MTV Ruotsissa: Yhä nuoremmat syyllistyvät vakaviin väkivaltarikoksiin, alaikäiset myös uhreina useammin – "16-vuotiaat sanovat haluavansa tappaa jonkun nyt, kun ei vielä tule elinkautista"

4:42img
Katso video: MTV tutustui Ruotsissa rikoskierteeseen ajautuvia nuoria auttavan yhdistyksen toimintaan – "Nuoret ovat myös alkaneet ampua"
Julkaistu 09.03.2020 22:13
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Ruotsissa yhä nuoremmat osallistuvat väkivaltarikoksiin ja ovat mukana rikollisryhmissä. Alaikäiset ovat myös rikosten uhreina aiempaa useammin. Useampi nuori on menettänyt jopa henkensä jengien välienselvittelyissä.

Ruotsin poliisin tilastojen mukaan alaikäisiin kohdistuneiden ryöstöjen ja väkivallantekojen määrä yli kaksinkertaistui vuosien 2016 ja 2019 välillä. 

Myös rikosten tekijät ovat entistä useammin alaikäisiä. Viime vuonna yli 6000 alle 15-vuotiasta epäiltiin väkivaltarikoksesta, jonka uhri oli myös alaikäinen.

Ruotsissa rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, kuten Suomessakin. Alaikäiset, yli 15-vuotiaat saavat myös lievempiä tuomioita kuin täysi-ikäiset.

– Olen tavannut vankilassa 16-vuotiaita nuoria, jotka ovat sanoneet, että he haluavat tappaa ensimmäisen ihmisen nyt, kun he ovat vielä alaikäisiä eivätkä saa vielä täyttä tuomiota eli elinkautista, Unga Kris -yhdistyksessä vapaaehtoisena työskentelevä, entinen rikollinen Jan Ukkolin sanoo.

Rikollisuus läsnä jatkuvasti

Hyvin usein nuoret rikolliset asuvat erityisen haavoittuvilla alueilla, kuten Tukholman Rinkebyssä. Tällaisia erityisen haavoittuviksi ja ongelmallisiksi luokiteltuja alueita on Ruotsissa 22.

Näille alueille tyypillistä on, että suurin osa asukkaista on maahanmuuttajia tai toisen polven maahanmuuttajia. Poliisi partioi näissä paikoissa erittäin tiiviisti.

– Nykyään on paljon nuorempia (rikollisia) kuin aiemmin. Iässä on tultu alaspäin. Usein on kyse huumeista. Aineet houkuttelevat nuoria ja mahdollisuus ansaita rahaa niillä, aluepoliisi William Strömbom Rinkeby-Kistan alueelta kertoo.

– Rikollisuus on hyvin lähellä täällä, se on arkipäivää, joten rikollisporukoihin on helppo ajautua mukaan.

Rinkeby poliisit3

Poliisi partioi usein Rinkebyn lähiössä.

Hyökkäykset poliisia kohtaan vähentyneet

Rinkebyssä tapahtuu usein rikoksia, mutta läheskään aina tekijöitä ei tavoiteta. Teoille on myös erityisen vaikeaa löytää silminnäkijöitä tai todistajia.

Lähes aina rikoksissa on kyse rahasta tai huumeista.

– Rinkebyssä asuu paljon rikollisia ja täällä on useita erilaisia rikollisia ryhmittymiä, Strömbom kertoo.

Välillä hyökkäykset kohdistuvat myös poliisiin, mutta tällaiset hyökkäykset ovat vähentyneet viimeisen parin vuoden aikana.

– Teemme aina töitä useamman hengen porukalla, emme koskaan yksin. Minua kohtaan ei ole hyökätty, mutta moni kollegani on joutunut potkujen ja kivien heittelyn kohteeksi, Strömbom sanoo.

Rinkeby metroasema

Poliisit partioivat usein myös Rinkebyn metroasemalla. Moni tulee metrolla keskustasta ostamaan huumeita Rinkebystä ja lähtee heti takaisin.

Lue myös: MTV Uppsalassa: 6 rikollisjengiä ja 160 kovan luokan ammattirikollista piinaa kaupunkia – "Pelkään liikkua enkä halua lasteni kasvavan tällaisessa paikassa"

Nuorten ryöstöt suurena huolena

Ruotsissa on huolestuttu kehityksestä, jossa entistä nuoremmat ajautuvat mukaan rikollisiin ryhmiin.

– Teini-ikäisten ryöstöt ovat lisääntyneet merkittävästi ja se on iso huolenaihe koko Ruotsissa. Sekä uhreina että tekijöinä on alaikäisiä. Näitä rikoksia tapahtuu koko maassa, mutta erityisesti Tukholmassa, kriminologi Manne Gerell Malmön yliopistosta kertoo.

