MTV kysyi asiantuntijoilta: Maakuntavero jakaa vahvasti mielipiteitä

Ajatus hyvinvointialueiden verotusoikeudesta eli niin kutsutusta maakuntaverosta jakaa talousasiantuntijoita. Osa asiantuntijoista arvioi, että maakuntavero nostaisi kokonaisverotusta, osan mielestä se laskisi sitä. 

Nykyistä rahoitusmallia kritisoidaan muun muassa siitä, että se mahdollistaa "vapaamatkustamisen". 

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttisen mukaan maakuntaveron käyttöönotto olisi yksinkertaisesti hölmöä. MTV Uutiset kysyi asiantuntijoilta, onko näin.

Verotuksen huippuyksikön johtaja Kaisa Kotakorpi Tampereen yliopistosta on sitä mieltä, että hyvinvointialueet tarvitsisivat verotusoikeuden.

– Jos asiat tehdään tehokkaasti, hyöty jää sinne hyvinvointialueelle. Silloin kannusteet hyvään palvelutuotantoon ovat paremmat kuin siinä tapauksessa, että rahoitus tulee valtiolta suoraan.

Terveydenhuollon tuotantotalouden apulaisprofessori Paulus Torkki Helsingin yliopistosta toteaa, että maakuntaveron käyttöönotto ei ole järkevää.

– Mitä enemmän rahoituslähteitä on, sitä suurempi riski on sille, että sitä enemmän menee rahaa palveluihin. Me yritämme tuottaa palveluita sellaisen määrän, mihin meidän henkilöstö ja rahat eivät riitä. Määritetään ne palvelut, mitä tuotetaan ja yritetään kehittää kannusteita laadun ja tuottavuuden kehittämiseen. Maakuntavero ei ratkaise näitä ongelmia millään lailla.

Turun yliopiston taloustieteen professori Janne Tukiaisen mukaan maakuntavero parantaisi sote-järjestelmän toimivuutta.

– Nykyjärjestelmässä asia menee niin, että jos alueella toimitaan tehottomasti, niin koko Suomen veronmaksajat joutuvat maksamaan ne kustannukset. Tämä tarkoittaa sitä, että syntyy vapaamatkustamis-kannustin. Jos vero kohdistuisi sinne alueelle, missä palveluita käytetään, niin käyttäjä-maksaja olisi sama taho, ja heillä olisi kannustin toiminnan optimoimiseen.

Tukiainen uskoo, että maakuntavero laskisi kokonaisverotusta. Torkin mukaan maakuntavero tulisi puolestaan nostamaan kokonaisverotusta. 

Kotakorpi toteaa, että hän ei näe suoraa linkkiä siihen, että maakuntavero tekisi työn verotuksesta automaattisesti kireämpää.
 

Lue myös:

    Uusimmat