Matkasellimurhasta syytettyjen kertomukset muuttuivat oikeudessa – kumpikin kertoi poliisille aivan eri tarinaa

Vantaan matkasellisurman oikeudenkäynnissä kuultiin eilen murhasta syytettyjä nuoria miehiä. Kumpikin oli muuttanut aiemmin poliisille kertomaansa tarinaa oikeudenkäyntiin saapuessaan.

Oikeudenkäynti on jatkunut tänään. MTV Uutiset on paikalla. Voit lukea seurantaa oikeudesta täältä: 

Eilen sekä 19-vuotias Abshir Diini Muye että 23-vuotias Perttu Oskari Pyynönen kertoivat matkasellin tapahtumista eri tavalla kuin aiemmin poliisikuulusteluissa.

Muye kertoi uhrille tehdystä väkivallasta käräjäoikeudessa suhteellisen yksityiskohtaisesti, mutta otti uhrin surman täysin omalle kontolleen. Aiemmin hän oli kertonut poliisille myös Pyynösen osallistuneen tekoon, ja ensin jopa väittänyt Pyynösen olevan se, joka oli päävastuussa uhrin surmaamisesta.

Pyynönen puolestaan myönsi oikeudessa vain lyöneensä ja potkaisseensa uhria, vaikka poliisikuulusteluissa hän kertoi tehneensä uhrille myös muuta väkivaltaa ja jopa olleensa raiskaamassa tätä.

Jutun syyttäjä, aluesyyttäjä Emilia Ilander-Raulahti arvioi MTV Uutisille eilen, että Muye muutti kertomustaan oikeudessa siksi, että Pyynönen veti oikeudenkäynnin ensimmäisenä istuntopäivänä viime viikolla esiin muovisen terän.

Vartijat joutuivat taltuttamaan miehen. Poliisi arvelee, että miehen vihan kohteena oli juurikin Muye.

– Pidin tätä aika odotettavana tapahtumakulkuna, koska viime tiistaina Pyynönen nousi ylös ja hänellä oli teräase, ja hän kohdisti Muyeen uhkaavan eleen. Olin varautunut, että Muye tulee kertomuksensa tällä tavalla muuttamaan, aluesyyttäjä Ilander-Raulahti sanoi oikeuden tauolla MTV Uutisille.

Näin kertomukset muuttuivat

Abshir Muyeta kuulusteltiin poliisin esitutkinnassa kaikkiaan seitsemän kertaa. Ensimmäisessä kuulustelussa hän vielä kiisti tekemisensä täysin, mutta alkoi myöntää väkivallantekoja ajan kuluessa.

Ensin hän myönsi uhrin läpsimisen ja pahoinpitelyn, sitten kuuman veden kaatamisen tämän päälle ja myöhemmin sen, että uhrin suuhun oli tumpattu tupakkaa.

Siitä, miten uhri kuoli, Muye ei suostunut ensin puhumaan. Hän väitti uhrin olleen itsetuhoinen ja halunneensa tappaa itsensä.

Viidennessä kuulustelutilaisuudessa Muye suostui puhumaan tästäkin.

Hän väitti, että hänen rikoskumppanikseen epäilty Perttu Pyynönen oli päävastuussa surmatyöstä.

– Perttu Pyynönen laittoi [uhrin nimi] päähän muovipussin ja kiristi sen vankihousujen vyötärön kuminauhalla kaulan kohdalta tiukaksi. [Uhri] tukehtui pussin vaikutuksesta. Minä pidin [uhria] kiinni jaloista ja lantiosta.

"Haluan muuttaa kertomustani"

Kuukautta myöhemmin kertomus oli jälleen muuttunut.

– Käydyn keskustelun jälkeen haluan muuttaa kertomustani, mies aloitti.

– Minä tunnustan tappaneeni [uhrin] laittamalla muovipussin hänen päähänsä ja sen jälkeen kiristin pussin tiiviiksi kaulan kohdalta käyttämällä vankihousujen vyötäröresorin kuminauhaa, hän jatkoi.

Vaikka Muye otti itse vastuun varsinaisesta surmatyöstä, hän kuitenkin kertoi, että Pyynönen oli pitänyt uhrin jaloista kiinni, kun tämä oli "sätkinyt" pussi päässään.

Hän puhui myös muista Pyynösen tekemisistä.

Muye kertoi esimerkiksi, että Pyynönen oli ”mukiloinut” uhria ja kaatanut tämän genitaalialueelle kuumaa sokerivettä.

"Hirveitä kuvitelmia"

Eilen käräjäoikeudessa Muye perui Pyynöstä koskevat puheet täysin.

Hän kerta toisensa jälkeen korosti, että haluaa selvittää asiaa vain omalta osaltaan, ja ettei hän halua millään tavalla ottaa kantaa muiden ihmisten tekemisiin.

Hän myös väitti, toisin kuin poliisikuulusteluissa, että Pyynönen olisi ollut surmatyön aikaan jo nukkumassa, ja että hänen aiemmin poliisille antamansa lausunto olisi johtunut siitä, että hän oli itse ollut tilanteessa niin "sekaisin".

Muye kuvaili Pyynöstä koskevia lausuntojaan "hirveiksi kuvitelmiksi".

Hän kiisti täysin sen, että Pyynönen olisi surman hetkellä pitänyt uhria jaloista kiinni.

Pyynönenkin korjasi tarinaansa

Myös Pyynösen kertomus oli muuttunut eiliseen käräjäoikeuden istuntoon mennessä.

Esitutkinnassa Pyynönen oli myöntänyt olleensa mukana raiskaamassa uhria wc-harjalla. Pyynösen sormenjälkikin löydettiin teossa käytetystä harjasta. Poliisin esitutkintamateriaalista nämä asiat oli salattu, mutta asia paljastui käräjäoikeuden istunnossa.

