli Kiovan alueella Ukrainan pelastustoimen DSNS:n erikoistehtävien päällikköä Oleksandr Ostapovia. Ostapovin ryhmät vastaavat räjähteiden ja miinojen vaarattomaksi tekemisestä Kiovan alueella.

– Aika lentää ja yksikkömme löytävät räjähteitä aina vain enemmän ja enemmän. Nyt on talvi ja lunta, joten maastossa on vaikea paikallistaa niiden sijaintia. Keväällä taas kasvaa ruohoa ja heinää. Silloin kasvustot peittävät räjähteet.

320 000 erilaista räjähtävää esinettä on Venäjän hyökkäyksen jälkeen tehty vaarattomaksi, mutta miinoista perattavana on yhä 160 000 neliökilometriä maastoa.

Miinanraivaajat kertovat venäläisten asetelleen ympäristöön varta vasten erikoisviriteltyjä miinoja nimenomaan miinanraivaajien tappamiseksi. Muita erityisen tappavia räjähteitä ovat maan värähtelystä, kuten askeleiden vaikutuksesta, laukeavat miinat.

– Me emme mene metsään, se ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Räjähteiden vuoksi kerromme lapsille, ettei mitään outoja esineitä saa koskea eikä nostaa ylös. Jos meillä on tietoa miinanraivauksesta, niin kerron lapsille, ettei nyt tarvitse pelätä. Nämä eivät nyt ole ohjuksia, tämä on vain miinanraivausta, kertoo ukrainalainen Mariia Judenko.

Katso artikkelin videolta Niko Nurmisen raportti Kiovan alueelta miinanraivaajien työstä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota