MTV:n kirjeenvaihtaja: Saksa on poliittisesti jakautunut – "Koulutetut nuoret kyllästyivät maahanmuuttojänkkäämiseen"

5:21img
Julkaistu 15.10.2018 11:21
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

– Saksa ei ole enää se vakaa johtaja, joka se oli ennen, luonnehtii MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen Baijerin osavaltiovaalien tulosta.

Baijerin osavaltiota pitkään yksin johtanut kristillissosiaalinen liitto CSU jää vaalituloksissa 37 prosentin tuntumaan, kertovat saksalaismediat.

Kyseessä on merkittävät tappio, sillä edellisissä vaaleissa puolueen äänisaalis lähenteli 50 prosenttia. Tulos heikensi osaltaan Saksan liittohallitusta ja maan liittokansleria Angela Merkeliä, mikä voi heijastua maan heikentyvänä roolina EU-kysymyksissä.

Koulutetut kyllästyivät "maahanmuuttojänkkäämiseen"

Vaalien voittajia ovat vihreät, joiden kannatus nousee yli 17 prosenttiin ja oikeistopopulistinen AfD Vaihtoehto Saksalle -puolue, jolle äänestäjät ovat antaneet noin kymmenen prosentin äänisaaliin.

Merkelin toisen hallituskumppanin demareiden kannatus jäi huonoimmaksi 70 vuoteen.

Nurminen arvioi, että CSU:n heikko vaalimenestys liittyy puolueen yritykseen jatkaa Merkelin syyttämistä muutaman vuoden takaisesta pakolaiskriisistä.

– Puolue ei ottanut huomioon, että koulutetut nuoret ihmiset kyllästyivät tähän maahanmuuttojänkkäämiseen, ja että heille ympäristökysymykset ovat paljon isompi aihe kuin tämä maahanmuutto, Nurminen kertoo.

Hän arvioi, että erityisesti vihreiden vaalivoitto on asia, joka nostaa ympäristökysymykset yhä keskeisemmiksi myös hallitustasolla.

Itä-Saksassa maahanmuutto saa "vaalikarjan liikkeelle"

Saksa on Nurmisen mukaan jakautunut kahtia maahanmuuttopolitiikan osalta. Lansi-Saksassa oikeistopopulistisen AfD:n kannatus on erinomaisesta tuloksestaan huolimatta saavuttanut jonkinlaiset rajat.

Sen sijaan taloudellisesti heikommassa Itä-Saksassa AfD:n kannatus kasvaa jatkuvasti, ja sillä on potentiaalia kasvaa jopa paikallisesti suurimmaksi puolueeksi.

– Siellä maahanmuuttovastaisuus on edelleen sellainen asia, jolla vaalikarjaa saadaan liikkeelle, Nurminen arvioi. 

Tuoreimmat aiheesta

Saksa