Korona on tappanut Ruotsissa lähes 15 000 ihmistä – Anders Tegnell MTV Uutisten haastattelussa: "Ei voi puhua onnistumisesta, olemme vain yrittäneet parhaamme"

Valtionepidemiologi Anders Tegnell on tullut tutuksi kaikille ruotsalaisille viimeisen puolentoista vuoden aikana. Maan koronatoimia johtanut Tegnell sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että kovasta kritiikistä huolimatta viranomaiset ovat yrittäneet parhaansa.

Suomessa useat koronaan liittyvät rajoitukset purettiin perjantaina lokakuun ensimmäisenä päivänä. Kokoontumisia ei enää rajoiteta ja ravintoloissa voi jälleen laulaa ja tanssia. Länsinaapurissa laaja rajoitusten purkaminen tapahtui jo keskiviikkona. Baarit ja ravintolat täyttyivätkin juhlijoista heti ensimmäisenä iltana.

"Nyt oli hyvä aika avata yhteiskunta"

MTV Uutiset haastatteli Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnelliä Tukholmassa juuri rajoitusten purkamisen jälkeen. Yhteiskunnan avautumisen ajankohtaa hän kommentoi seuraavasti.

– Olen sitä mieltä, että avasimme hyvään aikaan. Mutta oliko se oikea aika, se selviää vasta jälkikäteen. Kaikki viittaa kuitenkin siihen, että nyt oli sopiva aika avata yhteiskunta.

Tegnell sanoo, että Ruotsissa ei ole asetettu mitään tiettyä rajaa tai lukemaa, jolloin rajoituksia voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön. Ratkaisevaa on, miten tautitilanne kuormittaisi sairaanhoitoa. 

Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu Ruotsissa lähes 15 000. Ero Suomeen verrattuna on selkeä, sillä Suomessa viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut tähän mennessä runsaat tuhat ihmistä. Molemmissa maissa on päästy vaiheeseen, jossa yhteiskuntaa voidaan taas avata, mutta Tegnell ei paukuttele henkseleitään. 

– Tämä on ollut hirveää aikaa. Meillä on monta kuollutta ja sairaanhoito kaatui, joten ei voi puhua onnistumisesta. Olemme vain yrittäneet parhaamme, Tegnell toteaa.

Tegnellistä on tullut monella tapaa koronan vastaisen taistelun kasvot. Ruotsissa ei ole enää paikkaa, missä häntä ei tunnistettaisi. Vaikka julkisuudesta on koitunut myös negatiivisia asioita, kertoo hän saavansa kannustusta ihmisiltä esimerkiksi kadulla kävellessään.

Virkaveljensä, THL:n johtajan Mika Salmisen, Tegnell on tuntenut parikymmentä vuotta. Miehet ovat pitäneet tiiviisti yhteyttä epidemian alkuvaiheesta lähtien, kuten Helsingin Sanomien artikkelissa viime heinäkuussa kerrottiin.

– Meillä on kokous ainakin kerran kuussa, jossa ovat mukana myös Norja, Tanska ja Islanti. Keskustelemme siitä, mitä missäkin tehdään ja mistä syystä. Se on ollut hyvää ja arvokasta yhteistyötä, Tegnell kuvailee.

Salminen: Ravintoloiden vapauttamista olisi voinut odottaa vielä

THL:n Mika Salminen kuvailee Suomen koronarajoitusten purkamista eräänlaiseksi merkkipaaluksi. Siihen on määrätietoisesti pyritty, ja nyt rokotesuoja antaa siihen mahdollisuuden. Vielä ei ole kuitenkaan aika huokaista helpotuksesta.

– Tautihan ei Suomesta katoa. Kyllä tauti tulee olemaan meillä jossain määrin koko talven. Joskus mennään tapausmäärissä ylös ja joskus alas. Mutta mitä enemmän ihmiset ottavat rokotteita, sitä pienempi on vakavan sairastumisen riski.

Hallitus linjasi ravintolarajoitusten höllentämisestä tällä viikolla. Kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla rajoituksia joko lievennettiin tai poistettiin kokonaan.  THL suhtautui asiaan kriittisemmin.

– Tällä viikolla meillä on hieman enemmän koronatapauksia kuin viime viikolla. Se herättää huolen siitä, ollaanko nyt menossa vähän aikaa ylöspäin. Toivottavasti ei. THL ei hirveästi innostunut ravintoloiden vapauttamisesta. Suoraan sanoen siinä olisi voinut odottaa viikko ja arvioida sen jälkeen uudestaan.

Ruotsin Tegnell ei käyttänyt koronan hoidosta sanaa "onnistuminen". Suomalaiskollega asettelee sanansa hieman toisin.

– Sanoisin, että suomalaiset ovat onnistuneet kyllä ihan hyvin erittäin vaikeassa tilanteessa. Lasken mukaan kaikki, myös virkamiehet ja poliitikot.

Lue myös:

    Uusimmat