Oikeudessa Pyynönen väitti, että hän ei osallistunut raiskaukseen mitenkään, ja että sormenjälki oli päätynyt harjaan muulla tavalla.

–  Niin on siellä ollut tollainen tilanne. Olen ollut sängyssä istumassa katsomassa tätä asiaa, mutta en ole tunkenut sitä (harjaa) sinne syvemmälle, Pyynönen kertoi.

– Ennen tuota tilannetta en tiennyt, mitä harjalla tullaan tekemään. Olen ottanut harjan vessasta. Todennäköisesti se sormenjälki on tullut siitä, hän jatkoi.

Pyynönen antoi oikeudelle myös erikoisen selvityksen poliisille antamastaan tunnustuksesta. Hän väitti, että oli kokenut poliisitutkinnassa helpoimmaksi vain myöntää seksuaalirikos, koska hänen sormenjälkensä oli ollut harjassa.

Kiisti ensin kaiken, avautui sitten

Muyen tapaan Pyynösen kertomus tapahtumista eli myös poliisikuulustelujen välillä.

Kuten rikoskumppanikseen syytetty Muye, Pyynönen kiisti ensimmäisissä kuulusteluissa, että olisi tehnyt mitään väkivaltaa uhrille.

Reilu kuukausi tapahtumien jälkeen seinäkiisto alkoi kuitenkin rakoilla, ja mies kertoi avoimemmin tekemisistään.

Hän oli myös tutkintavankina ollessaan kirjoittanut poliisille tulikivenkatkuisen kirjeen, jossa myönsi tekemisiään ja tilitti siitä, että muut olivat yrittäneet lavastaa hänet syylliseksi.

– Aluks epäilin mut sitku kuullu näiden muiden kommentteja oon älynny sen selvästi tää koitetaan lavastaa mun niskoille ja oon sitä sanonut. Vittu mikä rottalaiva tä on jopa pahempaa ku vasikoiminen, mies selosti käsin kirjoitetussa viestissään.

Mies kertoi, että omien periaatteidensa mukaan hän ei olisi kertonut tapahtuneesta mitään. Hän kuitenkin koki olleensa pakotettu avautumaan tapahtumista, koska muut sellissä olleet olivat asetelleet syyllisen viittaa hänen harteilleen.

– Mä uskon totuuteen ja mun periaatteisiin ja uskon että oikeus järjestelmä ei petä mua ja että tuomarit tulee tekemään oikean ratkaisun. Totuus ei pala edes liekeissä, mies viestitti.

Pyynönen myönsi poliisille muun muassa lyöneensä uhria useamman kerran päähän sekä potkineensa ja kuristaneensa tätä. Hän myös kertoi pitäneensä uhria paikoillaan, kun toinen henkilö pahoinpiteli häntä.

Pyynösen mukaan uhri pakotettiin juomaan hänen virtsaansa ja tämän suuhun tumpattiin useita savukkeita.

Hän silti kiisti osallistuneensa tilanteeseen, jossa uhri kuoli. Pyynönen nimesi Muyen tappajaksi.

Pyörsi puheitaan

Käräjäoikeudessa Pyynönen perui puheitaan myös näiltä osin.

Hän myönsi itse ainoastaan potkaisseensa uhria kasvoihin ja kuristaneensa tätä. Hän väitti, että oli ollut nukkumassa sillä välin, kun uhri surmattiin. Hän kertoi, että oli erikseen päättänyt, ettei lähtisi mukaan surmatyöhön.

Hän ei silti osannut vastata oman avustajansa kysymykseen siitä, mikä oli ollut se ratkaiseva hetki tai "kipupiste", jolloin hän oli päättänyt lopettaa väkivallan uhria kohtaan.

Pyynönen kertoi pahoinpidelleensä uhria, koska oli kuullut tämän syyllistyneen seksuaalirikokseen. Pyynönen luuli, että miehen uhri oli ollut 8-vuotias. Todellisuudessa uhrit olivat 14- ja 15-vuotiaita.

–Mä olen ollut koko ajan siinä oletuksessa ja mielentilassa, että tää äijä on tehnyt näin. Mä näin vaan pelkää punaista heti kun kuulin.

– Oon nähnyt vain pelkkää punaista. Kilahtanut vittu. 

Avustaja kysyi myös, oliko väkivallan tarkoituksena tappaa uhri tai että mitä uhrin pahoinpitelemisellä tavoiteltiin.

– Jotkut ihmiset on vaan sellaisia. Mun mielestä se on ihan luonnollista, että jotkut ihmiset on väkivaltaisia, Pyynönen vastasi.

Muyen tapaan Pyynönen selitti oikeudessa, ettei tulisi kommentoimaan "muiden asioita". Lähes samaan hengenvetoon hän kuitenkin totesi, ettei jutun todistajiin voisi luottaa ja toistai väitteensä siitä, että häntä ollaan lavastamassa syylliseksi.

"Olen oikeasti todella pahoillani"

Kuulemisensa loppupuolella Pyynönen myös yllätti esittämällä anteeksipyynnön uhrin omaisille niiltä osin, kuin oli väkivallantekoja oikeudessa myöntänyt.

– Mä olen oikeasti todella pahoillani uhrin omaisille tästä asiasta ja siitä osuudesta, mitä minä olen tehnyt. 

Oikeussalissa istunut asianomistaja ei tuntunut ottavan miehen anteeksipyyntöä vastaan, ymmärrettävistä syistä.

– Olisit voinut keskeyttää sen, jos näet mitä tapahtuu, Pyynöstä päin kääntynyt nainen tokaisi.

Lue myös:

    Uusimmat