MTV Uutisten kirjeenvaihtajat maailmalta kertovat koronavirustilanteesta Yhdysvalloista, Ruotsista ja Euroopasta.
Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, ettei New Yorkin kaduilla enää kuulu jatkuva ambulanssien sireenien ulvonta kiidättäen koronapotilaita sairaalaan.
– Se on merkki siitä, että sairaalaan joutuneiden koronaviruspotilaiden määrässä on ollut tasaista laskua yli viikon ajan, Karppinen toteaa.
Hän kuitenkin huomauttaa, että vaikka koronapotilasmäärät ovat laskeneet, kuolleisuus on pysynyt samana. Yhdysvalloissa on aiheuttanut keskustelua myös presidentti Donald Trumpin erikoiset lausunnot desinfiointiaineen ruiskuttamisesta ihmiseen koronaviruksen hoidossa. Karppisen mukaan puheilla on ollut jopa hengenvaarallisia vaikutuksia, sillä maan myrkytyskeskukset ovat saaneet paljon puheluita kansalaisilta.
– Osa amerikkalaisista oikeasti kuuntelee ja uskoo, mitä presidentti sanoo, Karppinen toteaa.
Vappu hirvittää Ruotsissa
Puolestaan Ruotsissa koronavirustilanne on hyvin erilainen rajoitusten osalta kuin muualla maailmassa. MTV Uutisten avustaja Jukka Lehto kertoo, että Tukholmassa tartuntamäärät ovat olleet nousussa viime päivinä. Viikonloppuna ruotsalaiset olivat jälleen liikkeellä sankoin joukoin.
– Terasseille on ollut jonoa ja ihmiset ovat vähän unohtaneet kokonaan rajoitteet ja kuinka viruksen leviäminen pitäisi estää.
Lehdon mukaan Ruotsin ympäristöviranomaiset ovat kierrelleet ravintoloita ja valvoneet, onko rajoituksia noudatettu. Osa ravintoloista on sulkemisuhan alla ja osa jo suljettu viranomaisten toimesta. Puolestaan tällä viikolla vietettävä vappu herättää kylmiä väreitä viranomaisille.
– Todellakin pelätään, mitä tulee tapahtumaan, Lehto kertoo.
– Sairaaloissa on tilaa, mutta teho-osastoilla ei. Jos nyt sanotaan, että noin 20 prosenttia tehohoitopaikoista on (vielä) vapaana, mutta (tilanne voi olla eri), jos ihmiset lähtevät vappuna ulos ja unohtavat säännöt ja pyynnöt. Vapun jälkeen voi tulla piikki, että joudutaan jopa valitsemaan, ketkä saavat hoitoa ja ketkä eivät. Ensi viikonloppu on hyvin kriittinen täällä Ruotsissa.
Euroopassa epidemia hellittää
Keski- ja Etelä-Euroopassa epidemia alkaa jo hieman helpottaa, kertoo MTV Uutisten Eurooppa-kirjevaihtaja Heikki Piuhola. Lisäksi rajoituksia aletaan purkaa vaiheittain. Esimerkiksi Saksassa koulujen päättöluokat menevät kouluun.
Saksaan astuu kuitenkin uusi rajoitus voimaan, jonka vuoksi saksalaisten on pidettävä kasvoillaan hengityssuojainta liikkuessaan kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä.
Puolestaan esimerkiksi Italiassa aloitetaan toisen vaihteen niin sanotut hitaat helpotukset. On kuitenkin vielä avoinna, koskevatko tiukemmat rajoitustoimet edelleen yli 60-vuotiaita.