MTV:n tiedot: Hallitus esittää jatkoa käännytyslaille – "Perusteet eivät ole kadonneet"

Rajanylityspaikka Niiralassa huhtikuussa 2024.
Lain voimassaoloa jatkettaisiin vuoden 2026 loppuun asti.All Over Press
Julkaistu 26.03.2025 13:51
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Hallitus esittää jatkoa niin sanotulle itärajan käännytyslaille eli poikkeuslaille, jolla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen itärajalla voitaisiin väliaikaisesti keskeyttää.

Lakiesitys hyväksytään huomenna valtioneuvoston yleisistunnossa, minkä jälkeen se etenee eduskunnan käsittelyyn, MTV Uutisille kerrotaan.

Käännytyslaki hyväksyttiin alun perin viime vuoden heinäkuussa, ja sen voimassaolo loppuu tämän vuoden heinäkuussa, ellei lain voimassaoloa päätetä jatkaa. Lakia ei ole toistaiseksi ole otettu käyttöön, koska itärajalla on ollut rauhallista.

Lakiluonnoksen mukaan käännytyslain voimassaoloa jatkettaisiin vuoden 2026 loppuun asti. Lailla halutaan torjua Venäjän hybridivaikuttamista lopettamalla väliaikaisesti turvapaikkahakemusten vastaanottaminen itärajalla.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on vaatinut lakiluonnokseen lisää perusteluja sille, miksi lain voimassaoloa olisi jatketteva.

SDP: Perusteet lain hyväksymiselle eivät ole kadonneet

Viime vuoden käännytyslakiäänestys oli tiukka, sillä lain taakse tarvitaan eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistö. 

Oppositiopuolue Sdp oli ratkaisevassa roolissa lain läpimenon kannalta. Sdp:n eduskuntaryhmä kannatti lakia, mutta kuusi puolueen kansanedustajaa sai luvan äänestää lakia vastaan.

Sdp:n eduskuntaryhmä päättää kantansa käännytyslain jatkoon vasta myöhemmin, sanoo Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

– Käymme toki keskustelun, ja teemme sitten tarvittavat päätökset. Mutta selvää on, etteivät perusteet lain hyväksymiselle ole vuoden kuluessa kadonneet.

Näillä näkymin käännytyslaki olisi sisällöltään pitkälti sama kuin viime kesänä hyväksytty laki lukuun ottamatta voimassaolon jatkamista ja perusteluja. 

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kommentoi eduskunnassa, ettei itärajan uhka ole väistynyt. 

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka