Kun Sony alkuvuodesta esitteli ensimmäiset Xperia X -sarjan puhelimet ja kertoi vanhan Xperia Z -sarjan päättyneen, vaikutti pitkän aikaa siltä, ettei tehokkaita Compact-malleja enää tulisi. Syyskuun alussa Sony kuitenkin esitteli uuden X Compactin, jossa on paljon samaa henkeä kuin aiemmissakin Compact-malleissa. Pienestä lippulaivasta ei kuitenkaan enää ole kyse.
Xperia Z -sarjan Compactit olivat harvinaisia Android-puhelimia, sillä pieniin kuoriin ja reilusti alle viisituumaisen näytön taakse oli aina sovitettu samat suorittimet ja muut herkut kuin lippulaivamalleissakin. Uusi X Compact sen sijaan on tekniikaltaan lähinnä ylempää keskisarjaa. Hyvä puhelin se on, mutta huippumallista ei X Compactin kohdalla voi puhua.
Sony Xperia X Compact
- 4,6-tuumainen 1280 x 720 pikselin näyttö
- Qualcomm Snapdragon 650 -suoritin
- Kolmen gigatavun RAM-muisti
- 32 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka
- 2700 milliampeeritunnin akku, Qualcomm Quick Charge 3.0
- 23 megapikselin takakamera 1/2,3 tuuman kennolla, ennakoiva hybridiautomaattitarkennus, kolminkertainen kuvantunnistus
- Viiden megapikselin etukamera f/2,0 aukolla
- 129 x 65 x 9,5 millimetriä, 135 grammaa
- Sormenjälkitunnistin
- Suositushinta 449 euroa
Muotoilultaan X Compact on varsin yksinkertainen ja rauhallinen. Pinta on kiiltävää muovia, mikä ei tee laitteen olemuksesta kovin arvokasta, mutta kokonaisuus näyttää miellyttävältä. Kiiltävä pinta osoittautui myös kohtuullisen herkäksi, sillä jo viikon käytön jälkeen oli pintaan ilmestynyt hiuksenhienoja naarmuja. Lisäksi pinta oli myös hyvin liukas, ja parikin kertaa puhelin pääsi autossa istuessa luiskahtamaan housujen taskusta penkin alle. Myös sormet tuppasivat liukkaalla pinnalla muutaman kerran lipsumaan.
9,5 millimetriä paksuna X Compact ei varsinaisesti ole erityisen siro, mutta 4,6-tuumaisen näytön ansiosta laite on silti nimensä mukaisesti kompaktikokoinen ja mukava pidellä sekä käyttää yhdellä kädellä. Sormenjälkitunnistin on Sonylle ominaiseen tapaan sijoitettu kyljestä löytyvään virtanäppäimeen, ja ainakin omasta mielestäni sijoitus on erinomainen. Sormenjälkitunnistimen ”oikea” sijainti on tietysti makuasia, mutta itse pidän Sonyn ratkaisusta.
Kuten edellä tuli mainittua, X Compact ei enää ole kompaktikokoinen lippulaiva, vaan enemmänkin keskisarjalainen. Tehoa laitteessa on varsin hyvin, muttaselvä puute Sonyn huippumalleihin verrattuna on vedenkestävyyden puuttuminen. Sonyn lippulaivat ovat pitkään olleet vedenkestäviä, mutta X Compact ei sitä ole.
Sisuksiltaankin saattaa X Compact olla keskisarjalainen, mutta sillä ei tänä päivänä välttämättä ole suurtakaan merkitystä. 720p-tarkkuuden näyttö on 4,6-tuumaisena aivan riittävän tarkka ja Snapdragon 650 -järjestelmäpiiri pyörittää pelejä ja muita sovelluksia puhdikkaasti. Kolmen gigatavun RAM-muisti pitää huolen siitä, että laite toimii nikottelematta. Kaikki toimi testijaksolla sulavasti, eikä minkäänlaisia ongelmia tai jumitteluja ilmennyt, eli Sony on osannut Androidinsa hieroa hyvään iskuun.
Sony tunnetaan myös isona kameravalmistajana, jonka kennoja löytyy lukuisten muiden valmistajien älypuhelimista. Omissa puhelimissaan Sony on yleensä panostanut enemmän kameran tarkkuuteenkuin esimerkiksi nopeuteen, mutta viimeisimmät japanilaisvalmistajan laitteet ovat alkaneet loistaa myös muilla osa-alueilla kuin pelkällä tarkkuudella tai absoluuttisella kuvanlaadulla. Kamera X Compactissa vastaa huippumalli Xperia XZ:aa, joskaan 4K-videokuvausta Compact ei tue. Muilta osin kamera Compactissa on huippuluokkaa niin kuvanlaadultaan kuin nopeudeltaankin.
Siinä missä esimerkiksi Applen ja Samsungin huippumallit nappaavat 12 megapikselin kuvia, tarjoaa Sonyn kamera peräti 23 megapikselin tarkkuuden. Ehkäpä erikoisimpana uutuutena X Compactin ja XZ:n kameroissa on uusi ”kolminkertainen kuvantunnistustekniikka”, joka yhdistää laser- ja vaihetarkennuksen sekä varsinaista kamerakennoa avustavat kaksi lisäkennoa. Lopputulos on onnistunut, sillä kamera tarkentaa nopeasti ja kuvien nappaaminen käy ripeästi.
Päivänvalossa kuvatessa kuvanlaatu on erinomainen. Sivustomme ei mahdollistanut kuvan lataamista täydellä tarkkuudella, mutta kaukana näkyvän Toyota-liikkeen liput ja tekstitkin erottuvat alkuperäistä kuvaa lähemmin tarkastellessa.
Dynamiikkaa on hyvä, sillä vastavaloon kuvatessa kauppakeskuksen yksityiskohdat erottuvat vielä kohtuullisesti.
Vähässä valossa kuviin alkaa tulla kellerrystä. Läheltä kuvatessa ilmenee hieman linssivääristymää, joka näkyy mutkana hyllyn keskikohdassa.
23 megapikselin tarkkuus on paljon, useimmille jopa tarpeettoman paljon. Sonykin tiedostaa tämän, ja oletuksena kamera ottaakin vain kahdeksan megapikselin kuvia. Täyden tarkkuuden saa kuitenkin helposti käyttöön kameran asetuksista, ja 23 megapikselin tarkkuudella kuviin tietysti saa mukaan paljon yksityiskohtia. Päivänvalossa värit toistuvat kirkkaasti ja luonnollisesti. Hieman hämärässäkin kamera pärjää vielä kohtalaisesti, mutta kuviin tulee keltaista sävyä.
Sony Xperia X Compact on hyvä valinta pientä ja tehokasta Android-laitetta kaipaavalle, ja sen kamera on mainio. Akkukesto on kokoon nähden hyvä, eli virtaa riitti peruskäytössä mukavasti koko päiväksi. Laite tukee myös pikalatausta, jos virta uhkaa kovassa käytössä loppua kesken. Muotoilu miellyttää silmiä ja käsiä, mutta erityisen arvokasta vaikutelmaa laite ei luo.
Selvästi suurin puute on vedenkestävyys, jota X Compact ei tarjoa. Juuri muuta varsinaista valituksen aihetta ei laitteesta reilun viikon testijaksolla löytynyt. 449 euron hinnalla saa ehkä tehokkaampiakin Android-puhelimia, mutta Sony on viimeistellyt Xperia X Compactin hyvin, ja erityisesti pientä puhelinta kaipaavalle ei vaihtoehtoja Android-leirissä juurikaan edes ole.