Nuoret tietävät, että alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, ja tätä käytetään hyväksi. Jopa 13-vuotiaat tekevät vakavia rikoksia.

Ruotsissa on myös kuollut useita alaikäisiä jengien välienselvittelyissä.

Helmikuun lopussa Tukholman keskustan metroasemalla puukotettiin kuoliaaksi 17-vuotias poika, marraskuussa Malmössä ammuttiin 15-vuotias poika.

– On selkeä trendi, että aseita käyttävät yhä nuoremmat. Tilastojen mukaan sekä ampujat että ampumisten uhrit ovat nykyään nuorempia kuin 10 vuotta sitten. 1990-luvulla teini-ikäiset eivät vielä käyttäneet aseita Ruotsissa, Gerell sanoo.

Nuoret saavat aseita erityisesti vanhemmilta rikollisilta, jotka ovat mukana jengeissä.

Halu auttaa nuoria

Entinen rikollinen, useista ja vakavista väkivaltarikoksista tuomittu Jacob Fraiman sai itse aikanaan apua Kris-järjestöstä. Se on eri puolille maailmaa levinnyt järjestö, joka tarjoaa apua ja tukea vankilasta vapautuville. Kris toimii myös Suomessa.

Fraiman pääsi irti rikollisesta elämästä, ja siinä Kris auttoi häntä. Lisäksi oman perheen perustaminen ja lasten saaminen rauhoitti häntä.

Fraiman on erityisen huolissaan nuorista, jotka ovat ajautumassa rikollisiin piireihin, ja siksi hän perusti Unga Kris-yhdistyksen Södertäljeen.

– Yhdistys tekee ennaltaehkäisytyötä. Yritämme auttaa nuoria, ennen kuin he syyllistyvät vakaviin rikoksiin. Moni meillä käyvä nuori on jo luisumassa tekemään vakavia rikoksia tai mukaan rikollisjengeihin, Fraiman kertoo.

Fraimanin mukaan monella nuorella on jo huumeidenkäyttöä taustallaan.

– Me yritämme auttaa heitä, ennen kuin he joutuvat vankilaan tai ajautuvat rikollisjengeihin.

Yhdistyksessä tarjotaan ennen kaikkea vertaistukea ja neuvoja, mutta nuorten kanssa käydään myös retkillä, pidetään elokuva- ja peli-iltoja ja tehdään musiikkia. Lisäksi työntekijät käyvät nuorten kanssa vaikkapa tapaamisissa sosiaalitoimen kanssa.

Kaikki järjestön toiminnassa mukana olevat nuoret eivät edes käy koulua, mutta osa tulee paikalle koulupäivän jälkeen.

Unga Kris

Unga Kris-yhdistyksessä yritetään auttaa nuoria, jotka ovat ajautumassa rikolliselle polulle. Kuvassa keskellä Jacob Fraiman ja oikealla Jan Ukkolin.

Nuorilla raakoja puheita

Moni nuori on saanut järjestöstä apua, mutta valitettavasti kaikkia ei voida auttaa. Osan rikollinen elämä vie mennessään.

Vapaaehtoisena yhdistyksessä työskentelevä ex-rikollinen Jan Ukkolin tapaa nuoria myös vankilavierailuilla.

– Nuorten rikollisuus on ollut nyt hyvin raakaa Ruotsissa. Nuoret ovat ampuneet ja räjäytelleet paljon. Väkivalta on mennyt raaemmaksi ja nyt yritetään suorastaan tappaa. Nuoret kokevat, että jos he eivät itse ammu, he joutuvat ammutuksi, Ukkolin sanoo.

Ukkolinin mukaan lähes kaikilla rikollisiin piireihin ajautuvilla nuorilla on rikkinäinen perhetausta tai jollain tavalla vaikea lapsuus.

Vertaistuki auttaa

Yksi Kris-yhdistyksestä apua saaneista on Petri Ylitalo, jolla on muutamia tuomioita taustallaan. Hänet on tuomittu huumerikoksista ja pahoinpitelyistä. Ylitalo on nyt Unga Kris-yhdistyksessä työharjoittelussa.

– Löysin tänne kaverin kautta. Täällä ei käytetä huumeita tai alkoholia. Olen itse yrittänyt päästä aineista irti monta vuotta, ja sitten löysin tänne. Täällä on hyvä olla, koska silloin ei tarvitse olla yksin kotona ja pääsee juttelemaan samoja asioita kokeneiden kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi