Kiinalaisen Huawein kännykät eivät ole Suomessa läheskään niin tunnettuja kuin vaikkapa Applen, Samsungin, Microsoftin, Sonyn tai HTC:n tuotteet.
Huawein uusi P8 -Android-kännykkä osoittaa, että yhtiö pyrkii nyt tosissaan haastamaan Suomen markkinoilla tunnettujen valmistajien lippulaivakännykät. Täkynä on kilpailijoita edullisempi hinta ja Suomen markkinoille räätälöity kattava kolmen vuoden takuu.
Huawei P8
Plussaa:
-Tasapainoisen tyylikäs ja laadukkaan oloinen kännykkä
-Kilpailijoitaan edullisempi
-Kovatasoiset ominaisuudet
-Kattava takuuohjelma Suomessa
Miinusta:
-Ei kovinkaan yksilöllinen valinta, muistuttaa pitkälti kilpailijoitaan vailla omaa selkeää ilmettä
-Muokattu Android-käyttöliittymä ei kaikkien käyttäjien mieleen ja vaatii hieman totuttelua
500 euroa maksava Huawei P8 on varustettu alumiinisella rungolla, joka tuntuu hyppysissä miellyttävältä ja laadukkaalta. Mallia on selvästi otettu mm. iPhonesta, Galaxy S6:sta ja Sonyn Xperia -malleista.
P8 on 6,4 millimetriä ohut ja se painaa 144 grammaa. Virtaa antaa 2600 milliampeeritunnin akku ja bittien murskauksesta vastaa 2.0 GHz:n kahdeksanydinprosessori. P8 sisältää 3 Gt muistia ja 16 Gt tallennustilaa. Muistia voi lisätä micro-sd-korttipaikan avulla.
Käyttöjärjestelmänä on Googlen Android 5.0, jonka käyttöliittymää Huawei on pyrkinyt muoklaamaan omanlaisekseen. Allekirjoittaneen mielestä alkuperäinen Android-käyttöliittymä olisi toiminnaltaan loogisempi kokonaisuus, joskin kyseessä on osittain mielipidekysymys.
13 megapikselin takakamera on varustettu optisella kuvanvakaimella.
Puhelimen ainoat fyysiset näppäimet löytyvät oikeasta reunasta, johon on sijoitettu virtapainike ja mukavan tunnokkaat äänenvoimakkuuspainikkeet.
Jääkö Full HD pian riittämättömäksi? Ei pitäisi jäädä
P8:n 5,2-tuumainen näyttö on Full HD -tasoinen, eli sen resoluutio on 1920 x 1080 pikseliä.
Kännyköiden markkinoinnissa painotetaan edelleen usein numeroita. Numerokilpailussa Full HD alkaa jo hävitä uusimmille näytöille. Esimerkiksi Samsung Galaxy S6:n 5,1-tuumaisen näytön 1440 x 2560 resoluutio on selvästi tarkempi. Sharp on puolestaan kehittänyt 5,5-tuumaisen näytön, jonka resoluutio edustaa puhdasta 4K-tarkkuutta, eli 3840 x 2160 pikseliä.
Huawei P8:n tapauksessa onkin hyvä pysähtyä hetkeksi, ottaa perinteinen suurennuslasi käteen ja syynätä tarkemmin, että riittääkö Full HD -tarkkuus vielä lähivuosinakin.
Tutkimme aikamme P8:n näyttöä ja rehellisesti sanoen kännyköiden supertarkoilla näytöillä kerskailua on hieman vaikea ymmärtää. Vaikka P8:n näyttöä katsoo kuinka tarkasti suurennuslasilla, niin yksittäsiä pikseleitä ei tällöinkään erota ja kuva näyttää terävältä.
Näyttöjen tarkkuuskilpailussa onkin kyse pitkälti samasta asiasta kuin kännykkäkameroiden megapikseli-kikkailussa, jossa suuremmat lukemat edustavat ikään kuin parempaa kuvanlaatua. Kamerakisassa unohtuu nopeasti se, että megapikselien määrällä ei ole merkitystä, mikäli kameran optiikka on huono.
Yksilöllisyys uupuu
Kokonaisuudessaan Huawei P8 osoittautuu hintaisekseen kännykäksi mallikelposeksi suoritukseksi, joka kykenee taistelemaan ominaisuuksillaan ja olemuksellaan satoja euroja kalliimpia kännyköitä vastaan.
P8:n kompastuskivi on kuitenkin siinä, että se ei tarjoa juurikaan yksilöllisyyttä kilpailijoihinsa nähden. Erottuakseen joukosta P8 kaipaisi vielä jotakin sellaista, joka pysäyttää katseen. Laitteen takakanteen kameran ympärille sijoitettu pieni musta lasinen kaistale ei riitä tuomaan puhelimen olemukseen kaivattua lisäilmettä.
P8:n vahvuus on puolestaan siinä, että se näyttää ja tuntuu premium-tason puhelimelta, mutta ei ole kuitenkaan yhtä kallis kuin kilpailijoiden lippulaivamallit.