Kolme metriä korkea ja kilometrejä pitkä piikkilanka-aita kulkee Kreikan ja Makedonian rajalla. Noin 30 000 pakolaista on jumissa Kreikan puolella suljettujen rajojen takia ja noin kolmannes heistä on mutaisella Idomenin pakolaisleirillä.
Lähestulkoon maanpäällinen helvetti. Näillä sanoilla MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste kuvailee alun perin 1500 ihmiselle kaavailtua Idomenin pakolaisleiriä, joka on nyt ainakin 10 000 ihmisen ainoa koti. Jopa 70 kilometriä jalan leiriin taivaltaneet ihmiset nukkuvat huterissa teltoissa tai taivasalla.
Pimeässä ja kylmässä nuotioiden savussa ilman suojaa nukkuminen aiheuttaa ja levittää sairauksia, joiden hoito on vähäisille avustustyöntekijöille vaikeaa yhteisen kielen puuttuessa. Pienten lasten sairauksia ei välttämättä pystytä diagnosoimaan oikein kielimuurin takia ja hoitajien on arvattava mahdollisesti sopiva lääkitys, Saraste kertoo leirin järkyttävistä oloista.
1:52
Hoitaja- ja lääkäripulan lisäksi myös ruoka alkaa loppua Idomenista. Pakolaisille pyritään tarjoamaan päivittäin yksi lämmin ateria, jonka jonottaminen saattaa kestää jopa neljästä viiteen tuntia. Jonottaminen ei kuitenkaan lopu tähän, sillä illalla ihmisille tarjotaan iltapala. Saraste kuvailee leirin tilannetta jonosta toiseen siirtymiseksi.
Pahinta jatkuva epätietoisuus
Lapsiperheet ovat saattaneet myydä kaiken omaisuutensa päästäkseen alkeellisiin oloihin leiriin pois kotimaansa helvetistä. Pahinta ei kuitenkaan ole näkyvä kurjuus vaan jatkuva epätietoisuus tulevasta, Saraste sanoo.
Tuhansista Makedoniaan pyrkivistä on päässyt päivittäin sadasta neljäänsataan ihmistä ja leiriin saapuu päivittäin massoittain lisää ihmisiä, jotka toivovat pääsyä parempaan.
1:20
Rajan yli Makedoniaan on päästetty Sarasteen mukaan lähinnä syyrialaisia, joilla on mukanaan henkilöllisyyspaperit. Sen sijaan esimerkiksi suuri osa Afganistanista paenneista on siirretty niin kutsutulle ”ei kenenkään maalle” Makedonian puolelle, koska yksikään maa Albaniaa lukuun ottamatta ei heitä halua.
Eteenpäin pyrkivien kurjuus ei kuitenkaan tule loppumaan Makedoniaan, vaikka moni niin toivookin. Useat haluaisivat edetä vielä pidemmälle, mutta Euroopan paikoin kiristyneet pakolaiskiintiöt hankaloittavat tilannetta edelleen, sillä esimerkiksi Itävalta ottaa nykyään enää 80 pakolaista päivässä rajansa yli.